Milletvekili Aygun: "Kenevir Üretim Planı, Temelden Çöktü"
reklam
07 Mayıs 2019
Milletvekili Aygun:

Milletvekili Aygun: "Kenevir Üretim Planı, Temelden Çöktü"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı “Yeniden kenevir üreteceğiz!” yönündeki açıklamanın temelden çöktüğünü ifade eden Tekirdağ Milletvekili Aygun, Türkiye’de sertifikalı yerli kenevir tohumu olmadığını ve çiftçinin üretime ilgi göstermediğini söyledi.

2016’da izinli kenevir üretimi için 19 ile izin verildiğini vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Dünyada, kenevir tohumu üretiminin yüzde 80’ini Fransa karşılamaktadır. Türkiye’de, çiftçiye üretim için verilecek gerekli sertifikalı tohum bulunmamaktadır. Üstelik kârlı bir yatırım olmayan kenevir ekimi, çiftçi tarafından rağbet görmemektedir. Bu nedenle bez torba imalatı için kenevir yerine keten üretiminin teşvik edilmesi daha makul görünüyor. Öncelikle ketenden uyuşturucu elde edilmiyor. Üstelik hem yerli tohumu var hem de Omega-3 içeren keten yağı gıda sektöründe de kullanılıyor. Bununla birlikte keten lifleri, dokuma sanayinde daha fazla rağbet görüyor.” dedi.

Kenevirin dünya ticaretindeki payının sınırlı olduğuna vurgu yapan Aygun, “Dişi kenevirin yaprak kısımları kâğıt arasına sarılarak, uyuşturucu madde türü olan ‘Marihuana’ olarak içilmektedir. Türkiye’de uyuşturucu madde kullanımının her geçen gün arttığı ve küçük yaşlara kadar indiği gerçeği dikkate alınarak, kenevir üretiminden kaynaklanabilecek risk mutlaka hesap edilmelidir. Gece yarısı tarladaki kenevirin yeşil yapraklarının birileri tarafından kaçak olarak biçilerek çalınması ve uyuşturucu olarak kullanılması riski vardır. Bu durum da çiftçilerimizi çok büyük ölçüde mağdur edebilecektir.” diye konuştu.
Editör : Tuğberk Erdem
1601 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu