Yerel Basın’dan, KDV ve Yüzde 15 Komisyonu Kaldırın!
reklam
06 Ocak 2020
Yerel Basın’dan, KDV ve Yüzde 15 Komisyonu Kaldırın!

Yerel Basın’dan, KDV ve Yüzde 15 Komisyonu Kaldırın!

Yerel basının malî yönden büyük sıkıntılar içinde olduğunu söyleyen İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, resmi ilanlardan alınan KDV’nin ve yerel basından alınan yüzde 15 komisyon miktarının kaldırılması yönünde hükümete çağrıda bulundu.

2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifinin 8’inci Turu’nda aleyhte söz alan İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Parti Grubu adına Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kürsüsünden konuştu. Sözlerine; Çin’in Uygur Türkleri’ne yaptığı zulmü kınayarak başlayan Kaplan, 10 Kasım tarihinde Tekirdağ Müftlüğü’ne ait bayrağın yarıya indirilmemesine tepki gösterdi. Kaplan, “Günümüz Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet ile ilgili sorunu mu vardır? Yıllardır, Cuma hutbelerinde ve milli bayramlarda, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucu Lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları maalesef anılmıyor! Bu toprakları bizlere vatan yapan ülkemizin kurucusunu ve onunla birlikte mücadele eden silah arkadaşlarını, siyasi figür olarak görmek büyük bir aymazlıktır. Unutulmasın ki Diyanet İşleri Başkanlığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuştur ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bir kurumudur. Yüce dinimizin siyasete alet edildiğini, maalesef ki yaşanan bazı olaylarla görmekteyiz. 10 Kasım’da tüm Türkiye’de bayraklar yarıya indiği halde, Tekirdağ İl Müftülüğü’ndeki bayrağımız yarıya inmedi!” dedi.

Yerel basının içinde bulunduğu sıkıntıları gündeme getiren Kaplan, “Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün kesin hesabını görüştüğümüz bütçede, değinmek istediğim bir husus var. O da yerel basının sorunları… Demokrasilerin 4’üncü gücü olan yerel medya, malî yönden büyük bir sıkıntı içindedir. Bu sebeplerle birçok gazeteci işsiz kalmıştır. Basın İlan Kurumu’nun verdiği resmi ilanlardan KDV’yi ve yerel basından yüzde 15 komisyon alınmasını kaldırması, bir nebze de olsa yerel basını rahatlatacaktır. Ayrıca yargı ilanlarının gazetelerde yayınlanmaması ile ilgili çalışmaların yapılacağı duyumlarını almaktayız. Gazetelere resmi ilan dağıtan Basın İlan Kurumu’nun gelirinin yaklaşık yüzde 60’ı, yargı ilanlarından oluşmaktadır. Yargı ilanlarının gazetelerde yayınlanmaması, yüzlerce gazetenin kapanmasına ve yine binlerce gazetecinin işsiz kalmasına sebep olabilecek etkenler arasındadır. Teknolojinin ve dijital gazeteciliğin revaçta olduğu bu zamanlarda, en az 200 gazetenin yandaş dağıtım şirketi eliyle bayilerde satılması zorunluluğu kaldırılmalıdır. İlçelerdeki yerel gazetelerin dağıtım izinleri, kendilerine verilmelidir. Dağıtım şirketine ödenen maliyet ortadan kaldırılacak ve böylece yerel gazeteler desteklenmiş olacaktır.” diye konuştu.

2019 YILI KÖTÜ GEÇTİ

Birçok sektörde olduğu gibi Türk Basını açısından da 2019 yılı kötü geçti. Son 17 yıldır özgürlük mücadelesi veren Türk Basını için, 2018 yılının 3’üncü çeyreğinden itibaren ekonomik kriz karşısında ayakta kalma mücadelesi de başladı. Bu mücadele sonucunda kimi gazeteler sallanarak da olsa ayakta kalabilirken, birçoğu da kapısına kilit vurdu.

Ülke ekonomisindeki kötü gidişat ve dışa bağımlılık; gazete ve kitap basımı yapan yayınevlerini yaşayamaz hale getirirken, basın ve medya kuruluşlarını da kapanma noktasına getirdi. Büyük medya kuruluşlarına ait bazı yaygın gazeteler kapanırken, çok sayıda yerel gazete de baskıya son verdi. 2019 yılında Resmi İlan hakkı bulunan günlük gazetelerin 100’den fazlası kapandı. Yerel gazetelerin asgari 10 kişiyle çıkarıldığı düşünüldüğünde, işsiz gazeteciler ordusuna bin kişi daha eklendi.

2018 yılının 3’üncü çeyreğinde başlayan dövizdeki yüksek dalgalanmalar, gazete kâğıdında dışa bağımlı olan Türk Basını’nı derinden sarstı. Gazeteler, kâğıt krizine yönelik olarak; kadroda küçülmeye giderken, birçoğu sayfa sayısını düşürdü ve renksiz çıkmaya başladı. Yine çoğu dergi yayına ara verirken, pek çok gazete de zamlandı. Küçülmeye yönelik bütün önlemlere rağmen il ve ilçe merkezlerinde uzun yıllardır yayın yapan, resmi ilan hakkına sahip 100’den fazla günlük gazete kapısına kilit vurdu.

Editör : Tuğberk Erdem
1275 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu