Tarihi Doğanca Evi, Düzenlenen Törenle Açıldı
reklam
19 Mart 2019
Tarihi Doğanca Evi, Düzenlenen Törenle Açıldı

Tarihi Doğanca Evi, Düzenlenen Törenle Açıldı

Günümüze ulaşan kültür varlıklarını restore ederek bugüne ve yarınlara kazandırmayı amaçlayan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Çorlu Belediyesi, restorasyon çalışmalarını tamamladığı Çorlu Tarihi Doğanca Evi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Tarihi ve kültürel değerlere bağlı belediyecilik anlayışıyla oluşturulan Çorlu Belediyesi Müzeler ve Kültür Yatırımları Master Plan Raporu’nda yer alan restorasyon projelerinden biri olan Tarihi Doğanca Evi, Muhacir Evi Müzesi olarak hizmete açıldı.

PROTOKOL ÜYELERİNDEN YOĞUN İLGİ

2003 yılında Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca sivil mimarlık örneği olarak tescillenen, 2012 yılında Çorlu Belediyesi tarafından kamulaştırılan, 2016 yılında yine Çorlu Belediyesi tarafından hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesinin Koruma Kurulu’nca onaylatılmasının ardından restorasyonu 2018 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamlanan Tarihi Doğanca Evi (Muhacir Evi)’nin açılışına; Tekirdağ Vali Yardımcısı Tayyar Şaşmaz, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu üyeleri, Doğanca Ailesi’nin fertleri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ELİMİZİ, TAŞIN ALTINA KOYDUK

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan açılış töreninde katılımcılara hitaben bir konuşma gerçekleştiren Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt “Çorlu’muza, kültürel ve tarihi bir eser kazandırmanın gururu ve sevincini yaşıyoruz. Kentlerin asıl kimliğini ön plana çıkaran, o kentin geçmişten günümüze dek koruyabildiği tarihi yapılar, eserlerdir. Çorlu’muz her ne kadar tarihi yapılar açısından pek zengin bir kent olmasa da bugün hâlâ tarihî önemi olan, hatrı sayılır miktarda yapıları içinde saklamaktadır. Bizler kentimizde bu saklı kalmış, korunmaya ve yeniden hayata döndürülmeye muhtaç önemli yapıları kentimize kazandırmak için elimizi taşın altına koyduk ve geçtiğimiz yıllar içerisinde restorasyon projelerimizi tek tek hayata geçirmeye başladık.” dedi.

HALKIMIZIN HİZMETİNE SUNUYORUZ

Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt “Tarihimize, geçmişimize ve şehrimizin kültürüne sahip çıkmak için başlattığımız Doğanca Evi Restorasyon Projesi’nin yolun daha başındayken uzun ve meşakkatli bir süreç olacağının farkındaydık. Daha önce, 2015 yılında hizmete açtığımız Tarihi Belediye Binamızın restorasyonunda da benzer süreçleri yaşamış, belediyemizin imkânlarını zorlamış ve bugün belki de Çorlu’muzun en güzel binası olan Tarihi Belediye Binamızı hemşerilerimizin hizmetine sunarak o projeden de alnımızın akıyla çıkmıştık. Doğanca Evi’mizin restorasyonunda, bu defa destekçilerimiz vardı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye’miz ve Tekirdağ Valiliği’miz. 2003 yılında Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca ‘Sivil Mimarlık Örneği’ olarak tescillenen, 2012 yılında belediyemizce kamulaştırılan, 2016 yılında yine Çorlu Belediyemiz tarafından hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesini Koruma Kurulu’nca onaylatılmasının ardından restorasyonu 2018 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediye’miz tarafından tamamlanan Doğanca Evi’miz -bugün artık ‘Muhacir Evi’- siz sevgili Çorlulular’ın hizmetinde.” diye konuştu.

EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR

Konuşmasının son bölümünde Başkan Sarıkurt “Tarihi değerlerimize sahip çıkma anlayışıyla çıktığımız bu yolda; Çorlu’muzun en güzel sivil mimarlık örneklerinden biri olan Doğanca Evi’nin eski sakinlerini, onların kültürlerini korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak, kent ve kentli kültürünü yaşatmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu projede bize destek olan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Kadir Albayrak’a ve Büyükşehir Belediyemizin değerli çalışanlarına, Çorlu Belediyemizin değerli çalışanlarına, kısacası bu yapının bugün böyle heybetli, böyle güzel görünüyor olmasında emeği geçen herkese Çorlu Belediye Başkanı olarak teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” dedi.

SAYILARI FAZLA DEĞİL!

Başkan Sarıkurt’un ardından kürsüye gelen ve Tekirdağ’ın kültürel mirasını gelecek nesillere aktarabilmek için çalıştıklarını ifade eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise “Tekirdağ ilimizin bir medeniyetler kenti olduğunun bilinciyle, geçmişten günümüze ulaşan tarihsel mirasa sahip çıkıyoruz. Bu kapsamda Tarihi Doğanca Evi’nin restorasyonunu tamamlamaktan dolayı mutluyuz. Tekirdağ’ın en büyük ilçesi olan Çorlu’da, günümüze ulaşabilen kültür varlıklarının sayısı ne yazık ki çok az. Bu nedenle Doğanca Evi’nin restorasyonu çok önemli. Tarihsel değerimizi yaşatırken, turistlerin ve şehir dışından gelen misafirlerin ziyaret edebilecekleri bir mekânı Çorlu’muza kazandırmış olduk. Tarihi Doğanca Evi’nin Çorlu’muza ve Tekirdağ’ımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Başkan Albayrak’ın ardından söz alan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de kültürel mirasların korunmasının kentler için önemli olduğunu ifade ederken, tarihine sahip çıkan Çorlu Belediyesi ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ni çalışmalarından ötürü tebrik etti.

Başkan Albayrak’ın konuşmasının ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesilerek Tarihi Doğanca Evi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılıştan sonra programa katılanlar Tarihi Doğanca Evi’ni gezerek ev hakkında bilgi aldılar.

KENT MÜZESİ OLARAK HİZMET VERECEK

Restorasyon yapımı için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen proje için, Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik gereği 2017 yılında Tekirdağ Valiliği’nin yüzde 75 oranındaki katkı payından yararlanıldı. Aynı yıl restorasyon ihalesi yapılarak gerekli çalışmalar başlatıldı. Ağustos 2018 itibariyle restorasyonu biten Doğanca Evi’nin bahçesindeki peyzaj çalışmalarının da tamamlanmasıyla birlikte açılışı gerçekleştirildi.Tarihi yapı,kent müzesi olarak vatandaşlara hizmet verecek. Özgün halini koruyarak günümüze kadar ulaşabilen ve dönemin ender örneklerinden olan tarihi yapı, yine özgün cins, boyut ve formdaki yeni ahşap malzeme ile tamamlandı.
Editör : Tuğberk Erdem
1433 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu