Aygun'dan Önemli Uyarı: "Koronavirüs Pandemi, Kıtlık Yapabilir!"
reklam
14 Nisan 2020
Aygun'dan Önemli Uyarı:

Aygun'dan Önemli Uyarı: "Koronavirüs Pandemi, Kıtlık Yapabilir!"

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, global bir sorun haline gelen ve şu ana kadar sadece ülkemizde 168 cana mâl olan Koronavirüs (COVID-19) pandeminin Türkiye’de gıda kıtlığına sebep olmaması için 6 maddelik bir öneri raporu hazırladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Koronavirüs (COVID-19) salgınının Türkiye’de gıda kıtlığına sebep olmaması için, tavsiye niteliğinde bir öneri raporu hazırladı. Hazırladığı 7 sayfalık raporu 6 maddelik alt başlıklar halinde toplayan Aygun, “Dünyada pandemiye dönüşen Koronavirüs (COVID-19) salgını, küresel düzeyde ekonomileri alt üst ederken, gıda güvenliği açısından da yeni krizlere davetiye çıkarmaktadır. Bu salgından alınan ders çerçevesinde Türkiye; gıda üretiminde bağımsızlığını sağlamak, kendi kendine yetebilen ülke özelliğine geri dönmek zorundadır. Bu amaçla yerli üretimin kayıtsız şartsız desteklenmesi ve tarım yapılabilecek tüm alanlarda hızlı kamulaştırmalara gitme zorunluluğu bulunmaktadır. Cumhuriyet’in ilk dönemindeki gibi tarımı ayağa kaldırma stratejisine geçilmelidir. Küresel salgınlarda ithalat yapılan ülkelerde yaşanacak gıda sınırlamalarına karşı ulusal gıda güvenliğinin önemi çok daha iyi anlaşılmıştır. ‘Paramız var ki ithal ediyoruz’ anlayışı, COVID-19 virüsü ile geçersiz hale gelmiştir.” dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’un hazırladığı raporda, şu maddeler yer alıyor:

1-Kurul Oluşturulmalı: Bu anlamda Tarım ve Orman Bakanı başkanlığında acilen Türkiye’de ilgili tüm üniversite öğretim üyelerinin (gıda-ziraat mühendisleri, veteriner vb.) sektör paydaşlarının, sendika, kooperatif ve birliklerin yer aldığı Gıda Güvenliği ve Stratejisi Kurulu oluşturulmalıdır.

2-Üretici ve Tarım İşçileri İçin COVID-19 Önlemleri Alınmalı: Nisan-Mayıs itibarıyla başlayacak hasat da dikkate alınarak, gıda zincirinin ilk halkası olan tarlalarda üretim güvenceye alınmalıdır. Fide dikim sürecinin başlamasıyla doku kültürü ve fide üreten üreticilerin en çok kullandıkları eldiven, maske ve dezenfektan gibi ürünler, çiftçilerimize bakanlık eliyle verilmelidir.

3-Tarımsal Koruma Kalkanı: Çiftçilerin, Bağ-Kur prim borçları dâhil Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borçları yeniden yapılandırılarak, borçları faizsiz ertelenmelidir. Tarımsal girdilere ait her türlü KDV sıfırlanmalıdır. Sulama yatırımlarına öncelik verilmeli, gübre sorunu ortadan kaldırılmalıdır.

4-Buğday Tohumu, Buğday, Un ve Makarna İhracatı Durdurulmalı:

5-Şeker Fabrikaları Kamulaştırılmalı: Türkiye’de stratejik önemdeki şeker fabrikaları da salgından alınan dersle kamulaştırılmalıdır. Kolonya, alkol ve dezenfektan üretimi için kullanılan etanol ihtiyacının karşılanmasında kilit rol oynayan şeker fabrikaları, devlet yönetimine geçirilmelidir. 25 şeker fabrikasından 10’u (Afyon, Turhal, Çorum, Bor, Kırşehir, Elbistan, Erzurum, Erzincan, Muş ve Alpullu) satışa çıkarılmış ve devri tamamlanmıştır. Üretim taahhüdünü yerine getirmeyen fabrikalar hemen kamulaştırılmalıdır.

6-Üretim Planlamasına Geçilmeli: Gıda Güvenliği ve Stratejisi Kurulu ile planlama yaparak, kısa, orta ve uzun vadeli bitkisel ve hayvansal üretim planlaması yapılmalıdır. Tarım arazisi kullanım planlaması yapılmalı, ürün çeşitliliği ve üretimin sürekliliği sağlanmalıdır.
Editör : Tuğberk Erdem
1373 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu