Su ve Kanalizasyon İdaresi, 940 Milyon TL Harcama Yaptı
reklam
13 Haziran 2019
Su ve Kanalizasyon İdaresi, 940 Milyon TL Harcama Yaptı

Su ve Kanalizasyon İdaresi, 940 Milyon TL Harcama Yaptı

Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürlüğü, 2019 Yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Toplantıda sunum yapan TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz, TESKİ’nin yaklaşık 940 milyon TL harcama yaptığını söyledi.

TESKİ Genel Müdürlüğü, 2019 Yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın başkanlık yaptığı ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; ilçe belediye başkanları, büyükşehir belediyesi meclis üyeleri ile TESKİ daire başkanları katıldı.

ARITMA KAPASİTESİ 38 KAT ARTTI

Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan ve TESKİ’nin yapmış olduğu çalışmalar hakkında kapsamlı bir sunum yapan TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz, “6 bin 313 km² alanda, toplamda 1 milyon 29 bin 927 kişiye hizmet vermekteyiz. Mayıs 2019 itibariyle 548 bin 853 abone sayısına ulaştık. TESKİ, büyük oranda altyapı projelerini kendisi yapıyor. Halk sağlığı ile koordineli olarak Tekirdağ genelindeki 400 noktadan su numuneleri alınıp inceleniyor. Kendimizi sürekli denetliyoruz. Günlük olarak klor kontrolü yapıyoruz. Halk sağlığı verilerine göre; Türkiye genelinde üst sıralarda olduğumuzu söylemek isterim. Kanalizasyona erişim oranı yüzde 78’den, yüzde 92’lere geldi. TESKİ olarak halkımızın daha sağlıklı bir ortamda yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. TESKİ kurulduğunda 5.000 m³/gün olan atık su arıtma kapasitemiz, an itibariyle 193.980 m³/gün kapasitesine ulaşmıştır. Kurulduğumuz günden bu yana arıtma kapasitemizi, tam 38 kat arttırdık.” dedi.

HEDEF YÜZDE 95’E ÇIKMAK

Yaptığı açıklamalara devam eden İçöz, “SCADA Sistemi ile içme suyumuzu kontrol altında tutuyoruz. Bu sistemle 2019 yılı Mayıs ayı itibariyle nüfusun yüzde 89’una hitap ediyoruz. Bu oranın, 2’nci Etap SCADA Sistemi kurulumu ile hizmet edilen nüfusun yüzde 95’e çıkarılması planlanmaktadır. Atık su SCADA çalışmaları devam etmektedir. Coğrafi Bilgi Sistemi, SCADA ve Abone İşleri uyumlu hale gelerek, yapılacak altyapı çalışmaları ile ilgili bilgilerin elektronik ortama aktarılarak çalışmaların kolaylaştırılması sağlanmaktadır. Aynı zamanda bu sistemle kayıp kaçak oranı da en aza indirilmekte, oluşan arızaların yer tespiti daha hızlı yapılabilmekte ve su miktarlarının hesaplanması da bu sistemle yapılmaktadır.” diye konuştu.

KAYNAĞIN YÜZDE 84’Ü YER ALTINDAN

İçöz, “TESKİ, su kaynaklarının yüzde 84,25’ini yer altından sağlamaktadır. Yüzeysel su kaynaklarının ise yüzde 15,75’ini kullanmaktadır. Naip Arıtma Tesisi ve İsale Hatları’ndan daha fazla yararlanabilmek adına, Naip Barajı’na su aktaracak olan İnecik Barajı ve Dedecik Barajı inşaatlarına öncelik verilmesi; ayrıca Ayvacık Barajı’ndan Kapaklı ve Saray ilçelerimize su verebilmek amacıyla, su iletim hatlarının DSİ tarafından yapılması gerekmektedir. TESKİ Alo 185 Çağrı Merkezi olarak çalışmalarımız, 7/24 devam etmektedir. Çağrı Merkezi’ne gelen istek ve şikâyetleri karşılama oranı yüzde 99,99 olmuştur. Trakya bölgesinde bir ilk olan tam otomatik, bilgisayar kontrollü hassas ölçüm yapabilen su sayaçları test ve kalibrasyon istasyonunda, bu güne kadar 3 bin 750 sayacın muayenesi yapılmıştır.” dedi.

940 MİLYON TL HARCAMA YAPILDI

Açıklamalarını sürdüren İçöz, “Bizim için çok büyük bir önem arz eden ‘TESKİ Genel Müdürlüğü ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi (KYS), ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (İSGYS) ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS)’ Belgesi’ni alarak, kurumsallaşma anlamında çok önemli bir yol kat ettik. Bin 217 km içme suyu, bin 323 km kanalizasyon ve 160 km yağmur suyu olmak üzere toplamda 2 bin 700 km altyapı çalışması ve diğer bakım onarım işleri kapsamında yaklaşık 940 milyon TL harcama yapıldı. Bu bağlamda TESKİ, gerçekten dev bir yatırım yapmıştır.” diye konuştu.

2 oturum halinde gerçekleştirilen TESKİ Genel Kurulu’nda; 2018 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı, 2018 Mali Yılı İdare Taşınır Mal Kesin Hesapları ve 2018 Yılı İdare Faaliyet Raporu görüşülerek karara bağlandı.

SU TASARRUFU YAPMALIYIZ

Genel Kurul’un son bölümünde açıklamalarda bulunan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, “Tekirdağ’ımız, su zengini bir il değildir. Geçmiş dönemde, sanayileşme adı altında yer altı suları hoyratça ve bol miktarda kullanılmıştır. Ergene’nin debisi 2-3 katına çıkıyorsa; bu belediyeden dolayı değil, yer altından çekilen sulardan kaynaklıdır. Şunu bilin ki 10 sene önce 100 metreden çıkan su, bu gün 350 metreden çıkıyor. Bu sebepten dolayı her bireyin, Tekirdağ’ın geleceği için su tasarrufu çalışmalarını ön plana alması gerekiyor. Tekirdağ’da göreve geldiğimizde 874 bin 475 olan nüfus, bu gün 1 milyon 29 bin 970 olmuştur. Her sene insanlara, 5,5 milyon metreküp içme ve kullanma suyu bulmalıyız. 70 milyon metreküp su kullanılan bu şehirde, kaynakların yüzde 85’i yer altı suyu olunca ortaya çok ciddi sorunlar çıkmaktadır. 30 büyükşehir içinde, yer altı suyu kullanan tek büyükşehiriz. Ciddi anlamda tasarruflar yapmalıyız. TESKİ’nin bu gün geldiği noktada, 2 bin 700 km altyapıyı 5 yıl içerisinde yapmış olması da en iyi örnektir. Bu gün yaklaşık olarak 1 milyara yakın yatırım yapan TESKİ’yi, şimdiki Genel Müdürü ve TESKİ’nin kurulumundan itibaren çalışan tüm genel müdürleri, bu gün Türkiye’de su kalitesini halk sağlığı kayıtlarının verilerine göre ilk 3’e taşıyan tüm TESKİ camiasına, teşekkür ediyorum.” dedi.

Son olarak kararların oylanması sonrasında söz alan meclis üyeleri, yaptıkları konuşmalarda TESKİ’nin çalışmalarıyla ilgili görüş ve dileklerini ilettiler. TESKİ’nin yaptığı çalışmalardan dolayı başta TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkürlerini sundular.
Editör : Tuğberk Erdem
1725 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu