Kuru Dere’deki Balık Ölümleri, Fabrikaların Suçu Mu?
reklam
14 Mayıs 2019
Kuru Dere’deki Balık Ölümleri, Fabrikaların Suçu Mu?

Kuru Dere’deki Balık Ölümleri, Fabrikaların Suçu Mu?

Ergene Kuru Dere’de meydana gelen renk değişimi ve balık ölümlerini TBMM gündemine taşıyan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, halkı fazlasıyla tedirgin eden balık ölümlerinin ciddi bir kirliliğin habercisi olmasından korkulduğunu ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Ergene’de bulunan Kuru Dere’de meydana gelen renk değişimi ve balık ölümlerini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Meydana gelen balık ölümlerinin bölge halkını çok tedirgin ettiğini ve haklı olarak balık ölümlerinin ciddi bir kirliliğin habercisi olmasından korkulduğunu belirten Yüceer, Kuru Dere yakınlarında bulunan fabrikaların atıklarının dereye deşarj edildiğine ilişkin iddialar olduğunu belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı bir soru önergesi veren Yüceer, balık ölümlerinin kirlilikten kaynaklı olduğuna ilişkin iddiaların kaygı verici olduğunu söyledi.

Yüceer, verdiği önergede, Mayıs ayı başında Ergene’de bulunan Kuru Dere’nin renginin değiştiğini ve balık ölümleri gözlendiğini belirtti. 2012-2019 yılları arasında Kuru Dere’de kaç tahlil yapıldığını, yapılan tahlillerde söz konusu derede kimyasal, fiziksel ve biyolojik özelliklerde değişim gözlenip gözlenmediğini soran Yüceer, Kuru Dere yakınlarında bulunan fabrikaların atıklarının dereye deşarj edildiğine ilişkin iddialar olduğunu ifade etti. Çevrede yaşayan vatandaşların, balık ölümlerinin insan ve çevre sağlığını ciddi anlamda tehdit edecek bir kirlenmenin belirtisi olduğundan endişe duyduğunu söyleyen Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Kuru Dere’de organik veya kimyasal kirleticilere rastlanıp rastlanmadığını ve alınan numunelerin Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde belirlenmiş olan su kalite kriterlerine uygunluğunu sordu.

Yüceer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

-Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Kuru Dere’de meydana gelen renk değişimi ve balık ölümlerine ilişkin araştırma yapılmış mıdır? Yapıldı ise söz konusu renk değişimi ve balık ölümlerinin nedeni tespit edilmiş midir? Söz konusu renk değişimi ve balık ölümleri, hangi nedenden kaynaklanmaktadır?

-2012/2019 yılları arasında ve yıllar itibariyle Kuru Dere’de kaç tahlil yapılmıştır? Yapılan tahlillerde Kuru Dere’de kimyasal, fiziksel ve biyolojik özelliklerde değişim gözlenmiş midir? Gözlemlenen değişimler nelerdir? Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir?

-Kuru Dere’den alınan numuneler, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde belirlenmiş olan su kalite kriterlerine uygun mudur? Organik ve kimyasal kirleticiler veya ağır metaller tespit edilmiş midir?

-Kuru Dere’ye atıklarını boşaltan sanayi tesisi mevcut mudur? Çevredeki fabrikaların arıtma üniteleri mevcut mudur? Kuru Dere çevresindeki fabrikalardan, çevre mevzuatına uygun olmadığı için hakkında idari işlem yapılan fabrika var mıdır? Varsa söz konusu fabrikalar hangileridir? Uygulanan idari işlem nedir?

-Kuru Dere’den alınan numunelerde fekal, organik veya kimyasal kirleticilere rastlanmış mıdır?
Editör : Tuğberk Erdem
1321 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu