İzinsiz İlan ve Afiş Yapıştıranlara, 12 Bin TL Ceza
reklam
06 Ocak 2020
İzinsiz İlan ve Afiş Yapıştıranlara, 12 Bin TL Ceza

İzinsiz İlan ve Afiş Yapıştıranlara, 12 Bin TL Ceza

Çorlu’da son zamanlarda artan izinsiz afiş ve reklam faaliyetleri konusunda harekete geçen Çorlu Belediyesi, izinsiz afiş asanlara karşı cezai yaptırım için çalışma başlattı. İzinsiz afiş ve reklam asanlara, 12 bin TL’ye varan cezalar kesilebilecek.

Çorlu Belediyesi, son zamanlarda artan izinsiz afiş ve reklam faaliyetlerine karşı harekete geçti. Kanunların dışında yapılan uygulamalara fırsat vermeyeceklerini dile getiren Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, şehrin muhtelif noktalarında asılan izinsiz afişlerin hem kötü bir görüntü hem de çevre kirliliği yarattığını söyledi. Sarıkurt, kanun ve kurallara uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 42’nci Maddesi hükümleri gereğince hukuki işlem yapılacağını belirtti.

CADDE ve SOKAKLAR TARANACAK

Özellikle halkın yoğun olduğu meydanlar, parklar, caddeler ve sokaklar üzerinde bulunan duvarlar, elektrik direkleri, trafolar, panolar, otobüs durakları, yönlendirme ve bilgilendirme levhaları gibi birçok noktaya izinsiz şekilde reklam afişi veya ilan asanlar hakkında 12 bin TL’ye varan tutarlarda cezai işlem uygulanabileceğini hatırlatan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Cezalar konusunda kimseyi mağdur etmek istemiyoruz. Ancak kurallara uymayanlar hakkında gerekeni yapacağız. Çorlu genelinde, sorumluluk alanlarımızda olsun olmasın, bütün cadde ve sokakları tarayarak 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 42’nci Maddesi hükümlerine aykırı hareket edenler ile mücadele edeceğiz.” dedi.

CEZALAR OLDUKÇA AĞIR

Sarıkurt, “Şu anda Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerimiz, Çorlu genelinde izinsiz olarak asılan ilan ve reklam afişlerini topluyor. Zabıta Müdürlüğü ekiplerimiz ise izinsiz asılan ilan ve reklam afişlerini tespit ediyor. Zabıta Müdürlüğü’müzün görevleri arasında yer alan kamusal alanları korumak, toplumsal düzeni sağlamak ve haksız rekabetle mücadele etmek konusunda gerekli tüm yaptırımlar uygulanacak. İzinsiz afiş ve ilan yapıştırılmasının cezai sorumlulukları var ve cezalar oldukça ağır. Bu konuda Kabahatler Kanunu'nun 42’nci Maddesi çok açık. Kanun maddesine göre meydanlarda, parklarda, cadde veya sokak kenarlarındaki kamuya ait duvar veya alanlara, izin almaksızın kişilere ait özel alanlara bez, kâğıt ve benzeri afiş ve ilan asanlara 12 bin TL’ye varan idari para cezası uygulanabilmektedir. Bu cezalar dışında, afiş ve ilânların kaldırılmasına ilişkin masraflar da ilgili kişilerden ayrıca tahsil edilir.” diye konuştu

SORUMLUKLARINIZIN BİLİNCİNDE OLUN!

Yaptığı açıklamalara devam eden Sarıkurt, “Cezalandırmak öncelikli hedefimiz asla değil kimseyi ceza keserek zor duruma düşürmek istemiyoruz ancak bir kentte yaşamanın gerekleri ve sorumlulukları var. Kimse kanuna aykırı davranışlar sergileme özgürlüğüne sahip değildir. Kaldı ki bu sadece kanuni değil aynı zamanda insani bir sorumluluktur. Lütfen sorumluklarımızın bilincinde olalım ve bu doğrultuda hareket edelim. Ayrıca 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’na göre belediye sınırları ile mücavir alanlar içinde yapılan her türlü ilan ve reklamın İlan ve Reklam Vergisi’ne tabi olduğu unutulmamalı, ilgili kanun gereğince mükellefin yurt dışından gönderilen ilan ve reklamlar dâhil olmak üzere kendi adına yapan ve yaptıranlar ile ilan ve reklam işlerini mutat meslek olarak ifa edenlerin, başkaları adına yaptıkları ilan ve reklamlara ait vergileri mükellefler adına ilgili belediyeye yatırmakla sorumlu olduklarını hatırlatmakta fayda görüyoruz.” dedi.

ÇORLU’MUZU BİRLİKTE GÜZELLEŞTİRELİM

Sarıkurt, “Daha güzel ve tertemiz bir çevrede yaşamak hepimizin hakkı. Bu yüzden lütfen siz siz olun, izinsiz afiş asmayın, asanlara da müsaade etmeyin! İzinsiz afiş asanları bildirmek için 444 99 59 numaralı telefon hattımızdan Zabıta Müdürlüğü’müze ulaşabilir ya da 0533 020 59 59 numaralı Whatsapp İhbar Hattı üzerinden şikâyetinizi yapabilirsiniz. Bir kez daha önemle vurgulamak isterim ki daha düzenli, daha temiz ve daha güzel bir Çorlu için el ele verelim ve çevremizi izinsiz afiş ve ilan gibi materyaller asarak kirletenlere karşı koruyalım. Haydi, gelin Çorlu’muzu hep birlikte sevgiyle güzelleştirelim.” diye konuştu.

TEMİZLİK İŞLERİ CADDELERİ TEMİZLİYOR

Öte yandan Çorlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında Kumyol Caddesi, Salih Omurtak Caddesi, Şinasi Kurşun Caddesi ve Çetin Emeç Caddesi’ndeki 350 adet elektrik direği, elektrik panosu ve kamuya ait alanlara izinsiz asılan afiş ve ilanların temizliği devam ediyor. Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda ise izinsiz asılan ilan ve afişler tespit ediliyor. Ekipler çalışmaların tamamlanmasının ardından ilgililer hakkında cezai işlem uygulayacak.

Editör : Tuğberk Erdem
1205 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu