Ortopedide, Kök Hücre (Stem Cell) Kullanımı Yaygınlaşıyor
reklam
13 Haziran 2019
Ortopedide, Kök Hücre (Stem Cell) Kullanımı Yaygınlaşıyor

Ortopedide, Kök Hücre (Stem Cell) Kullanımı Yaygınlaşıyor

Son yıllarda metalik ya da yapay ürünlerle tedavi yöntemlerinin yerini alabilecek biyolojik tedavi yöntemleri ve araştırmalar, hız kazandı. Bu yöntemlerin en başında gelen kök hücre (stem cell) tedavisi, ortopedi alanında da kullanım alanı buluyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda metalik ya da yapay ürünlerle tedavi yöntemlerinin yerini alabilecek biyolojik tedavi yöntemleri ve araştırmalar, hız kazanmaya başladı. Bu nedenle kök hücre (stem cell), ortopedi alanında da özellikle kırık iyileşmesi, kas ve tendon yaralanmaları, kıkırdak hasarları, menüsküs ve bağ tamirlerinde kullanım alanı buldu.

Konuya ilişkin olarak detaylı açıklamalarda bulunan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Levent Tan, “Rejeneratif tıp da denilen bu prosedürde vücudumuzda var olan ve çeşitli hücrelere dönüşebilen iyileştirme kapasiteleri yüksek hücrelerin (kök hücre) ayrıştırılması ve ilgili bölgeye uygulanması yöntemi klinik tedavilerde yer tutmaya başlamıştır. Yakın ve orta dönem sonuçlarında yüz güldürücü ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Elbette mucize bir tedavi olarak bildirilmesi ve uygulanan tüm bölgelerde başarılı olduğunu iddia etmek uygun olmaz ancak bu yöntem zaten iyileşmesi sorunlu, zor iyileşen ve problemli durumlarda başvurduğumuz bir yöntemdir.

Kök hücre olarak; embriyolojik kök hücre ve yetişkin kök hücreler vardır. Embriyolojik kök hücre uygulaması henüz kontrol altına alınamadığı ve kanser oluşumlarına neden olduğundan klinik uygulaması yapılmamaktadır. Yetişkin kök hücreler ise vücutta; kemik iliğinde, yağlı dokuda ve kasta bulunur. Ortopedide kullanılan mezenkimel kök hücre yani kıkırdak, kemik ve kasa dönüşebilen hücreler, kemik iliğinden veya yağlı dokudan konsantre olarak elde edilir ve uygulanır.

En sık kullandığımız yöntem karın çevresi yağlı dokudan toplanan kök hücrelerdir. Hasta ameliyathaneye alınır, karın çevresindeki yağ dokusu özel ilaç ve aletlerle uygun miktarda toplanır. Toplanan yağdan mezenkimalök hücre konsantresi elde edilmesi için bir takım santrifüj ve enzimatik reaksiyona ihtiyaç duyulmaktadır. Bu işlemler yaklaşık 1 saat sürer ve elimizde kalan kök hücre konsantresi, hasarlı bölgeye yerleştirilir.

Kıkırdak dokusunun kendini yenileme özelliği yoktur. Hasar oluştuğunda iyileşme çok yavaş olur ve orijinal kıkırdak dokusu ile iyileşme olmaz. Yerine gelen kıkırdak doku ise esas dokunun bazı özelliklerini taşımaz. Mekanik ve biyolojik yöntemler arasında hasarlı kıkırdak dokunun tamirinde orijinal kıkırdak oluşturabilen en başarılı yöntem kök hücre tedavisi olarak gözükmektedir. Bu nedenle ortopedide kök hücre uygulamaları özellikle kıkırdak defektlerinin ve yaralanmalarının tedavisinde ayrıca iyileşmeyen kırık, kas, tendon yaralanmalarının tedavisinde kullanım alanı bulmaktadır.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
1452 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu