Plastik Poşetlerden Toplanan Paralarını Ne Yaptınız?
reklam
13 Haziran 2019
Plastik Poşetlerden Toplanan Paralarını Ne Yaptınız?

Plastik Poşetlerden Toplanan Paralarını Ne Yaptınız?

Plastik poşetlere ödenen ücretlerden alınan payın nereye harcandığını TBMM gündemine taşıyan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, toplanan 50 milyon TL’den fazla paranın kentsel dönüşüm projelerine aktarıldığına dair iddiaların olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 01 Ocak 2019 tarihinden itibaren ücretli hale getirilen plastik poşetlere ödenen ücretlerden alınan pay toplamını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. ‘Asgari 25 kuruştan satılan poşetlerin 15 kuruşunun Bakanlıkça geri dönüşüm katkı payı olarak’ alındığına ve ‘toplanan bu paraların Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılması’ hükmüne dikkat çeken CHP Tekirdağ Milletvekili Yüceer, toplanan paraların çevre sorunlarının çözümü için harcanması yerine kentsel dönüşüm gibi alanlara harcandığı konusunda kamuoyunda kaygıların ortaya çıktığını belirtti.

HİÇBİR AÇIKLAMA YAPILMADI

Plastik poşetlerin paralı hale getirildiği 01 Ocak 2019 tarihinden bu yana Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ne kadar gelir elde ettiğine dair yayınlanmış bir rapor veya yapılmış bir açıklama bulunmadığını ifade eden Yüceer, “2019 yılının başından beri geçen süre içerisinde tahmini olarak 50 milyon TL’den fazla para kazanıldığını, poşet dışındaki kalemlerle bunun katlandığını görebiliyoruz. Bu güne kadar kaç poşet satılmış, kaç TL ücret toplanmıştır? Tüketicilerden tahsil edilen ve Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılan geri dönüşüm katkı payları, nerelere harcanmaktadır? Bakanlığın, gerçek rakamları kamuoyuyla paylaşmasını istiyoruz.” dedi. Toplanan poşet paralarının kentsel dönüşüm projelerine aktarıldığına dair şüphelerin oluştuğunu da ifade eden Yüceer, konunun aydınlığa kavuşturulması gerektiğini söyledi.

RAKAMLAR ŞEFFAF DEĞİL

Bakanlığın veriler konusunda şeffaf olmadığına da değinen Yüceer, “Söz konusu kanunun yürürlüğe girmesinin ardından ülkemizde plastik poşet tüketiminde yaşanan değişim nedir? Bakanlığınız tarafından geri kazanım katılım payını ödemediği, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktaları mevcut mudur? Söz konusu firmalara Bakanlığınız tarafından ne kadar idari para cezası verilmiştir? Söz konusu firmalar hangileridir? 2017 yılında 8,6 milyon ton plastik, metal, kompozit, kâğıt-karton, cam ve ahşap atık malzemesi üretilmiştir. Bunun da yarısı piyasaya sürülmüştür. Piyasaya sürülen 4,36 milyon ton ambalaj malzemesinin ise sadece yarısı dönüşmüştür. Üretilen atık malzemenin diğer yarısına ne oldu?” diye konuştu.

Yapılan uygulama ile ilgili birçok soru işaretinin olduğunun altını çizen Yüceer, kamuoyunda oluşan şüphelerin giderilmesi için soru önergesinin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplanmasını ve kamuoyunun Bakanlık tarafından yapılacak açıklama ile aydınlatılmasının gerekliliğini vurguladı.
Editör : Tuğberk Erdem
1650 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu