Aygun: "AK Parti Hükümeti, Eski Köye Yeni Adet Getirdi"
reklam
31 Mart 2019
Aygun:

Aygun: "AK Parti Hükümeti, Eski Köye Yeni Adet Getirdi"

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, AK Parti iktidarının ormanlardan topladıkları ürünlerle geçinen orman köylüsünde ve orman yetiştirme (bakım) işçisinde “Mesleki Yeterlilik” arama kararı almasına sert tepki gösterdi.

T.C. Orman Genel Müdürlüğü’nün 13 Şubat 2019 tarihli genelgesi ile ‘odun dışı orman ürünleri olan reçine, çıra, defne, kekik, ada çayı, çam fıstığı ve mantar toplayarak geçinen orman köylülerine Kasım 2019’a kadar “Mesleki Yeterlilik Belgesi” koşulu getirilmesini’ sert bir dille eleştiren Milletvekili Aygun “Türkiye’de 20 bin 721 orman köyü bulunuyor. AKP iktidarı, ormanlardan topladıkları ürünlerle geçinen orman köylüsüne ve orman yetiştirme (bakım) işçisinde ‘Mesleki Yeterlilik’ arama kararı aldı. Yaşadıkları topraklarda yüzyıllardır ormancılıkla geçinen ve birçoğu ilkokul diplomasından yoksun, Türkiye’nin en yoksul ve eğitimsiz kesimleri arasında yer alan orman köyü nüfusuna kayıtlı olan köylüler, 10 Kasım 2019’a kadar belge alamazsa ormanlardan geçinemeyecekler. Adaçayı, defne, çam fıstığı, kekik, mantar ve reçine toplayamayacaklar.” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 11 Kasım 2018 tarihinde Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne ilişkin bir tebliğ yayımladığını ve bu tebliğ ile orman üretim işçiliği ile orman yetiştirme ve bakım işçiliğinin ‘tehlikeli ve çok tehlikeli işler’ kapsamına alındığını açıklayan Aygun “Şimdi de bu tebliğ çerçevesinde T.C. Orman Genel Müdürlüğü tarafından 13 Şubat 2019 tarihinde bir genelge yayımlandı. Orman köylülerinin, 1 yıl içinde Mesleki Yeterlilik Belgesi almazlarsa, orman ürünü toplayamayacağı kararı alındı. Üstelik Mesleki Yeterlilik Belgesi olmadan ürün toplayanlara 500 TL idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı. Yüzyıllardır ormandan topladıkları ürünlerle geçinen köylülere Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirilmesi, hayatın doğal akışına aykırıdır. Çoğu ilkokul mezunu bile olmayan, okuma yazma bilmeyen bu kişilerin geçim kaynağı ormanlardır, orman ürünleridir. Onları bu geçim kaynağından mahrum etmeye kimsenin hakkı yoktur! Sınav şartı ise tam bir ucubedir. Orman üretim işçisi için bin 120 TL, otsu ve diğer bitkiler ile mantar gibi odun dışı ürünleri yerden toplayanlar için 670 TL, odun dışı ürünleri yüksekten toplayanlar için ise 885 TL sınav ücreti isteniyor. Sınavda başarı için yüzde 60-70 başarı şartı aranıyor. Sınavda başarılı olamayanların, sınav ücretinin de yanacağı açıklanıyor. Bu insanlar, 1 aylık geçim parasını sınava mı yatırsın? Bu nasıl bir vicdandır? Üstelik Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin 5 yılda bir yenilenmesi ve sürekli sınava tabi tutulmaları şart koşulmaktadır.” diye konuştu.
Editör : Tuğberk Erdem
1817 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu