Üretim Tesisleri Taşınan Tekirdağ Rakısı, Mahkemelik Oldu
reklam
14 Ağustos 2019
Üretim Tesisleri Taşınan Tekirdağ Rakısı, Mahkemelik Oldu

Üretim Tesisleri Taşınan Tekirdağ Rakısı, Mahkemelik Oldu

Tekirdağ Rakısı markasının coğrafi tescil özelliği taşıdığını savunan ve Tekirdağ’da üretilmeyen rakıdan rant elde edilmesine büyük tepki gösteren İzzet Güneş Gürseler, ismin kullanılmasının durdurulması istemiyle Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı

Özelleştirme rüzgârları arasında savrulan değerler arasında bulunan Tekirdağ İçki Fabrikası’nda yaklaşık 22 yıl boyunca imal edilen ve 2017 yılının Ağustos ayında Tekirdağ’daki üretimine son verilerek ülkemizin farklı bölgelerinde üretilmeye başlanan Tekirdağ Rakısı, mahkemelik oldu. Farklı bölgelerde üretilen rakıların “Tekirdağ Rakısı” markası ile satışa sunulmasının yanıltıcı olduğunu, yasal olarak markanın coğrafi tescil özelliği taşıyan bir ürün olduğunu ve Tekirdağ’da üretilmeyen rakıdan büyük rant elde edildiğini ileri süren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ eski Milletvekili Av. İzzet Güneş Gürseler, Tekirdağ Rakısı markasının kullanılmasının durdurulması istemiyle Tekirdağ Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi sıfatıyla)’nde dava açtı. Yaşanan durumun haksız ve dayanaksız yere Tekirdağ isminin kullanılmasına neden olduğuna dikkat çeken Gürseler, Tekirdağ halkının hep birlikte bu ismin geri alınması için mücadele etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

1995 YILINDA TESCİL EDİLDİ

Av. İzzet Güneş Gürseler, konuya ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada, “Yaklaşık 90 yıl Tekirdağ’da faaliyette bulunarak kentimizin ekonomik ve sosyal yaşamına önemli katkılar yapan Türkiye Cumhuriyeti Tekel İdaresi bünyesindeki Tekirdağ Tekel Şarap ve İçki Fabrikası’nın mamulü olan “Yeni Rakı” Tekirdağ bölgesinin yaş üzümü, suyu, özel anason oranı ve özeni ile üretilmesinin yarattığı üstün bir kalite ve yüksek bir piyasa değerine ulaşmıştı. Tekel İdaresi’nin diğer 5 fabrikasında rakı üretimi yapıldığı halde Tekirdağ’da üretilen Yeni Rakı, ulaştığı bu kalite ile ülke ve dünya çapında aranılan bir alkollü içki olmuştur. Bu ilgi ve piyasa değeri karşısında başka fabrikalarda Yeni Rakı markası ile üretilen rakılardan farkını ortaya koymak üzere; kökeninin bulunduğu kent ve üretildiği fabrika ile özdeşleşmiş bir ürün olduğunu vurgulamak üzere kentimizin adı “Tekirdağ”, rakının markası olmuş ve Tekel İdaresi, Tekirdağ Rakısı’nı 1995 yılında tescilli marka olarak piyasaya sunmuştur. Tüketiciler de kentimizin adıyla haklı bir üne ve ayırt edici özelliğe kavuşan rakımızı üretildiği yörenin adına güven duyarak aynı nitelikteki diğer ürünlere tercih edip satın almışlardır.” ifadelerine yer verdi.

COĞRAFİ TESCİL ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Yaptığı açıklamalara devam eden Gürseler, “2004 yılında Tekel İdaresi ile birlikte Tekel Şarap ve İçki Fabrikası’nın özelleştirilmesi sonucu mülkiyetini devralan firma bir süre üretimi sürdürdükten sonra fabrikayı arazisi ve tüm makineleri ile birlikte satarak 14 Ağustos 2017 tarihinde Tekirdağ Valiliği’ne yapılan bildirim ile Tekirdağ’dan ayrılmıştır. Tekirdağ’dan ayrıldıktan sonra ülkemizin farklı bölgelerindeki fabrikalarında Tekirdağ Rakısı markası ile rakının ve diğer tüm mamullerinin üretim ve pazarlaması sürdürülmekte, Tekirdağ’da üretilmeyip ülkemizin farklı bölgelerinde üretilen rakı Tekirdağ Rakısı olarak pazarlanarak tüketici yanıltılmakta, coğrafi kaynak belirten ‘Tekirdağ’ ibaresi yasaya aykırı olarak kullanılmakta, Tekirdağ Rakısı’nın ününden faydalanılmaktadır… Tekirdağ Tekel Şarap ve İçki Fabrikası’nda üretilen rakıya ‘Tekirdağ’ markasının konulmasının tek nedeni, Tekirdağ’da üretilmesidir. Sınaî Mülkiyet Kanunu kapsamında ‘Tekirdağ Rakısı’ markası, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işaret anlamında coğrafi işarettir. Aynı kanun kapsamında coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilmektedir. Tekirdağ adının kullanılması ile tüketiciler ürünün farklı bir kaliteye sahip olduğunu algılayarak güvenmişler, Tekirdağ adıyla satılan rakıyı, yörenin adına belli bir güven duyarak diğer rakılara tercih etmişlerdir.” şeklinde iddialarda bulundu.

MARKA OLARAK KULLANILAMAZ

Farklı bölgelerde üretilen rakıların Tekirdağ markası ile satışa sunulmasının yanıltıcı olduğunu, tüketicilerin satın alma kararını etkilediğini, ayrıca haksız ve dayanaksız yere Tekirdağ isminin kullanıldığını dile getiren Gürseler, Tekirdağ’da üretime son verildikten sonra “Tekirdağ Rakısı” markasının kullanılamayacağını savundu.
Editör : Tuğberk Erdem
1418 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu