Emekçi Kadınlar, Çorlu Atatürk Meydanı’nda Buluştu
reklam
09 Mart 2020
Emekçi Kadınlar, Çorlu Atatürk Meydanı’nda Buluştu

Emekçi Kadınlar, Çorlu Atatürk Meydanı’nda Buluştu

08 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla program düzenleyen Çorlu Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, Atatürk Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Düzenlenen programa, CHP ile İYİ Parti Çorlu İlçe Yönetimleri de destek verdi.

Çorlu Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, 08 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla program düzenledi. 08 Mart 2020 Pazar günü saat 12.00’de gerçekleştirilen program, Çorlu Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nigar Alemdar Yetkin’in, Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı. Akabinde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorlu İlçe Örgütü Kadın Kolları Başkanı Fatma Erözkan ve İYİ Parti Çorlu İlçe Başkan Yardımcısı Aysel Güneş de birer çelenk sundular.

163 YIL GEÇTİ, MÜCADELE BİTMEDİ

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Çorlu Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nigar Alemdar Yetkin, “08 Mart 1857 yılında, Amerika’nın New York kentinde, çalışma süreleri ve düşük ücret başta olmak üzere çalışma şartlarının iyileştirilmesi için verdikleri kan ve gözyaşı ile sona eren şanlı mücadelenin yıl dönümü ola 08 Mart Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla gerçekleştirdiğimiz çelenk sunma törenine hepiniz hoş geldiniz. Kadın, toplumun en etkin unsurudur. Demokratik ve ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmesi, etkinlik alanlarının genişletilmesi ve eğitim, istihdam, sağlık, siyaset ve hukuk gibi alanlardaki fırsat ve olanaklardan faydalanması gerekir. Kadının özgür bir birey olması kültürel, tarihsel ve dinsel gerekçelerle engellenemez. Bu gerekçelere dayanılarak kadınlarımız; eğitim hakkından, iş hayatından ve toplumsal yaşamdan uzaklaştırılamaz. Tarih bize, ‘Kadının müdahil olmadığı ve kafasında yer bulmadığı hiçbir bir sosyokültürel ve siyasal hareket, başarıyı yakalayamaz!’ diye seslenir. İstiklal Savaşı’nın Nene Hatun’u, Halide Edip Adıvar’ı, Halime Çavuş’u da tarihin bize bu seslenişini doğrular. Son yıllarda ülkemizde, kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin sayısı hızla artmaktadır. Kadına yönelik şiddetin toplumsal cinsiyet eşitsizliği ile ilişkisi olup, bu eşitsizlik önlenmeden şiddetin de ortadan kalkmayacağı açıktır. Güçlü bir toplum, ayrımcılığın ortadan kalkması ile sağlanabilir. Eşitlik, demokrasi ve kalkınmanın vazgeçilmez bir unsurudur. 1857 yılında New York’ta, 40 bin dokuma işçisi kadının haklarını aramaları ile sembolleşen her 08 Mart’ta, biz kadınlar bu kürsülerden hâlâ adalet ve eşitlik mesajları veriyorsak, aradan 163 yıl geçmesine rağmen, mücadelemiz bitmemiş demektir. Dünyanın dört bir tarafından; çocuklarıyla savaşın ortasında kalan, ekmeğinin peşinde hayat mücadelesi veren, şiddet karşısında yaşam mücadelesi veren veya çeşitli nedenlerle hak, hukuk, adalet ve demokrasi mücadelesi veren kadınları yürekten destekliyor, verdikleri mücadelede mutlak zaferler diliyor, evlâtlarının kanıyla şanlı bayrağımızı ve vatanımızı ölümsüzlüğe taşıyan şehit annelerimiz başta olmak üzere, hayatın her alanında varlığı ile değer katan tüm kadınlarımızın, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum.” dedi.

HER ZAMAN YANLARINDAYIZ

Düzenlenen programda, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt da bir konuşma yaptı. Başkan Sarıkurt, “Bugün, tarih boyunca, hak ve özgürlükleri için verdikleri mücadele ile tüm dünyada iz bırakan ve bırakmaya da devam eden değerli kadınlarımıza ithaf edilen 08 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, sizlerle bir arada olmaktan duyduğum mutluluğu ifade ederek başlamak istiyorum sözlerime. 08 Mart, tüm dünyada, kadınların eşitlik, huzurlu yaşam özlemlerini ve isteklerini dile getirdikleri, birlik ve beraberlik günü olarak kutlanmaktadır. Kadınların haklarını savunmak için var güçleriyle haykırdıkları 1857 yılının 08 Mart günü yaşanan acı olay, bugün bütün dünyada önemli bir sembol haline geldi. Kadınların başarılarından, cesaretlerinden ve güçlerinden ilham almamız gerekirken; ne yazık ki dünyada ve ülkemizde, dönem dönem onları 2’nci sınıf vatandaş ilan ediyoruz. Aslında, büyük bir yanılgı içerisindeyiz. Bu büyük yanılgıya inat, Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Şuna inanmak lazımdır ki; dünya üzerinde gördüğümüz her şey, kadının eseridir.’ sözüne, bugün her şeyden daha çok inanıyoruz. Hep birlikte inanmamız ve kadınlara hak ettiği değeri vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, kadınlarımızın eşitlik, özgürlük, bağımsızlık ve hak arayışında her zaman yanlarında olduğumuzu bir kez daha belirterek, 08 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nüzü kutluyorum.” diye konuştu.

MAĞDURİYETLER BİR DAHA YAŞANMASIN!

08 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan CHP Çorlu İlçe Örgütü Başkanı Özgür Ertaş ise, “Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün, kadın erkek eşitliği ve kadınlarımızın ülkemizde yaşadığı sorunları gündeme getirmek açısından önemli bir gün olduğunu düşünüyorum. Biliyorsunuz ki biz Türk toplumu olarak, bu alanda çok ağır bedeller ödemiş bir toplumuz. Ülkemizde kadınlar, toplumsal yaşama eşit haklarla dâhil olabilmek için çok beklemişlerdir, çok mağdur olmuşlardır. Bu mağduriyetlerin bir daha yaşanmaması ve toplumsal yaşamda kadınların da erkeklerle birlikte yan yana, omuz omuza, eşit haklara sahip olarak mücadele edebilmesi için, çok anlamlı bir gün. Ayrıca bu günde, Kadın Kollarımız ile birlikte, verilen bu mücadeleye en büyük katkıyı sunan Cumhuriyet’imizin kurucusu Ulu Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ü de bir kez daha saygıyla anıyoruz. Kadınlarımızın, toplumsal hayattaki tüm haklara sahip olması dileği ile tüm kadınlarımızın kadınlar gününü kutluyorum.” dedi.

Düzenlenen program; katılımcıların, Çorlu Atatürk Meydanı’nda yer alan Atatürk Anıtı önünde verdikleri toplu fotoğraf pozu ile son buldu.
Editör : Tuğberk Erdem
1867 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu