4’üncü Hasat Bayramı Coşkusu, Seymen’de Yaşandı
reklam
14 Ağustos 2019
4’üncü Hasat Bayramı Coşkusu, Seymen’de Yaşandı

4’üncü Hasat Bayramı Coşkusu, Seymen’de Yaşandı

Tarım ve hayvancılık alanında en fazla yatırım yapan belediyelerin başında gelen Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, yöre çiftçisine destek olmak amacıyla Çorlu’nun Seymen Mahallesi’nde 4’üncü Hasat Bayramı etkinliğini gerçekleştirdi.

4’üncü Hasat Bayramı etkinliği, Çorlu’nun Seymen Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen, Tekirdağ İli Ziraat Odaları Başkanlıkları’nın da destek verdiği 4’üncü Hasat Bayramı etkinliğine; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Fatih Ünsal, Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan, ziraat odaları temsilcileri ve Seymen Mahallesi sakinleri katıldı.

EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALMAK İSTİYORUZ

Seymen’de gerçekleştirilen 4’üncü Hasat Bayramı’nın açılış konuşmasını Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz gerçekleştirdi. Çiftçilerin, verdiği emeğin karşılığını alamadıklarını ifade eden Çorlu Ziraat Odası Başkanı Topuz, “Biz, şu anda hasadın içerisindeyiz. Buğdaylarımız biçiliyor. Arpa ve yulaf biçimlerimiz tamamlandı. Kanola biçimleri de sona yaklaştı. Buğdayda ise; yüzde 50, yüzde 60 seviyelerindeyiz biçim olarak. Geçmiş yıllara oranla bu sene, verim iyi durumda. Ancak bizler çiftçiler olarak, fiyatlardan pek memnun değiliz. Maalesef fiyatlarımız düşük kaldı. Bizler, alın terimizin karşılığını istiyoruz. Bizler, imkânlarımız elverdiğince üretmeye devam edeceğiz. Bizlerin, üretmekten vazgeçmek gibi bir durumu yok! Bölgemizdeki çiftçimizin sorunları, saymakla bitmiyor. Hayvancılığın da çiftçilikten bir farkı yok! O sektörde de sorunlar bitmiyor. Süt fiyatları düşük… Bizler, ürettiğimiz ürünün değerlenmesini ve emeğimizin karşılığını almak istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle 4’üncüsü düzenlenen Hasat Bayramı’nda emeği geçen herkesi kutluyor, hepinize saygı ve sevgiler sunuyorum.” dedi.

TARIM OLMASA AÇIZ, ÇIPLAĞIZ

Çorlu Ziraat Odası Başkanı Topuz’un ardından kürsüye Seymen’in öz evladı, akademisyen, Prof. Dr. Halim Orta davet edildi. Orta, “Tarım öyle bir sektör ki hem yeme-içme hem de giyinme ihtiyacımızı karşılıyor. Yani tarım olmasa bugün açız, çırılçıplağız ve sağlıksızız. Tarım, insanoğlu için bu denli önemli bir sektördür. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi de bu bilinçle hareket ederek, bölgede kırsal kalkınma anlamında önemli çalışmalar yürütüyor. Ben bu programın düzenlenmesinde emeği geçen başta Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Kadir Albayrak olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” diye konuştu.

ÜRETİM VERİMLİLİĞİ ÇOK YÜKSEK

Orta’nın ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen ve Tekirdağ’ın, buğday üretim verimliliğinde dünya ortalamasının da üzerinde yer aldığını belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan ise, “Türkiye genelinde, bu tür ürüne dayalı ya da yerel özellikli festival veya bayramların sayısı bin 180. Bunların yüzde 20’si, tarımsal ürünlerin günleri olarak kutlanıyor. Biz de Tekirdağ olarak 30’a yakın ürünle bu alanda 12’nci ya da 13’üncü sıradayız. İl genelinde kiraz, ıhlamur ve Hayrabolu İlçesi’yle özdeşleşen Ayçiçeği Festivali ve kutlamaları oluyor. Son 4 yıldır da Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Kadir Albayrak’ın istekleri doğrultusunda, hasat şenliklerimizi düzenliyoruz. Buğday; yalnızca bizim ülkemiz için değil, tüm dünya için ‘Olmazsa olmaz!’ ürünlerin başında geliyor. Dünya üzerinde yaşayan 7 milyar insanın, temel besin ihtiyaçlarını karşılayan 3 ana üründen birisidir buğday. Biz Tekirdağ’da; Türkiye ortalamasının 2 katı, dünya ortalamasından da yüzde 30 daha fazla verim elde ediyoruz. Buğday verimimiz yüksek, ama bu bizim Tekirdağ’da işimiz bittiği anlamına gelmiyor. Bir yığın sıkıntımız mevcut. Bu vesileyle bütün çiftçilerimize, bereketli hasat dönemleri diliyorum. Hepinize, saygılarımı sunuyorum.” dedi.

YANLARINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, tarım ve hayvancılık ile uğraşan vatandaşların yanında olmaya devam edeceklerini söyleyen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Fatih Ünsal, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Tekirdağ İli Ziraat Odası Başkanlığı tarafından organize edilen 4’üncü Hasat Bayramı’nı, bu sene Çorlu İlçemizin Seymen Mahallesi’nde gerçekleştiriyoruz. Bilindiği üzere ilimizde Kiraz Festivali, Ihlamur Festivali ve Bağbozumu etkinlikleri yapılmaktadır. Ama son 4 yıldır Büyükşehir Belediye Başkanlığı’mızın talepleri doğrultusunda buğday için de Hasat Bayramı yapılmaya başlanmıştır. Tarım ve hayvancılık alanında çok ciddi yatırımları hayata geçiren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılık konusunda Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer almaktadır. Tarım ve hayvancılık, Büyükşehir Belediyemizin 5 ana vizyonu arasında yer almaktadır. Bu bölgenin temel geçim kaynağıdır tarım ve hayvancılık. Aynı zamanda arazilerimizin yüzde 65’i, tarım arazisidir. Böylesine önemli ve verimli tarım arazileri bulunan kentimizde, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın yanında yer almaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

1 YILLIK ALIN TERİ GERÇEĞE DÖNÜYOR

Tüm çiftçilere bereketli hasatlar dileyen Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ise, “Trakya’mızın verimli toprakları üzerinde; çiftçimizin, köylümüzün 1 yıllık alın terinin, umudunun gerçekleşmeye başladığı bir gündeyiz. Bugün bir araya gelmemize vesile olan başta Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Sayın Kadir Albayrak’a ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türkiye’nin bereketli topraklarında üretmek ve ürettiğini paylaşmak, 12 bin yıldır hiç değişmeyen bir geleneğin ve bir kültürün sonucudur. Çünkü bu topraklarda kurulan medeniyetler, çiftçinin alın terinin kıymetini çok iyi bilmekteydi. İşte bu yüzden topraklarımız da bizlerden bereketini hiç esirgememiştir. Çiftçilerimiz; birçok olumsuzluğa karşı direnmekte, zor koşullar altında üretim yapmaya çalışmaktadır. Bugün Çorlu’muzun topraklarının önemli bir bölümünde tarımsal üretim yapılmakta ve Çorlulu çiftçilerimiz ürünlerini ülkemizin dört bir yanına göndererek ülkemizin ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır. Çiftçilerimizin heyecanına ortak olduğumuz bu güzel günde tüm çiftçilerimize hayırlı, bereketli hasatlar diliyorum. Hepinizin hasat Bayramı’nı kutluyorum.” dedi.

ÇİFTÇİMİZ HAK ETTİĞİNİ ALAMIYOR

Programın son konuşmasını, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun gerçekleştirdi. Milletvekili Aygun, “Bölgemizde, hasat çalışmaları devam ediyor. Ama maalesef çiftçimiz mutsuz. Çiftçi eskiden, bu hasat günlerini dört gözle beklerdi. Çiftçimiz, hak ettiği kazancı alamıyor. Maalesef merkezi hükümetimiz çiftçimizi desteklemek yerine, ithalatla sıkıntıları çözeceğini sanıyor. Bizler mücadelemizi sürdüreceğiz ve imkânlarımızı seferber ederek tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza destek olmaya çalışacağız. Hepinize bereketli hasatlar diliyorum. Hasat Bayramı’nız kutlu olsun” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, günün anısına düzenlenen hediye çekilişi gerçekleştirildi. Talihlilere, protokol üyeleri tarafından hediyeleri takdim edildi. Daha sonra katılımcılar tarafından 4’üncü Hasat Bayramı için kurulan ve çiftçilerin ürünlerinin sergilendiği stantlar gezildi. Hasat Bayramı kapsamında biçerdöver ile buğday hasadı da gerçekleştirildi.

Gecenin sonunda düzenlenen konserde sahne alan Seda Çakmak, sevilen şarkılarını Seymen Mahallesi sakinleri için seslendirdi. Seda Çakmak konseri hasat bayramına renk katarken, vatandaşlar söylenen şarkılara eşlik ederek doyasıya eğlendi.
Editör : Tuğberk Erdem
1163 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu