Kalkınma Ajansları, Salgınla Mücadele Programını İlan Etti
reklam
17 Nisan 2020
Kalkınma Ajansları, Salgınla Mücadele Programını İlan Etti

Kalkınma Ajansları, Salgınla Mücadele Programını İlan Etti

Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, Koronavirüs ile mücadele etmek ve bu kapsamda çalışan kamu kurumu, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve KOBİ’lere destek olmak amacıyla COVID-19 İle Mücadele ve Dayanıklılık Programı’nı ilan etti.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü; COVID-19 salgınının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi, halk sağlığının korunması ve salgının ülke ve bölge ekonomisine negatif etkilerinin azaltılmasına yönelik acil çözüm sunan projelere destek vermek üzere COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı Uygulama Çerçevesi’ni hazırlayarak uygulamaya soktu. Program çerçevesinde proje hazırlayan ve başarılı bulunan yararlanıcılara, 3 milyon TL toplam destek verilecek. Proje başına asgari destek tutarı 100 bin TL, azami destek tutarı ise 400 bin TL olacak. Programdan faydalanmak isteyenler; başvurularını Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden, 30 Nisan 2020 saat 18.00’e kadar yapabilecek.

TÜM DÜNYAYI SARDI

İlan edilen program hakkında açıklamalarda bulunan Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Çin’in Wuhan şehrinde, Aralık 2019’da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (COVID-19), hızla dünya genelinde yayılarak küresel bir salgın haline geldi. 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Pandemi’ olarak ilan edildi. COVID-19 yüksek bulaşıcılığı, insan vücudunda kalıcı hasar bırakması, başta yaşlılar ve kronik rahatsızlığı bulanan bireyler olmak üzere insan sağlığı üzerinde hayati tehlikeye sebep olacak etkileri nedeniyle toplum sağlığı için acil müdahale edilmesi gereken bir tehdit haline geldi.” dedi.

TRAKYA RİSKLİ BİR BÖLGE

Yaptığı açıklamalara devam eden Şahin, “Trakya bölgesinin; Yunanistan ile 2, Bulgaristan ile de 3 sınır kapısına sahip olması ve ayrıca 15 milyon nüfusa ev sahipliği yapan ve yıllık 10 milyon turist ağırlayan İstanbul’a komşu olması, virüsle mücadelede riskli bir bölge olmasına yol açtı. Bununla beraber ülkemizde şimdiye kadar alınan önleyici ve koruyucu tedbirlere rağmen COVID-19 vakalarının ve can kayıplarının artması, bölge açısından da risk oluşturuyor. Bölgemiz 2017 TÜİK verilerine göre; 5 bin 536 adet toplam hasta yatak kapasitesine, 2 bin 943 toplam hekim sayısına sahiptir ve 100 bin kişi başına toplam hastane yatak sayısına (313 yatak/100.000 kişi) göre 26 bölge içerisinde 9’uncu sırada yer alıyor ve Türkiye ortalamasının (279 yatak/100.000 kişi) üzerinde bulunuyor. Bölgemizin salgınla mücadelede insan kaynağını ve altyapısını, söz konusu sağlık altyapısı ve sağlık personeli, 3 üniversite ve deneyimli akademisyenleri ile bölgedeki kamu kurumları, STK’lar, özel firmalar ve yenilikçi start-up’lar oluşturuyor. Bu kaynağın salgınla mücadele için seferber edilerek harekete geçirilmesinin bölgesel, ulusal ve uluslararası anlamda fark yaratan, etkili sonuçları olacak. Trakya Kalkınma Ajansı, COVID-19 Programı ile Trakya bölgesinin ve ülkemizin salgınla mücadelesine katkı vermeyi; salgının yayılımının en aza indirilmesi ve kontrol altına alınmasını, başta risk altındaki gruplar olmak üzere toplum sağlığının korunması ve salgının olumsuz sosyoekonomik etkilerinin hafifletilmesini hedefliyor. Programın hayırlara vesile olmasını ve yaşadığımız sıkıntılara bir nebze olsun ilaç olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

SON TARİH 30 NİSAN

Covid-19 salgını ile mücadeleye katkı sağlayan ve salgının etkilerinin azaltılmasına yönelik acil çözüm sunan projelerin desteklenmesini hedefleyen programın öncelikleri arasında; virüsün yayılımının önlenmesi ve kontrol altına alınması, halk sağlığı için acil hazırlık ve müdahale çalışmaları, salgının ülke ve bölge ekonomisine negatif etkilerinin azaltılmasına yönelik yenilikçi uygulamalar geliştirilmesi yer alıyor. Program kapsamında proje hazırlayacak olan kâr amacı gütmeyen kurum/kuruluşlar için destek, projenin toplam uygun maliyetinin yüzde 25’inden az olamayacak ve yüzde 100’ünü aşamayacak; kâr amacı güden işletmeler için destek, projenin toplam uygun maliyetinin yüzde 25’inden az ve yüzde 50’sinden fazla olamayacak. Programın uygun başvuru sahipleri; KOBİ’ler, mahalli idareler (Belediyeler, İl Özel İdareleri, Köy Muhtarlıkları ve Mahalli İdare Birlikleri), diğer kamu kurum ve kuruluşları (Valilikler, Kaymakamlıklar, Bakanlık bağlı ya da ilgili Bölge, İl ve İlçe Müdürlükleri, Bakanlıklara bağlı ya da ilgili Kurum, Kuruluş, Merkez, Enstitü ve Başkanlıklar vb.), üniversite rektörlükleri ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları (TOBB’a bağlı odalar ve borsalar, esnaf ve sanatkârlar odaları, meslek odaları ve bunların bir araya gelmek suretiyle oluşturdukları üst kuruluşlar) olacak. Programdan faydalanmak isteyenler, başvurularını Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden 30 Nisan 2020 saat 18.00’e kadar yapabilecekler. Taahhütnamelerini ise 08 Mayıs 2020 saat 18.00’e kadar imzalı ve mühürlü/kaşeli bir şekilde taratarak e-posta ile [email protected] adresine gönderecekler. Program hakkında ayrıntılı bilgiye ve program rehberine ise; https://www.trakyaka.org.tr/tr/41144/COVID-19-ile-MUCADELE-ve-DAYANIKLILIK-PROGRAMI adresinden ulaşılabiliniyor.

Editör : Tuğberk Erdem
1033 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu