Ergene Atatürk Evi’nin Temeli, Düzenlenen Törenle Atıldı
reklam
06 Ocak 2020
Ergene Atatürk Evi’nin Temeli, Düzenlenen Törenle Atıldı

Ergene Atatürk Evi’nin Temeli, Düzenlenen Törenle Atıldı

Ergene Belediyesi tarafından yapılacak olan ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından 2019 Mali Destek Programları çerçevesinde desteklenen Atatürk Evi için temel atma programı düzenlendi. Temel atma programı, oldukça yoğun bir katılım ile gerçekleşti.

2019 Yılı Turizmin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi Mali Destek Programı Başarılı Asil Projeler arasında Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) tarafından 1’inci seçilen Ergene Atatürk Evi Projesi’nin temel atma programına; Ergene Kaymamı Mehmet Emin Taşçı, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Ergene İlçe Jandarma Komutanı Özgür Dehli, Ergene Belediye Başkan Yardımcıları Hülya İnci, Ayça Albayraktar, Yüksel Baydarlı ve Mehmet Cebeci, Ergene Belediyesi Meclis Üyeleri, siyasi partilerin yerel temsilcileri, dernek ve oda başkanları, mahalle muhtarları, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ATA’MIZIN YOLUNDA GURURLA YÜRÜYORUZ

Törende konuşan Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, “Ergene Belediyesi ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğinde yürüttüğümüz Atatürk Evi Projemizin temel atma törenine hepiniz hoş geldiniz. ‘Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir.’ sözünden hareketle attığımız her adımda, yaptığımız her işte Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yoldan yürümeye devam ediyoruz. Bu amaçla Ergene Belediyesi olarak bir büyük projeyi daha hayata geçirmenin gurur ve mutluluğunu sizlerle beraber, bugün burada yaşıyoruz. Sevgi Kenti Ergene’mizde, doğal güzelliklerin yanında kültürel tanıtım ve turizme büyük katkısı olacağını düşündüğümüz, kentimizin sembolü haline gelecek olan, Atatürk’ün Selanik’teki evinin birebir ölçüleriyle aynısı olan Atatürk Evi Projesi ile Ata’mızın aziz hatırasını da yine yaşatmış olacağız. Trakya Kalkınma Ajansı tarafından alanında 1’inci seçilen Atatürk Evi Projemiz tamamlandığında yalnızca bir bina olarak kalmayacak, mekânsal canlandırmalar ve balmumu heykeller ile yaşayan bir Atatürk Evi haline gelecektir. Projenin devamında Türkiye mozaiği olan Ergene’mizde Göç Anıtı’nı yaparak, Balkanlar’dan ve Anadolu’dan ilçemize göç etmiş kıymetli vatandaşlarımızın da anısını yaşatacağız. ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.’ şiarıyla çıktığımız hizmet yolunda, gece gündüz demeden Ergeneli vatandaşlarımızın geleceği için çalışmaya devam ediyoruz. Altyapı ve üstyapı projelerimiz ile bu hizmet kervanının devamının geleceğinin sözünü de siz değerli katılımcılar huzurunda veriyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Bizlere armağan ettikleri Türkiye Cumhuriyeti’nin her daim koruyucusu, gözeteni ve yılmaz bekçileri olacağız. Projemizin bir kez daha hayırlara vesile olmasını diliyor, bugün bizleri yalnız bırakmayarak aramıza katıldığınız için hepinize teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi.

VEFAMIZI ve BAĞLILIĞIMIZI SİMGELEYECEK

Törende, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da bir konuşma yaptı. Konuşmasında ‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’nin kalbi olduğuna’ vurgu yapan Başkan Albayrak, “Ebedi Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ün eserlerini, fikirlerini ve hatırasını yaşatmak adına Ergene Belediyesi ve Trakya Kalkınma Ajansı işbirliğiyle ‘Atatürk Evi’ inşa edilecek olmasını, son derece anlamlı buluyorum. Bu önemli eser, Ata’mıza olan sevgimizi, vefamızı ve bağlılığımızı simgeleyecektir. Gençlerimiz ve çocuklarımız, Atatürk’ün hayatını, ilke ve devrimlerini daha iyi öğrenecek ve özümseyecektir. Atatürk’ün hatırasını yaşatma konusundaki duyarlılıklarından dolayı Ergene Belediye Başkanı’mız Rasim Yüksel’i, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin’i ve projede emeği geçen herkesi en içten duygularımla tebrik ediyorum. 10 Kasım tarihinde, Çorlu Belediyemiz tarafından inşa edilecek olan Çorlu Atatürk Evi’nin de temelini attık. Tekirdağ, tarihe saygılı bir anlayışla Ata’mızın mirasına sahip çıkıyor. Bu durum hepimiz için gurur ve mutluluk kaynağıdır. Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını sevgi ve saygıyla anıyor, bu anlamlı projenin Ergene ilçemize ve Tekirdağ’ımıza hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından dua okunarak kurban kesimi gerçekleşti. Protokol üyelerinin kurdele kesiminin ardından hep birlikte butona basılarak Ergene Atatürk Evi’nin temeli atıldı. Temel atma programının ardından vatandaşlara çeşitli ikramlarda da bulunuldu.

YAŞAYAN MÜZE OLMASI HEDEFLENİYOR

Ergene Atatürk Evi Projesi, Selanik’teki evin planına sadık kalmak kaydı ile yapılacak. Mekânsal canlandırmalarda, tamamen Atatürk’ün hayatının kronolojik olarak anlatılması hedefleniyor. Proje kapsamında Atatürk Evi yapım işinin yanında içerisinde oluşturulacak hatıra köşeleri için, mekânsal canlandırmalar da kullanılacak. 10 adet yetişkin ve 2 adet çocuk Atatürk Heykeli yapım hizmeti satın alınacak. Yapının giriş katında yer alan odada ilköğretim öğrencilerine ve çocuklara yönelik “Atatürk’ü Anlamak ve Anlatmak” başlığı altında “Müzede Bir Gün Atölyesi” ve aktiviteler düzenlenmesi hedefleniyor. Müze girişinde bir satış standı / müze shop oluşturularak Atatürk ile ilgili yazılı yayın/ hediyelik eşya ve kişisel kullanım eşyalarının da hatıra olarak satışa sunulması hedefleniyor. Yine aynı kattaki bir odada barkovizyon odası dizayn edilmesi ve bu odada Atatürk’ün doğumundan ölümüne kadar olan hayatının Türkçe ve İngilizce olarak sesli ve görsel anlatımı hedefleniyor. Atatürk Evi’nde görevli rehberler eşliğinde vatandaşa sergileme alanları ve detaylar ile ilgili bilgilendirmeler de yapılacak. “Atatürk ile Hatıra Köşesi” oluşturulacak ve bu bölümde gelen vatandaşlar hem Atatürk’ün silikon heykeli/grafik çalışması vb görseli ile fotoğraf çekilebilecek hem de anı defterine duygu ve düşüncelerini yazabilecek. Atatürk Evi’nin, yapılacak temel faaliyetler ve belirli gün ve haftalarda düzenlenecek atölye çalışmaları ve aktiviteler ile her daim “Yaşayan Müze” olması hedefleniyor.

YAKLAŞIK 1,5 MİLYON TL’YE MÂL OLACAK

Ergene Atatürk Evi Projesi; il ve ilçe ziyaretçileri ve komşu illerden gelecek olan ziyaretçileri ağırlamak, Ergene Atatürk Evi Projesi başta olmak üzere Ergene Kent Müzesi ve Kütüphane, Göç Anıtı ve Kent Park gibi mekânları barındıran Kültür Adası’nın içinde yer alacak olan mahaller ile geçmiş ile gelecek arasında kültürel, tarihsel ve sanatsal bir köprü kurarak yerli ve yabancı turistleri buluşturmayı amaçlıyor. Toplam bütçesi 1 milyon 330 bin TL olan projenin 750 bin TL’si (Yüzde 57) Trakya Kalkınma Ajansı tarafından karşılanacak.

Editör : Tuğberk Erdem
1288 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu