2019 Yılı Proje Teklif Çağrısı Sonuçları Belli Oldu
reklam
21 Ağustos 2019
2019 Yılı Proje Teklif Çağrısı Sonuçları Belli Oldu

2019 Yılı Proje Teklif Çağrısı Sonuçları Belli Oldu

Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 07 Mart-17 Mayıs 2019 tarihleri arasında proje başvurusu kabul edilen 2019 Yılı Mali Destek Programları’nın sonuçları açıklandı. 3 program kapsamında başarılı bulunan 42 proje, 15 milyon TL’lik kaynağı kullanacak.

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada; Turizmin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 22 proje, Süt Ürünleri Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında 1 proje, İmalat Sanayinde Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında ise 19 proje desteklenmeye uygun bulundu. Üç program için ayrılan toplam bütçe 15 milyon TL oldu.

TOPLAM 72 PROJE BAŞVURDU

Turizmin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Mali Destek Programı kapsamında, 22 proje desteklenmeye uygun görüldü, turizm potansiyeli taşıyan yapı ve alanların üst yapılarının/alt yapılarının güçlendirilmesi, bölge içinde destinasyonların çeşitlendirilmesi ve yönetilmesi, mevcut ve alternatif turizm faaliyetlerinin/ürünlerinin geliştirilmesi gibi öncelikleri taşıyan Turizmin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Mali Destek Programı’na toplam 36 proje başvurmuştu. İmalat Sanayinde Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında, 19 proje desteklenmeye uygun bulundu. İmalat sanayi firmalarının talep ettiği mesleki işgücü ihtiyacının yenilikçi modeller tasarlanarak karşılanması, mesleki eğitim kurumlarının imalat sanayine yönelik bölüm ve alanlarında makine, ekipman ve bilgi altyapısının geliştirilmesi gibi önceliklere sahip İmalat Sanayinde Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı’na toplam 33 proje başvurmuştu. Süt Ürünleri Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında, 1 proje desteklenmeye uygun bulundu. Süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren kooperatiflerin, birliklerin ve derneklerin kurumsal üretim ve pazarlama kapasitelerinin geliştirilmesi, Bölgeye has geleneksel süt ve süt ürünlerinde markalaşmanın sağlanması ve pazarlama, satış, dağıtım süreçlerinin tasarlanması gibi önceliklerini taşıyan Süt Ürünleri Sektörünün Geliştirilmesi Mali Destek Programına 3 proje başvurmuştu.

86 MİLYON TL HİBE VERİLDİ

Sonuçlar hakkında bir açıklama yapan TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, kurum olarak bölgede gelişme ekseni olarak değerlendirdikleri sektörlere dönük bir program geliştirdiklerini belirtti. Genel Sekreter Şahin, “Ajansımız, Trakya Bölge Planı’nda belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik işbirliği, farkındalık oluşturma, araştırma-geliştirme, yatırım ortamını iyileştirme çalışmaları ile birlikte bölgemizde yer alan kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin kalkınma sürecine katılımlarını desteklemek üzere mali destekler sağlıyor. Bu kapsamda, geçtiğimiz yıllardan bugüne yaklaşık 86 milyon TL’lik bir tutarını yapılan sözleşmeler ile yararlanıcılara hibe olarak aktarmaya devam ediyoruz. Ajansın sağladığı bu hibeler ile birlikte yararlanıcıların projeler kapsamında harcadıkları eş finansman rakamları ile bölgede 140 milyon TL’nin üzerinde bir kaynak hayata geçirilmiş oldu. Bu mali kaynaklar somut elde edilen çıktılar olarak gözükse de bu süreçte elde edilen en önemli unsur, kurum ve kuruluşlarda proje kültürünün geliştirilmesidir.” dedi.

3 PROGRAMA DESTEK VERİLDİ

Yaptığı açıklamalara devam eden Şahin, “Ajansımız, bu yıl daha tematik başlıklarda destek programlarını açıkladı. Ülkemizde, mesleki eğitimin geldiği noktada ciddi uygulama eksikleri var.  Açtığımız programla, mesleki eğitim alan ara elemanların sektör deneyimine ve gerçeklerine uygun bir şekilde yetişmesini sağlamak azmindeyiz. Bu program kapsamında eğitim kurumlarımızın makine ve ekipman eksiklerinin giderilmesine destek olacağız. Okullarımızın ilgisi, bizi oldukça mutlu etti. Yine Trakya’nın en güçlü olduğu sektörlerden süt ve süt ürünlerinde birlik ve kooperatiflerimizi destekleyeceğiz. Burada bir olma ve birlikte iş yapmak bizim için önemli bir olgudur. Bölgemizdeki işletme büyüklükleri istenilen düzeyde değildir. Dolayısıyla alt yapıyı sektörün gerçeklerine uygun olarak yenilemek ve yatırım yapmak için kooperatif veya birlik olarak hareket etmek gerekiyor. Bu program ile de birlik ve kooperatiflerimizin kurumsal kapasitelerini artırmak ve pazarlama kapasitelerini artırmak temel amacımızdı. Bu programa arzuladığımız sayıda başvuru olmadı ne yazık ki, bu nedenle artan bir miktar bütçeyi diğer programlara aktardık. Turizmde ise 2019 yılında kar amacı gütmeyen kurumların projelerine destek olacağız. Özellikle turizm potansiyeli taşıyan yapı ve alanların geliştirilmesi, bölge içinde turizm noktalarının çeşitlendirilmesi, alternatif turizm faaliyetlerinin ve ürünlerinin geliştirilmesi önceliklerimiz arasında yer alıyor. Destek almaya hak kazanan projeler Trakya’nın önemli turizm bölgelerindeki altyapının gelişmesine katkıda bulunacak. 2019 Mali Destek Programları sonuçlarının Trakya’ya ve ülkemize hayırlar getirmesini ve bol kazançlara vesile olmasını dilerim.” diye konuştu.

2019 Yılı Mali Destek Programları’na ilişkin sonuçlara ve diğer ayrıntılara, Trakya Kalkınma Ajansı’nın www.trakyaka.org.tr internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Editör : Tuğberk Erdem
1244 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu