Bronkoskopi Nedir? Hangi Hallerde Kullanılır? Nasıl Yapılır?
reklam
15 Kasım 2019
Bronkoskopi Nedir? Hangi Hallerde Kullanılır? Nasıl Yapılır?

Bronkoskopi Nedir? Hangi Hallerde Kullanılır? Nasıl Yapılır?

Gelişen teknoloji ile birlikte Bronkoskopi, göğüs hastalıkları konusunda vazgeçilmez bir tanısal işlem olarak adından sıkça söz ettirir oldu. Peki, bu işlem nasıl yapılır? Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır? Hangi hastalara uygulanır?

Çorlu Özel Vatan Hastanesi’nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan ve göğüs hastalıkları konusunda vazgeçilmez bir tanısal işlem olan bronkoskopi hakkında detaylı açıklamalarda bulunan Dr. Gersi Alisha, “İnsanlar sık sık toplu iğne, kalem kapağı, takma diş, para, kolye, vida gibi maddeleri farkına varmadan yutmaktadır. Bu tür durumlarda tedavi amacı ile bronkoskopi işlemi uygulanmaktadır. Gırtlak bölgesinden sonraki solunum yollarını ve akciğerleri incelemek, tanı ve tedavi için bir takım girişimler yapmak için kullanılan bir tür endoskopi yöntemi olan bronkoskopi, ucunda ışık olan ince bir tüp aracılığıyla doğrudan doğruya soluk borusunu ve büyük hava yollarını görmeye, biyopsi yapmaya (parça almaya), yabancı cisim çıkarmaya, darlıkları genişletip oralara stent koymaya ve hava yollarını yıkayıp temizlemeye olanak sağlayan bir tekniğin adıdır. Endoskopi vücut boşluklarının (içi boş organların) küçük ışık kaynakları ile aydınlatılarak endoskop denen aletler ile gözle doğrudan incelenmesi işlemidir. Bu alet hem görüntülemeyi hem de biyopsi gibi bazı işlemleri yapmaya olanak sağlar. Göğüs hastalıklarında vazgeçilmez bir tanısal işlem olan bronkoskopi sayesinde başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın tanısı konulabilmektedir. Son derece güvenli bir işlem olan, kullanım alanı gittikçe artan bronkoskopi yardımı ile son yıllarda tümörler de yakalanabilmekte ve tedavi imkânı doğmaktadır.” dedi.

BRONKOSKOPİ KİMLERE UYGULANMALI?

Dr. Alisha, “Kanlı balgam çıkaranlara, akciğer grafisinde anormal bir görünüm saptanıp diğer yöntemlerle tanı konamamış hastalara, akciğer grafisi veya tomografisinde akciğer kanseri şüphesi olan, her türlü tetkik yapılıp (alerji, reflü, sinüzit vs.) nedeni bulunamamış uzayan öksürük yakınması olan hastalara, balgamda tümör hücresi görülen hastalara, akciğer kanseri takibi yapılan hastalara, nefes borusuna yabancı bir cisim kaçan hastalara, 10 gün geçmesine rağmen düzelmeyen öksürük şikâyeti olan hastalara, kalıcı ses kısıklığı olan hastalara; akciğerde sıvı birikmesi olan hastalara bronkoskopi uygulaması gerekmektedir.” diye konuştu.

HORLAMA VE UYKU APNELERİ

Dr. Alisha, “Horlama en basit düzeyde, daha çok sırtüstü yatarken ortaya çıkan ve yorgunlukla artan, kesintisiz bir gürültüdür. Solunum düzensizliğinin eşlik etmediği düzenli horlama, uykuda bölünme oluşturmuyorsa, hastaya herhangi bir zarar vermez. Bu tür horlama, yalnızca hastanın çevresini ve özellikle de eşini rahatsız eder. Bazen horlama düzensiz, zaman zaman da solunum güçlüğü ile birlikte olur. Bu düzensizlikler, uyanıklıklara neden oluyorsa, uykunun kalitesini bozar. Bazen uyanıklıklar fark edilir, gece sık sık uyanma veya uykusuzluk şikâyetiyle hekime başvurulur. Bazen de uyanıklıklar çok kısa (5-10 sn.) sürdüğünden fark edilmez, hasta bu kez de yorgunluk ve gündüz uyku hali yakınmasıyla hekime başvurur. Hastanemizdeki uyku laboratuarında, horlama ve uyku apneleri tedavi edilmektedir.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
1548 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu