İşsizlikte Böylesi, En Ağır Krizlerde Bile Görülmedi!
reklam
14 Ağustos 2019
İşsizlikte Böylesi, En Ağır Krizlerde Bile Görülmedi!

İşsizlikte Böylesi, En Ağır Krizlerde Bile Görülmedi!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2019 Mart ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre işsiz sayısı son 1 yılda 1 milyon 334 bin kişi artarak 4 milyon 544 bine çıktı. Aynı dönemde işsizlik oranı 3,9 puanlık artışla yüzde 14,1’e ulaştı.

TÜİK’in açıkladığı işsizlik rakamlarına ilişkin olarak yazılı bir basın açıklaması yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, böylesine bir durumun daha önce Türkiye’nin en ağır ekonomik krizleri yaşadığı dönemlerde bile görülmediğini ifade etti. Öztrak, “TÜİK’in açıkladığı 2019 Mart ayı işsizlik rakamlarına göre işsiz sayısı son 1 yılda 1 milyon 334 bin kişi artarak 4 milyon 544 bin kişiye çıktı. Aynı dönemde işsizlik oranı 3,9 puanlık artışla yüzde 14,1’e ulaştı. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik ise yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleşti. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı, son 13 aydır artıyor. İşsiz sayısında ciddi bir artışın görüldüğü bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı ise 704 bin kişi azaldı. Yani, işsizlikteki artışın büyük kısmı daha önce iş sahibi olduğu halde işini kaybedenlerden geldi. Son bir yılda işsizler ordusuna katılan her 100 kişiden 53’ü daha önce iş sahibi olup da şimdi işsiz kalanlardan oluştu. Rakamlar, Türkiye’de çalışan sayısının yıllık olarak son 5 aydır düştüğünü gösteriyor. İşsiz sayısı ise mevcut seride ilk kez 4 ay üst üste 1 milyondan fazla artıyor. Böyle bir durum, daha önceki kriz dönemlerinde bile görülmedi.” dedi.

GERÇEK İŞSİZ SAYISI 8,2 MİLYON KİŞİ

Yaptığı açıklamalara devam eden Öztrak, “Diğer taraftan, resmi işsiz rakamlarına iş bulmaktan ümidini kestiği için iş aramaktan vazgeçenler ve diğer sebeplerle işgücü piyasasına girmeyenler dâhil değil. Bunların da hesaba katıldığı ‘geniş tanımlı’ işsiz sayısı ise son 1 yılda 1,4 milyon kişi artarak 6 milyon 813 bin kişi oldu. ‘Geniş tanımlı’ işsizlik oranı ise aynı dönemde 3,7 puan artarak yüzde 19,7’ye çıktı. Dahası zamana bağlı eksik ve yetersiz istihdam edilenler ile mevsimlik çalışanların hesaba katıldığı en geniş tanımlı işsiz sayımız ise 8,2 milyon kişiye ulaşmış durumda.” diye konuştu.

HER 4 İŞSİZDEN 1’İ ÜNİVERSİTELİ

Öztrak, “İşsizlikte dikkat çeken bir diğer husus, ülkemizin geleceği gençlerin işsizliğin pençesine her geçen gün daha fazla düşmesi… Genç işsizliği son bir yılda 7,5 puan birden artarak yüzde 25’i aştı. Genç işsizliğinde böylesine yüksek bir artış en son 2009 krizinin en derin yaşandığı dönemlerde görüldü. Son bir yılda üniversite mezunu işsiz sayısı 262 bin kişi artarak 1 milyon 87 bin kişi olarak gerçekleşti. Bu, Türkiye’deki her dört işsizden birinin üniversite mezunu olduğu anlamına geliyor.” dedi.

SANAYİ VE İNŞAATTA İSTİHDAM ÇÖKTÜ

Sanayi ve inşaat sektöründe istihdamın çöktüğünü ifade eden Öztrak, “Mart 2019 döneminde sanayi sektöründe istihdam kaybı 136 bin kişi oldu. Son bir yılda her 100 kişilik istihdam kaybının 20’si sanayi sektöründe işini kaybedenlerden geldi. Zora düşen inşaat sektöründe de kan kaybı sürüyor. İnşaat sektöründe son 12 aydır istihdam kaybı devam ediyor. Son bir yılda inşaat sektöründe işini kaybeden vatandaşlarımızın sayısı 531 bin kişi. İnşatta son 1 yılda yaşanan bu iş kaybı ise ayrı bir rekor…” diye konuştu.

HER İŞSİZİN ARDINDA ACI BİR HİKÂYE

Öztrak, “İşsizlik, sadece kuru rakam değildir. Her bir işsizin ardında acı insanlık hikâyeleri yatar. Vatandaşlarımız işsizlik ve hayat pahalılığı arasında ezilmektedir. İktidardan beklenen ise ülkede yeni yatırımların ve istihdam imkânlarının önünü açmasıdır. Buna karşın mevcut iktidar, bugüne kadar izlediği hatalı ekonomi politikalarıyla ekonomimizi sıcak para bağımlısı haline getirmiş, savunmasız bırakmıştır. Bunun yanında, üst üste gelen seçimlerle ve hukuksuz seçim iptalleriyle güvensizliği daha da artırmış ve yeni istihdam yaratacak yatırımların önünü kesmiştir.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
1480 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu