Eğitim Başarımız, Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı!
reklam
14 Ağustos 2019
Eğitim Başarımız, Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı!

Eğitim Başarımız, Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı!

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklandı. Tekirdağ’ın Türkiye sıralamasında 40’ıncı sırada yer alması büyük bir şok etkisi yaratırken; Tekirdağlı öğrencilerin ortalaması, sınava girdikleri derslerin tümünde Türkiye ortalamasının altında kaldı.

01 Haziran 2019 tarihinde yapılan Liselere Geçiş Sınavı’nın sonuçları açıklandı. Ekonomik ve kültürel açıdan ülkemizin birçok ilinden daha ileri seviyede olan Tekirdağ’ın Türkiye sıralamasında 40’ıncı sırada yer alması büyük tepkilere neden olurken, kamuoyunda eğitimde gelinen içler acısı durumun sorumluları aranıyor.

VELİLERİN EMEKLERİNE İHANETTİR

Konuya ilişkin olarak yazılı bir basın açıklaması yapan Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şube Başkanı Kamuran Varma, “Milli Eğitim Bakanlığı, 01 Haziran 2019’da yapılan Liselere Geçiş Sınavı’nın sonuçlarını ve raporunu açıkladı. Liyakat ve adalet için mücadele veren Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şubesi olarak raporu incelediğimizde; geçmişten ders alınmadığı, ‘Aynı tas, aynı hamam’ hiçbir şeyin değişmediği görülmektedir. İlimizin eğitimi için üzerine düşeni yapan, gece gündüz çalışan Türk Eğitim-Sen Tekirdağ Şubesi olarak belirtmek isteriz ki Liselere Geçiş Sınavı’nda 40’ıncı sırada olmak, bazı yanlışlarda ısrar edildiğini açıkça göstermektedir. Ülkemizin birçok ilinden ekonomik ve kültürel açıdan çok ileri seviyede olan ilimizin 40’ıncı sırada olması, çocuklarının eğitimleri için her türlü imkânı sunan velilerimizin emeklerine ihanet edildiğini göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

SORUMLULAR HESAP VERSİN!

Yaptığı açıklamada, Liselere Geçiş Sınavı’nda elde edilen ortalamalar hakkında da detaylı bilgiler aktaran Varma, “Türkçe dersi için verilen doğru cevap sayısı Türkiye ortalamasında 11,75 olarak yer alırken, ilimizdeki ortalama 10,11’dir. Matematik dersi için verilen doğru cevap sayısı Türkiye ortalamasında 5,09 olarak yer alırken, ilimizdeki ortalama 2,76’dır. Aynı şekilde Fen Bilimleri dersi için verilen doğru cevap sayısı Türkiye ortalamasında 9,97 olarak yer alırken, ilimizdeki ortalama 7,62’dir. Bu 3 dersin temel bilimler kategorisinde yer aldığı düşünülürse, durumun vahameti daha da net olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük dersi için verilen doğru cevap sayısı Türkiye ortalamasında 6,88 olarak yer alırken, ilimizdeki ortalama 6,42’dir. Yabancı Dil dersi için verilen doğru cevap sayısı Türkiye ortalamasında 4,65 olarak yer alırken, ilimizdeki ortalama 3,97’dir. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için verilen doğru cevap sayısı ise Türkiye ortalamasında 6,83 olarak yer alırken, ilimizdeki ortalama 6,09’dur. Tabloyu incelediğimizde tüm derslerde Türkiye ortalamasının altında olduğumuz açıkça görülmektedir. Söylenecek tek bir söz var; sorumlular hesap versin!” açıklamasında bulundu.

KOLTUK SEVDASINA DÜŞMÜŞLER

Varma, “Öğretmen değişiminin az olduğu, başarılarından dolayı bir zamanlar parmakla gösterilen okullarımızda ne değişti ki Tekirdağ eğitimde içler acısı duruma düştü. Geçmiş yıllara baktığımızda, değişen sadece yöneticiler olmuştur. Okul aynı, öğrenci aynı, öğretmen aynı, değişen liyakat ve ehliyet sahibi olmayan tanıdıklarıyla anılan, torpille atanan yöneticiler… İlimizde eğitime yön veren yöneticilerimiz, bu başarısızlıkları görmüyorlar mı? Görmek mi istemiyorlar? Görüp de susuyorlar mı? Bu başarısızlığın sebeplerini uzakta aramak, büyük bir gafletin içinde olunduğunu göstermektedir. Şöyle ki 2014 yılında sınavla gelen mevcut müdürleri görevden alarak, liyakat ve ehliyeti malum sendikanın üyesi olması şartı getirilip, torpil arayıp makam sahibi olmaya çalışan yöneticilerin atandığında ‘Yanlış yapılıyor!’ diye belirtmemize rağmen kulaklar duymadı. 5 yıl sonra acı sonuçlarla karşılaşılmaya başlandı. Aynı müdürlerle başarıda Üniversite Sınavı’nda 66’ncı, Liselere Geçiş Sınavı’nda 40’ıncı olduk. Sayın Valim, Sayın İl Milli Eğitim Müdürüm, hepimiz Tekirdağ’ımız için, çocuklarımız için aynı yolda mücadele veriyoruz. Kapalı kapılar arkasında neler oluyor? Yönetici yer değiştirmesinde anakent şehri İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Yönetici Değerlendirme Sonuçlarını açıkladı. Tekirdağ’da gizlendi. Kapalı kapılar arkasında gizli planlar mı var? Bunu yapanlar kim? Ne amaçlanıyor? Bu sonuçların nedeni nedir? Öğretmeni, öğrenciyi motive edemeyen lider ol(a)mayan koltuk sevdasına düşmüş, değişime ayak uyduramayan, kendine rahatlık çemberi oluşturmuş yöneticilerle yolunuz uzun ve zor olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İŞİ EHLİNE TESLİM EDİN!

Varma, “27-28 Haziran 2019 tarihlerinde de yönetici yer değiştirme (yer değiştirmeme) sonuçları açıklanacak. Aynı yöneticiler -ki çoğu aynı okulda kalacak- (a) kurumundan (b) kurumuna geçecek. Değişen bir şey olmayacak. Aynı müdürlerle başarımız; Üniversite Sınavı’nda 66’ncı sırada yer almak, Liselere Geçiş Sınavı’nda da 40’ncı sırada yer almak olacaktır. Yine, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Yönetici Atama Sonuçlarını yayınlayacak. Tekirdağ Milli Eğitim Müdürlüğü gizleyecek mi? Değişimi başarmak için yetkin eğitim yöneticilerini bulmalısınız. Ehliyet üzerine plan yapmaz, işi ehline teslim etmezseniz, gece gündüz yorulmadan, durmadan koşup, çalışıp, emek sarf etseniz de ancak bir adım atabilirsiniz. Arı kovanın dışına çıkmazsa bal yapamaz. İnsanlar da sınırları dışına çıkmazsa başarılı olamaz.” açıklamasında bulundu.
Editör : Tuğberk Erdem
1168 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu