Krizin En Ağır Bedelini, Milletimiz Ödüyor!
reklam
15 Ağustos 2019
Krizin En Ağır Bedelini, Milletimiz Ödüyor!

Krizin En Ağır Bedelini, Milletimiz Ödüyor!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen ve ülke ekonomisindeki daralmanın süreceğini ifade eden Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, krizin en ağır bedelini vatandaşların ödediğini söyledi.

CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Finans sistemindeki türbülansın yükü, son 1 yılda insanlarımızın ve şirketlerin yani reel kesimin üzerine tüm ağırlığıyla bir karabasan gibi çöktü. Ekonomimiz; 2018’in son 3 ayında yüzde 3, bu yılın ilk 3 ayında da yüzde 2,6 daraldı. Yine bu yılın 2’nci çeyreğine ait Nisan ve Mayıs aylarında da takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 azalmış. Bu veriler ekonomideki daralmanın bu yılın 2’nci 3 ayında da süreceğini ortaya koyuyor. Yine imalat sanayi üretimi açısından son derece önemli olan Satın Alma Yöneticileri Endeksi Haziran’da kritik eşik olan 50’nin altında kalmaya devam etti. Aslında bu endeks, son 16 aydır 50’nin altında seyrediyor.” dedi.

EN AĞIR BEDELİ MİLLETİMİZ ÖDÜYOR!

Öztrak, “Krizin en ağır bedelini, bu krizde işini gücünü kaybeden milletimiz ödüyor. Geçen yıl bu zamanlar bir iş sahibi olan 810 bin yurttaşımız; bu yıl işinden, ekmeğinden olmuş. Resmi işsizlerin sayısı 3 milyon 86 binden, 4 milyon 202 bine çıkmış. İşsiz yurttaşlarımızın gerçek sayısı ise bu dönemde yaklaşık 1,5 milyon kişi artarak 8 milyon kişiye ulaşmış. Üniversiteli işsiz sayısı, son 1 yılda yüzde 26 artarak 1 milyonu aşmış. Genç İşsizlik oranı, son 1 yılda 6,4 puan artarak yüzde 23’ü aşmış. Yani piyasada iş arayan her 4 gençten 1’isi iş bulamıyor, işsiz. Millet kış gününde tanzim satış kuyruklarına mahkûm edildi. Mutfakta tencere boşaldı. Hayat pahalılığı dar gelirli yurttaşlarımızı bunalttıkça bunalttı.” diye konuştu.

ÇEK ve SENETLER DAĞ GİBİ BİRİKTİ

Yaptığı açıklamalara devam eden Öztrak, “Esnaflarımız borçlarını ödeyemez hale geldi. Ödenemeyen çek ve senetler dağ gibi birikti. Millet icra kapılarına düştü. Bu yılın ilk 6 ayında protesto edilen senet tutarı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 10 milyar TL’yi geçmiş. Aynı dönemde karşılıksız çeklerin tutarı da yüzde 64 artmış ve 16 milyar TL’ye yaklaşmış. Geçtiğimiz yıl bu zamanlar icra dairelerinde 19 milyon civarında dosya varmış, bu yıl dosya sayısı 21 milyona dayanmış. Şirketler konkordato ve iflas kuyruğuna girmiş. Saray’a yakın Ticaret Odası Başkanları bile ‘Konkordato ilan eden şirketlerin borcunu, devlet üstlensin!’ demeye başlamış. Bu aslında bir yandan ekonomideki yangının boyutlarını gözler önüne seriyor, bir yandan da geçmişte söylediklerimizin ne kadar doğru olduğunu hatırlatıyor.” dedi.

KÂRLAR KİŞİSEL, ZARAR 82 MİLYONUN

Öztrak, “Biz 2013’de Merkez Bankası, ‘Dolar yağmuru, artık bitecek!’ dediği günden bu yana bu günlerin geleceğini hep söyledik. Ekonomide artan borç yüküne dikkat çektik. Bunları söylediğimizde iktidar mensupları bize, ‘Bunlar özel sektörün borcu, kamuyu etkilemez!’ diyorlardı. Biz de geçmişte dünyada ve Türkiye’de yaşanmış kriz örneklerini hatırlatıp, bu borçların bir gecede nasıl kamunun sırtına taşınabileceğini hep söyledik. Şimdi görüyoruz ki devlet eliyle kurtarılma talepleri artmaya başladı. Kârları kişisel, zararı ise 82 milyona ait gören bu anlayışı tasvip etmemiz, tabi ki mümkün değil. Ama TBMM kapanmadan önce yaklaşık 400 milyar liralık şirket borcu için İstanbul Yaklaşımı’nın getirildiğini de dikkatlerimizden kaçırmamamız gerekiyor. Bu senenin başından bu yana devletin kasası tamtakır. İlk 6 ayda bütçe açığı 78,6 milyar lira. Bu, 2019’un tamamı için hedeflenen açığın neredeyse tamamına eşit. Bakan damadın son 1 yılda ‘Güçlü politika başarısı’ diye övündüğü tablo, işte bu. Artan işsizlik, ödenemeyen borçlar, iflaslar, konkordatolar…” diye konuştu.
Editör : Tuğberk Erdem
1300 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu