Trakya'nın Ünlü Köftecileri, Masterchef Jürisi Oldu
Süleymanpaşa Belediyesi tarafından bu yıl 2’cisini
düzenlediği Trakya Köfte Şenliği; Trakya’nın ünlü köftecilerini, akademisyenleri,
mutfak profesyonellerini, ulusal basından seçkin gurmeleri ve yazarları bir
araya getirdi. Şenlik kapsamında, “Et Demek Ot Demek, Ot Demek Trakya Demek / Trakya
Köftelerinin Sırları” başlıklı bir de panel düzenlendi. Süleymanpaşa Belediye
Başkanı Ekrem Eşkinat, 2’nci Trakya Köfte Şenliği kapsamında Tekirdağ’a gelen ve
TV ekranlarının ilgiyle izlenen programı Masterchef çekimlerine katılarak,
yarışmacıların yaptıkları köftelere puan verdiklerini söyledi.
COĞRAFİ İŞARETLEME
ÖNEMLİ
Şenlik kapsamında düzenlenen “Et Demek Ot Demek, Ot Demek
Trakya Demek / Trakya Köftelerinin Sırları” başlıklı panelin moderatörlüğünü, Yemek
Kültürü Yazarı Gazeteci Aylin Öney Tan gerçekleştirdi. Düzenlenen panele;
Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz
Tekelioğlu, Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Soysal,
Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Çakır, Kırklareli Damızlık Koyun,
Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent Oral ile Tekirdağ, Kırklareli,
Edirne, Ahmetbey ve Uzunköprü’den köfte ustaları katıldılar.
Panelin açılış konuşmasını yapan Süleymanpaşa Belediye
Başkanı Ekrem Eşkinat, panelden hemen önce 2’nci Trakya Köfte Şenliği
kapsamında Tekirdağ’a gelen ve TV ekranlarında ilgiyle izlenen Masterchef
yarışması çekimlerine katıldıklarını ve Trakyalı köftecilerle birlikte jüri
olarak yarışmacıların yaptıkları köftelere puan verdiklerini söyledi. Başkan
Eşkinat, Trakya’nın lezzetiyle ün yapmış geleneksel köftelerinin bölge için
önemli bir marka değeri taşıdığını ve bu değerleri yaşatmaya çalıştıklarını
belirtti.
Panelde “Hayvansal Üretimde Coğrafi İşaretler” başlıklı bir
sunum yapan Prof. Dr. İhsan Soysal, dünya ve Türkiye’den örnek uygulamalar ve konuyla
ilgili yürütülen çalışmalardan güncel bilgi ve verileri paylaştı. Yöresel
ürünler ve coğrafi işaretleme konusundaki ödüllü çalışmaları ve öncü
faaliyetleriyle bilinen Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA)
Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu da konuşmasında, ideal coğrafi işaretler
sisteminin kurulmasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak bunun için
Türkiye’nin ulusal tarım politikasının oluşturulması gerektiğine işaret etti. Panelde
konuşan Kırklareli Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bülent
Oral, hem Trakya hem de Türkiye genelindeki et ve besi hayvanı yetiştiriciliği
üzerindeki araştırma ve çalışmalarından elde ettikleri sonuçları aktardı.
Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Çakır ise Trakya Köfteleri’nin
lezzetinde, bölgenin zengin hayvansal varlığı ve etlerinin kalitesine dikkat
çeken bir konuşma yaptı.
KÖFTECİLER,
MASTERCHEF JÜRİSİ OLDU
2’nci Trakya Köfte Şenliği kapsamında gerçekleştirilen
“Trakya Köftelerinin Sırları” başlıklı panele, bölgenin en eski ustaları katıldı.
Tekirdağ’dan Köfteci Selim ve İki Kardeşler, Edirne’den Köfteci Osman,
Kırklareli Küçük Mustafa Köftecisi, Lüleburgaz Ahmetbey Köftecisi, Uzunköprü
Köftecisi Mustafa Alsat ve Hayrabolu’dan Çerkez Müsellim Pabuç Köftecisi Mahmut
Yalçın’ın katıldığı panelde, et seçiminden yapım tekniklerine kadar kendilerine
özgü geleneksel köfte hazırlama ve pişirme metotlarını anlatan ustalar,
katılımcıların sorularını da cevapladılar. Köfteciler, panele katılmadan önce
ise 2’nci Trakya Köfte Şenliği kapsamında Tekirdağ’a gelen ve TV ekranlarında
ilgiyle izlenen Masterchef yemek yarışması programı çekimlerine katılarak
yarışmacıların yaptıkları köftelere puan verdiler.
Benzer Haberler
- Katılımın Ücretsiz Olduğu Çorlu Tiyatro Festivali Başlıyor!
- Efsanevi Kurtalan Ekspres, Sağlık Mahallesi’nden Geçti
- Çorlu 2’nci Ulusal Fotoğraf Yarışması Sonuçlandı
- Şehir Tiyatroları, İlk Oyunuyla Ayakta Alkışlandı
- Tekirdağ 57’nci Kiraz Festivali İcra Komitesi Toplandı
- Şehir Tiyatroları, İlk Oyunla Perdelerini Açıyor!
- Minik Öğrencilerin Çalışmaları Göz Dolduruyor
- Ergene'de, Geleneksel Sünnet Şöleni Kayıtları Başladı
- Ödüllü Fotoğraf Yarışması Başvuruları Başladı
- Çanakçı Köy'deki Misafirhane, Törenle Hizmete Açıldı