Su ve Kanalizasyon İdaresi, Yatırımlarına Bir Yenisini Daha Ekledi
reklam
10 Mayıs 2018
Su ve Kanalizasyon İdaresi, Yatırımlarına Bir Yenisini Daha Ekledi

Su ve Kanalizasyon İdaresi, Yatırımlarına Bir Yenisini Daha Ekledi

Kapanan Çerkezmüsellim Belediyesi döneminde yapımına başlanan, fakat çeşitli nedenlerden dolayı tamamlanamayan Çerkezmüsellim Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, TESKİ tarafından son teknoloji ürünü ekipmanlar ile donatılarak hizmete alındı.

Çerkezmüsellim Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü tarafından son teknoloji ürünü ekipmanlar ile tamamlanarak hizmete alındı. Yeni içme suyu isale ve terfi hatları yapılarak tamamlanan tesis sayesinde Çerkezmüsellim, Temrezli ve Karakavak Mahallesi’nde yaşanan içme suyu sorunu da çözülmüş oldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törene; Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Hayrabolu Belediye Başkan Vekili Hasan Aksu, TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa, TESKİ Yönetim Kurulu Üyeleri Rıza Tekin ve A. Soner Ergin, Genel Müdür Yardımcıları Nilgün Marmara, Dr. İbrahim İçöz ve İ. Feyzi Ünal, Çevre Gönüllüsü Hakan Dedeoğlu, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve yıllardır bu altyapı yatırımlarının yapılmasını bekleyen mahalle sakinleri katıldı.

KIRSAL MAHALLE YATIRIMLARI DURMAK BİLMİYOR

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa “Çerkezmüsellim Atık Su Arıtma Tesisi’miz; eski belde belediyesi döneminde yapımına başlanmış, fakat tamamlanamamış ve atıl vaziyette yarım bırakılmıştır. TESKİ Genel Müdürlüğü olarak il genelinde yaptığımız atık su arıtma tesisi yatırımları kapsamında bu tesisimizi de atıl olmaktan kurtararak, yarım kalan arıtma tesisini tamamladık ve hizmete aldık. Tüm inşaat işlerini tamamladık, son teknoloji elektrik ve mekanik ekipmanları monte edildi ve tesis çalışır hale getirildi. Tesisimiz, önceden otluk içindeydi. Dışarıdan bakıldığında, hiç gözükmüyordu bile. Çevre düzenlemesi adına hiç bir şey yoktu. Beton imalatları eksikti. Demirler ve korkuluklar paslıydı. Tesise pis suyu getirecek atık su hatları eksikti. Hiçbir elektrik ve mekanik ekipman yoktu. TESKİ olarak kısa bir süre içinde tesisteki eksiklikleri belirledik ve projelendirdik. Eski dönemlerden yarım kalan inşaatın tamamlanması için ihaleye çıktık ve hemen çalışmalara başladık. Yatırım bedeli KDV dâhil 1 milyon 397 bin TL’dir. Tesisimizin arıtma kapasitesi 600 m³/gün ve hizmet edeceği nüfus 3 bin kişidir. Bu kapsamda; Atık Su Terfi Merkezi’nin inşaatı yapılmıştır. Arıtma yapılarındaki beton döküm hataları veya eksik dökümler; büyük çaplı olanlar kalıp teşkil edilerek donatılı/donatısız hazır betonla, küçük çapta olanlar ise ilgili pozundaki tamir harçlarıyla düzeltilmek suretiyle kusurlar giderilmiştir. Havuz iç yüzeylerindeki tamirlerden sonra su sızdırmazlığını sağlamak için sızdırmazlık malzemesi ile yalıtım yapılmıştır. Arıtma havuzlarının dış yüzeyi dış cephe boyası ile boyanmıştır. Tesiste çevre düzenlemesi yapılmıştır. Kanalizasyon bağlantı bypass ve arıtılmış su deşarj hatları yapılmıştır. Tesise pis suyu getirecek eksik atık su hatları tamamlandı. Hatlar üzerinde kontrol mühendislerinin gözetiminde sızdırmazlık testleri yapıldı. Paslanmaz çelik borudan blower (üfleyici) kolektör hattı, difüzör besleme hatlarının imalatı ve mekanik ekipmanların montajı yapıldı. Havalandırma ve Çöktürme Havuzları bağlantı hatlarının imalatı yapıldı. Tesis için gerekli olan elektrik pano odası tesis edilmiş kurulumu yapıldı. Son olarak çevre düzenlemesinin yapılmasıyla birlikte tesisimiz TESKİ’ye ve günümüze yakışır çağdaş bir görünüme kavuşturuldu. Tüm bu imalatların yapılmasıyla birlikte bugün tesisimiz Çerkezmüsellim Mahallesi’nin atık suyunun tamamını arıtmaktadır.” dedi.

YÜKSEK KALİTELİ İÇME SUYUNA KAVUŞULACAK

Konuşmasına devam eden Başa “Çerkezmüsellim, Temrezli ve Karakavak İçme Suyu İletim Hattı işi kapsamında; mevcut 100 m³ kapasiteli Karakavak Mahallesi İçme Suyu Deposu’nun bakım ve onarımı yapıldı. Şu anda bu depodan, Temrezli ve Karakavak Mahalleleri’nin tamamı ile Çerkezmüsellim Mahallesi’nin bir kısmına su verilmektedir. Önceden Temrezli Mahallesi’ne Ayaklı Su Deposu’ndan su verilmekteydi. Bu depo çok eskiydi ve işlevini yerine getiremiyordu. Şu anda Temrezli Ayaklı Su Deposu iptal oldu ve en yakın zamanda yıkılacaktır. Şu anda yeni yapılan içme suyu hatları sayesinde Temrezli Mahallesi’ne 100 m³ kapasiteli Karakavak İçme Suyu Deposu’ndan su verilmektedir. Bunun için Temrezli Mahallesi ile Karakavak Mahallesi arası 125 mm çaplı 5 bin 160 metre isale hattı yapıldı. Eskiden Karakavak Mahallesi’ne su temin edilen içme suyu kuyusundan çıkan suyun kalitesi iyi değildi. Bu kuyu iptal edildi. Temrezli Karakavak arası yapılan 160 mm çaplı 8 bin 600 metre içme suyu terfi hattı ile su, Temrezli’den Karakavak’a gelmektedir. Böylece Karakavak Mahallesi eskiye nazaran daha kaliteli suya kavuşmuştur. Yapılan yatırımın bedeli, KDV dâhil 1 milyon 3 bin TL’dir. Bugün itibariyle Çerkezmüsellim’in ihtiyaç duyduğu toplam içme suyu ihtiyacının yüzde 20’si Temrezli’den sağlanmaktadır, fakat 19 Nisan 2018 tarihinde ihalesi yapılan “Tekirdağ Geneli (4.Etap) Su Sondaj Kuyusu Açılması İşi”  kapsamında Temrezli’ye yeni açılacak olan 15 lt/sn’lik su kuyusu ile Çerkezmüsellim, Karakavak ve Temrezli mahallelerimizin içme suyu ihtiyacının tamamı yüksek kaliteli bir şekilde bu kaynaktan sağlanacaktır. Yapılan yatırımların, tüm halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

EMEĞİ GEÇENLERE, BİNLERCE KEZ TEŞEKKÜRLER

TESKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa’nın ardından, Çerkezmüsellim Mahalle Muhtarı Sezai Zengin bir konuşma yaptı. Zengin “Mahallemize kazandırılan biyolojik arıtma tesisinden dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Sayın Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan’ım ve Sayın Genel Müdür’üm, buraya yaptığınız yatırım bizim için çok önemli. Tüm Çerkezmüsellim sakinleri adına sizlere teşekkür ediyor, tesisin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. Törende konuşan Hayrabolu Belediye Başkan Vekili Hasan Aksu ise “Genel Müdür’ümüzün ve muhtarımın söylediği gibi buraya baktığımızda, betondan yapılmış bir yapı vardı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan’ım Kadir Albayrak’a ve TESKİ Genel Müdür’üm Şafak Başa’ya, böyle bir tesisi Çerkezmüsellim’e kazandırdıkları için binlerce kez teşekkür ediyorum. Bir kez daha emeği geçen herkese buradan teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun.” diye konuştu.

SİYASAL MALZEME ÇIKARMAYA ÇALIŞANLAR VAR

Açılış töreninin son konuşmasını, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak gerçekleştirdi. Albayrak “Geldiğimiz noktada Hayrabolu 4 yıl içerisinde, beldeleri şimdi mahalle olan Hayrabolu’nun köyleri Büyükşehir Belediyesi ve Hayrabolu Belediyesi tarafından büyük bir onarım bakım ve hizmet alma aşamasında oldu. Bunu her yerde ve her zaman söylüyorum. Daha önceleri metrekareye 35 kilogram yağış yağdığı zaman Hayrabolu merkezi sel baskınına uğruyordu. Bu sene 119 kilogram yağış yağdı, ama hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Bu verilen hizmetin karşılığıdır. Bugün burada açılışını yapacağımız tesisin, eski resimlerini gösterdiler. Eski resimleri insanın içini karartan, bir enkaz olarak görünüyor. Ama şimdi buraya baktığınız zaman gayet güzel… Bir süre sonra burası çim olacak. Gerçekten Çerkezmüsellim’e yakışan bir tesis oldu. Önümüzde 335 gün daha var. Hiç merak etmeyin, ne söz verdiysek yerine gelecek. Önümüzdeki süreçte de geri kalan yatırımları tamamlayacağız. Biz, verilen görevi yarım bırakıp gitmeyiz. Bizim rahatsız olduğumuz konu, böyle yatırımlarda ve benzeri yatırımlarda, buraya bütün siyasi partilerin il başkanlarının, ilçe başkanlarının, milletvekillerinin katılmasını istiyoruz. Hemen hemen her gün bir açılış ya da bir temel atma töreni var. Bunların hepsi, Tekirdağ halkının mutluluğu için. Bundan rahatsız olup, siyasal malzeme çıkarmaya çalışanlar var. Bu halk, 24 Haziran 2018’de gereken cevabı verecektir. Ben bu duygularla, yapılan tesisin Çerkezmüsellim’e hayırlı olmasını diliyorum. Ne isterseniz isteyin, sonuna kadar yanınızdayız. Her şey gönlünüzce olsun.” dedi.

Konuşmaların ardından dua edilerek hizmete alınan tesislerin açılış kurdelesi kesildi ve tesis gezildi.
Editör : Tuğberk Erdem
1964 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu