Ergene’deki Atatürk Evi Projesi İçin, Beklenen İmzalar Atıldı
reklam
14 Kasım 2019
Ergene’deki Atatürk Evi Projesi İçin, Beklenen İmzalar Atıldı

Ergene’deki Atatürk Evi Projesi İçin, Beklenen İmzalar Atıldı

Ergene Belediyesi Atatürk Evi Projesi kapsamında, Ergene Belediyesi ile Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) arasında protokol imzalandı. Maliyeti 1 milyon 329 bin 513 Türk Lirası olan projenin yüzde 75’lik bölümü, TRAKYAKA tarafından karşılanacak.

TRAKYAKA ve Ergene Belediyesi ortaklığında yapılacak olan Atatürk Evi Projesi için imzalar atıldı. Ajans binasında düzenlenen imza törenine; Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Belediye Başkan Yardımcıları Hülya İnci, Ayça Albayraktar, Mehmet Cebeci ve Yüksel Baydarlı, Ergene Belediyesi Meclis Üyeleri Servet Yıldız, Nazlı Güneş, Salih Tıknas, Abdullah Yaman, Niyazi Dibek ve Ali Aydoğdu katıldı.

TRAKYA’DA BİR İLK OLACAK

Bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz Ata’mızın izlerinin olduğu Selanik’teki evinin bire bir ölçülerle aynısını ilçeye yapmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu belirten Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “Ben, projemizin onaylanmasında emeği bulunan başta Valimiz olmak üzere, Belediye Başkanlarımıza ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri’ne teşekkür ediyorum. Bu proje, ortak bir proje… Yani bu projede, herkesin emeği var. 22 proje arasında yer alan Ergene Belediyesi Atatürk Evi Projesi; ‘2019 Yılı Turizmin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Mali Destek Programı’ kapsamında, ‘Başarılı Asil Projeler’ arasında TRAKYAKA tarafından 1’inci seçildi. Ergene Belediyesi, yeni kurulan bir belediye olmasına rağmen, çok kısa sürede sesini tüm Türkiye’ye duyurdu. Duyurmaya da devam ediyor. Tekirdağ bölgemizde bir ilk olacak olan Ergene Belediyesi Atatürk Evi’nin Tekirdağ’ımıza, Ergene’mize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

18 AYDA BİTİRİLECEK, AMA…

Gerçekleştirilen imza töreninde konuşan TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise, “Ergene’mize yapılacak olan bu güzel projeyle Ergene, adeta bir cazibe merkezi haline gelecek. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak adresi olacak. İlerleyen dönemlerde, Ergene Belediyesi ile birlikte böyle birçok güzel projenin altına imza atacağımızdan hiç şüphem yok. TRAKYAKA olarak Atatürk Evi Projesi’nin yüzde 75’lik maliyetini biz karşılayacağız. Projenin toplam maliyeti, 1 milyon 329 bin 513 Türk Lirası olacak. Bu güzel projemizin 18 ayda bitirilmesi planlanıyor, ama Ergene Belediye’miz bunu 12 ayda bitireceğini belirtti.” diye konuştu.

PROJE NELERİ KAPSIYOR?

Ergene Belediyesi tarafından yapılacak olan Atatürk Evi Projesi, Selanik’teki evin planına sadık kalınarak yapılacak. Mekânsal canlandırmalarda Atatürk’ün hayatı tamamen kronolojik olarak anlatılacak. Ergene Atatürk Evi Projesi ile Atatürk’ün Selanik’te bulunan doğduğu ve 7 yaşına kadar da annesi Zübeyde Hanım ve Babası Ali Rıza Efendi ile yaşadığı evin mimari açıdan bire bir kopyası yapılacak. Mimari plan ve ölçülere sadık kalınmakla birlikte “Yaşayan Müze” anlayışına uygun olarak evin kullanım alanlarında istenilen temada anlatımlar sağlanacak. Atatürk Evi; zemin kat, 1’inci kat ve 2’nci kat olmak üzere 3 kattan ibaret olup, toplamda 318,24 m² alana sahip olacak. Her katın orta bölümünde, sofa yer alacak. Sofanın sağ ve sol taraflarında da aynı aksta oda (yaşam alanı) bulunmakla birlikte toplamda 3 adet sofa, 6 adet oda, mutfak ve banyo-wc mahalli bulunacak. Projenin tek amacı, Atatürk’ün yaşadığı evi gelen ziyaretçilerle buluşturmak olmayacak. Aynı zamanda; bu evdeki geleneksel aile yaşantısı, Rumeli tarzı ev tipi ve Atatürk’ün hayatı (eğitim/gençlik yılları, askeri dönem ve sivil hayat olmak üzere) yansıtılacak.

Çorlu Belediyesi tarafından da yapılması planlanan benzer yönde bir proje olması, yöre halkı arasında tartışmaya neden oldu. Bazı vatandaşlar birbiriyle adeta iç içe geçmiş 2 ilçede, aynı kapsamda 2 farklı projenin yürütülmesini ‘gereksiz’ olarak nitelerken, kimileri de ‘Atatürk Evi’nin sıradanlaştırıldığı’ yönünde fikir beyan etti.
Editör : Tuğberk Erdem
1069 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu