TBMM Tarım Komisyonu’nda, İthal Et Tartışması
reklam
16 Kasım 2019
TBMM Tarım Komisyonu’nda, İthal Et Tartışması

TBMM Tarım Komisyonu’nda, İthal Et Tartışması

Uzun bir aradan sonra ilk kez toplanan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda, Sırbistan’dan gıda ve et ithalatı konusunda sert tartışmalar yaşandı. Tartışmanın fitilini ateşleyen ise CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun oldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, sert tartışmalara sahne oldu. Sırbistan’dan gıda ve et ithalatı yapılmasını eleştiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, borcunu ödeyemeyen çiftçilerin icralık olduktan sonra cezaevine girmeye başladığını kaydetti. 12 bin TL tutarındaki borcunu ödeyemeyen Yozgat Yerköy’den Ali İhsan Yılmaz’ın cezaevinde olduğunu kaydeden Aygun, “Üreteni içeri tıkıyoruz; ama vergi kaçırana, ülkesine sövene, Türkiye’nin kaymağını yiyenlere kapı açıyoruz, borçlarını hafifletiyoruz. Cezaevine giren Ali İhsan Yılmaz adlı çiftçimizin tarladaki şeker pancarını kim kaldıracak? Bu işadamları mı kaldıracak. Bizim desteklememiz gereken, Yozgat Yerköylü Ali İhsan Yılmaz’lar…” diye tepki gösterdi.

BASININ KARŞISINA BİRLİKTE ÇIKALIM

Bakanlık’ın et ithalatını da beceremediğini savunan Aygun, 21 günlük karantina süresi beklenmeden yurda sokulan hayvanların kesilerek halka yedirildiğini ileri sürdü. Sayıştay Raporları’na göre Bakanlık tarafından ithaline izin verilmeyen hayvan ırklarının, Romanya’dan Türkiye’ye sokulduğunu söyleyen Aygun, “Bu nasıl iştir? Burası Patagonya Cumhuriyeti mi? Bu işin sorumluları kim? Nasıl izin veriliyor? Siz ise Türk değil Sırp çiftçi ve üreticisini destekliyor, sıfır gümrükle Sırbistan’dan et ithal ediyorsunuz. Et ve Süt Kurumu’nun stokları, şu anda et ile doldu. Hayvanlarını kestiren çiftçimize, 3 aydır ödeme yapmadınız.” dedi.

Aygun’un bu eleştirisi üzerine söz alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kars Milletvekili ve Komisyon Başkanı Yunus Kılıç ise “Bazı anlaşmaların olması, et ithalatı yapılacağı anlamına gelmez. Biz yetki aldık, ama kullanmadık. Kısa vadede rahatlıkla karşılayabileceğimiz kadar stoklarımız var. Size söz veriyorum, ülkemizde bu kadar et stoku varken ithalat yapılırsa, basının karşısına birlikte çıkalım.” diye konuştu.

HALİMİZ İÇLER ACISI!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, 2018 yılında 10 milyon lira kâr elde ettiğini söylediği Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM)’nün 7,5 milyon lira zarar ettiğinin ortaya çıktığına işaret eden Aygun, “TİGEM’e imamları, müftüleri alacağınıza; ziraat mühendisi alın, gıda mühendisi alın, veteriner alın. Böylece tehlikeli hayvan ithalatını engellerdiniz.” ifadelerini kullandı. Hayvan hastalıklarına karşı koruma sağlayan 368 bin doz aşının “Soğuk Aşı Zinciri” olmadığı için çöpe gittiğini de belirten Aygun, “Halimiz içler acısı!” diye dert yandı.

Sayıştay Raporu’na da yansıyan hayvan aşılarının bozulması konusunda sabotaj ihtimalinden bahseden Komisyon Başkanı Kılıç ise, “Bir dönem elektrik kesintisi oldu. Şap Enstitüsü’nde, aşıların korunduğu ve yedeklendiği sistemler var. ‘Sabotaj mı oldu?’ diye konu yargıda araştırılıyor. Ama büyük bir zayiat olmadı.” yönünde görüş bildirdi.

KİRALIK ARAZİ SÜRECİ BİTMEMİŞ!

Darbe sonrası Sudan’dan kiralanan arazilerin sonuçsuz kaldığını da ileri süren Aygun, “Türkiye’de nadasa bırakılan arazileri ekseniz daha hayırlı sonuç olurdu. Şov yaptınız, patladı.” dedi.

Bunun üzerine Sudan’dan kiralanan arazilerin bitmiş bir süreç olmadığını söyleyen Kılıç, “Arazi devrine ilişkin planlamalar yapılıyor. Kiminle hangi üretimin yapılacağına dair süreç devam ediyor. İşin uzmanı bilim adamlarından oluşan bir heyet var orada.” diye konuştu.

THK UÇAKLARI NEDEN KULLANILMADI?

Türk Hava Kurumu’na ait uçakların yangınlara müdahalede kullandırılmamasını da eleştiren Aygun, “İzmir’in, Balıkesir’in ciğerleri yandı. Tekirdağ’dan, 4,5 saatte itfaiye gönderdik. Yazık değil mi, ayrıştırmayın! Et ve tırnak gibiyiz. Yarın bu koltukları boşaltacağız, ama çocuklarımıza ve torunlarımıza borçlarımız var.” dedi.

Orman yangınları konusunda Türkiye’nin çok ileride olduğunu ve son 10 yıl içerisinde yaşanan yangın vakalarının yüzde 63 oranında azaldığını savunan Kılıç ise, “Orman yangınlarına müdahale süremiz, 40 dakikadan 12 dakikaya indi. Bunu 10 dakikanın altına indirme hususunda çabalarımız var.” diye konuştu.
Editör : Tuğberk Erdem
1263 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu