Milletvekili Yüceer: “Cinsel Taciz, Cezasız Kalmasın!”
reklam
16 Kasım 2019
Milletvekili Yüceer: “Cinsel Taciz, Cezasız Kalmasın!”

Milletvekili Yüceer: “Cinsel Taciz, Cezasız Kalmasın!”

2 yıla kadar ceza öngörülen cinsel taciz suçlarında ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının’ cezasızlık anlamına geldiğini belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, bu uygulamanın kaldırılması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Türkiye’de kadın ve çocuklara yönelik cinsel taciz vakalarının endişe verici boyutta olduğunu vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Yargıya taşınan cinsel saldırı vakalarının önemli bir bölümünde, faillerin mağdurları daha önce taciz ettikleri görülmekte. Yaşanan cinsel tacizin boyutları, konuyla ilgili araştırma sonuçlarında da çarpıcı bir şekilde karşımıza çıkıyor. Altınbaş Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi’nin 2017 yılında yaptığı bir araştırmaya göre; kadınların yüzde 93’ü en az bir kere cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı tacize uğradığını belirtiyor. Hacettepe Üniversitesi’nin 2014 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile koordinasyon içinde yaptığı Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’na göre; Türkiye genelinde her 10 kadından yaklaşık 3’ü, en az bir kez ısrarlı takibe maruz kalmış. Yine aynı araştırmaya göre yaşamının herhangi bir döneminde duygusal şiddet ve istismara uğrayan kadınların oranı ise yüzde 44.” dedi.

2 yılın altında ceza verilen cinsel taciz suçlarının önemli bir kısmında hâkimlerin, faillerin talebi doğrultusunda “Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması” yönünde kanaat kullandıklarını belirten Yüceer, bu nedenle basit cinsel saldırı suçlarında faillerin herhangi bir cezai yaptırıma maruz kalmadıklarını dile getirdi. Yüceer, “Bu durum cinsel taciz mağdurlarında failin tekrar kendilerine zarar verebileceği yönünde endişeye neden olmaktadır. Başka bir deyişle; suçlu cezasız kalırken, mağdur ise tekrar taciz ya da cinsel saldırıya uğrayacağı kaygısıyla adeta cezalandırılmaktadır.” diye konuştu.
Editör : Tuğberk Erdem
1051 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu