Kadın İstihdamını Artırmak İçin Çalışıyoruz
reklam
31 Mart 2019
Kadın İstihdamını Artırmak İçin Çalışıyoruz

Kadın İstihdamını Artırmak İçin Çalışıyoruz

Öz İplik-İş Sendikası tarafından hayata geçirilen ve Norveç Büyükelçiliği tarafından finanse edilen “Sosyal Diyalog ve Eğitim Yoluyla Kadın İstihdamının Arttırılması” konulu projenin kapanış toplantısı, 5 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirildi.

Ankara’da yapılan toplantıya; Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Öz İplik-İş Genel Başkanı Rafi Ay, Norveç Büyükelçiliği Kıdemli Danışmanı Timur Saydan, ÇASGEM Başkan Yardımcısı Kenan Yavuz, Proje Koordinatörü ve Kadın Komitesi Başkanı Pınar Özcan, Şık Makas Şirketler Grubu İnsan Kaynakları Direktörü Nafi Şen, Braathens IT Kilit Müşteri Yöneticisi Pınar Kalaycı Hansen, ILO Temsilcisi Emel Akalın, Hak-İş ve bağlı sendikaların başkan, yönetici ve kadın komitesi başkanları, insan kaynakları müdürleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Öz İplik-İş Sendikası il başkanları ve yöneticileri, kadın komitesi üyeleri, sosyal taraflar, basın mensupları ve çok sayıda davetli katıldı.

KADIN İSTİHDAMINI ARTIRMAYI AMAÇLADIK

Proje Koordinatörü ve Kadın Komitesi Başkanı Pınar Özcan’ın açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda Özcan, 1 yıl boyunca süren projemizin sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. Özcan’ın ardından kürsüye, Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay davet edildi. Öz İplik-İş Sendikası’nın yürüttüğü projelerin 5 tanesinin doğrudan kadın çalışanlara yönelik olduğunu söyleyen Genel Başkan Rafi Ay, Eğitim ve Sosyal Diyalog Yoluyla Kadın İstihdamının Arttırılması Projesi’nin de çalışma hayatında, sendikal camiada, sendikalaşmada ve sendikalarda farkındalık oluşturduğunu belirtti. Yaptığı açıklamalara devam eden Ay “Tokat’ta düşük refah seviyesine sahip 15-29 yaş arasında 50 işsiz kadına İş-Kur desteği ile eğitim verdik. Verilen eğitimler işletmelerin bildirdiği ihtiyaçlara göre, yenilikçi alanlardan seçildi. Böylece istihdam kolaylaştırıldı. Projemiz sonunda, kadınların istihdamının artırılması yanında, uzun dönemli politikalar oluşturulmasına katkı sağlayacak çıktılar da ürettik. İşsizliğin azaltılmasına yönelik öneriler geliştirdik.” dedi.

KAYIT DIŞI ÇALIŞMA ORANI YÜKSEK

Son yıllarda ekonomik ve sosyal anlamda kadınlar için önemli adımlar atıldığını, kadınların iş gücüne katılımını artırmak için önemli teşvik ve düzenlemelerin hayata geçirildiğini ifade eden Ay, tüm bu gelişmelere rağmen kadının çalışma hayatına katılmasını engelleyen veya istihdamda kalmasını zorlaştıran bazı sorunların güncelliğini koruduğunu belirtti. Bu sorunların başında da kadın-erkek eşitsizliğine dayalı toplum algısının geldiğini söyleyen Ay, diğer sorunların ise eğitim, işyerlerindeki ayrımcı uygulamalar ve çalışma-sosyal hayat dengesinin sağlanamadığı bir iş ortamı olduğunu ifade etti. Çalışma hayatındaki kadınların ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğuna değinen Ay, kadınların hem çalışma hayatının içerisinde, hem de çalışma hayatına girerken engellerle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu olumsuz etkenlerin sendikalardaki kadın örgütlenmesini de önemli oranda etkilediğini belirtti. Kadınlarda kayıt dışı çalışma oranının erkeklere kıyasla çok daha yüksek olduğunun altını çizen Ay “Erkeklerde kayıt dışı çalışma oranı yüzde 30,20 seviyesindeyken, aynı durum kadınlarda yüzde 41,00’e ulaşmaktadır.” dedi.

ÜYE SAYISININ YÜZDE 35,60’I KADIN

Konuşmasına devam eden Ay “Sendikamızın örgütlü olduğu dokuma, hazır giyim ve deri işkolu, kadın istihdamının en yoğun olduğu sektörlerden biridir. Sendikamızın 30 bin 486 üyesinin yüzde 35,60’ı kadınlardır. İşkolumuz; ihracat, istihdama katkısı ve imalat sanayindeki ağırlığı gibi çeşitli kanallardan önem taşımaktadır. Çalışan kadın sayısının fazla olması, sektörümüzü ayrıca önemli kılmaktadır. TEPAV verilerine göre imalat sanayinde çalışan kadınların yüzde 43,70’i tekstil, hazır giyim ve deri sektöründedir. Öz İplik İş de bu nedenle kadınların çalışma ve istihdamına yönelik projeler üstlenmektedir. Bunlar arasında kadınların sendikalarda daha fazla görev alması, yönetim kademelerine girmesi yönünde yürüttüğümüz projeden ayrıca gurur duyuyoruz. Öz İplik-İş Sendikası olarak, kadın çalışanların desteğiyle sendikaların daha da güçleneceğine inanıyoruz. Sendikaların büyümesi, sendikal yapının geleceği için kadın çalışanların desteğini istiyoruz. Kadın renginin yansımadığı bir çalışma yaşamı istemiyoruz. Eşit işe eşit ücret prensibinin uygulanması, iş ve ev yaşamı uyum dengesinin sağlanması, kadına yönelik şiddet ve tacizin önüne geçilmesi için kampanyalara aktif katılarak destek veriyoruz.” dedi.

Konuşmaların ardından plaket takdimi gerçekleşti. Türk Sanat Müziği dinletisi ve akşam yemeği ile devam eden toplantı, toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Editör : Tuğberk Erdem
1524 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu