Gün, Sıkıntı Çeken Küçük Esnafa Sahip Çıkma Günüdür!
reklam
10 Haziran 2020
Gün, Sıkıntı Çeken Küçük Esnafa Sahip Çıkma Günüdür!

Gün, Sıkıntı Çeken Küçük Esnafa Sahip Çıkma Günüdür!

Küçük esnafın kara günler geçirdiğini ve dar bir boğazdan geçtiğini söyleyen İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Sertaç Alkaya, virüs nedeniyle yarım kapasite ile çalışmak durumunda kalan esnafa ait borçların yeniden yapılandırılması gerektiğini savundu.

Küçük esnafa destek çağrısında bulunan İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Sertaç Alkaya, “Esnafımız; kara günler geçiriyor, sıkıntılı bir süreç içindeler. Sadece kendileri değil; her birinin yanında çalıştırdığı 3,4 kişilik aileleri olduğu düşünüldüğünde, on binlerce Tekirdağlı esnafımız kara günlerden geçiyor. Bizler onların yanında olmalıyız. Gün, küçük esnafımızın yanında olma günüdür!” dedi.

HAYATA, “YENİ NORMAL” AYARI

Sosyal mesafe kurallarına harfiyen uyulması gerektiğini ifade eden İl Başkanı Alkaya, “Tüm dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs salgınında, ülkemiz adına normalleşme süreci başladı. Salgınla mücadele kapsamında, ülkemizdeki binlerce işletme, işyeri ve alışveriş merkezi kapalıydı. Ayrıca hafta sonları ve resmi tatillerde sokağa çıkma yasağı uygulanıyordu. 01 Haziran itibarıyla başlayan normalleşme ile birlikte bu yasaklar kalkacak ve işletmeler de açılacak. Öncelikle tüm esnaflarımıza hayırlı olsun. Vatandaşlarımız bugünden itibaren sosyal mesafe ve maske kuralına dikkat ederek hayatlarını yeni normale göre ayarlayacaklar.” diye konuştu.

KÜÇÜK ESNAF, KAPISINA KİLİT VURDU

Alkaya, “21 Mart’ta yayınlanan genelge kapsamında; lokantacı, berber, kuaför, tuhafiyeci esnafımız başta olmak üzere birçok esnafımızın ekmek teknesi, 2,5 aydan fazla süredir kapalı. Dükkânların kısa süreli kapalı olması, salgının önlenmesi adına doğru bir karardı. Ama zorunluluk nedeniyle iş yerleri kapanan esnaf ile onların yanında çalıştırdığı ustası, çırağı, kalfası ve askıcısı, hayatlarını idame ettiremeyecek noktaya geldiler. Salgın nedeniyle alınan tedbirler kapsamında; Türkiye genelinde 250 bin, ilimizde ise binlerce küçük esnaf işletmesinin kapısına kilit vurdu.” dedi.

BİRÇOK ESNAF KREDİ KULLANAMADI

Esnafa kredi verilmesi için sıfır borçluluk istenildiğini belirten Alkaya, “Bu sürede fatura, kira, elektrik su gibi ödemeler için bankalara başvuran esnafımızdan, kredi için ağır şartlar ve adeta ‘sıfır’ borçluluk istendi. Bu şartları sağlamak çok zordu. Dolayısıyla birçok esnafımız kredi kullanamadı. Masraflarını karşılamak için aile büyüklerinden veya arkadaşlardan borç alarak hayatiyetini sürdürmeye çalıştılar. Bankalardan kredi alamayan esnafımız, sadece kısa çalışma ödeneğine başvurabildi. Bankalardan kredi alabilen durumdaki esnafımız da aldıkları kredi ile ilgili başta kira, faturalar, elektrik, su gibi ödemelerini yaptılar. Fakat esnafımız hala çok kaygılı. Haziran ayından itibaren esnek çalışmanın sona ermesi ile İktidarın ‘Ekonomik Kalkan’ olarak açıkladığı destek paketi kapsamında, daha önce ertelenen vergi ve SGK primleri de Haziran’dan itibaren yeniden ödenmeye başlanacak. Ayrıca Ekim ayında ise hem o ayın hem de ertelenen dönemin vergi ve primlerinin ödenecek olması, esnafımızı derinden kaygılandırmaktadır.” diye konuştu.

BORÇLAR, YENİDEN YAPILANDIRILMALI

Küçük esnafa verilmesi gereken destek için önerilerini sıralayan Alkaya, “Esnafımız; işyerlerini açıyorlar, ama virüs nedeniyle yarım kapasite çalışmak durumundadırlar. Dolayısıyla esnafımızın pandemi öncesindeki performansa ulaşması, oldukça uzun bir zaman alacaktır. Esnafımızın aldığı hasar, dışarıdan göründüğünden çok daha fazla olmuştur. Esnafımızdan, dükkânını açtığı günden itibaren borç ödemesi beklenmemelidir. Esnafımızın borçlarını ödeyebilmesi için borçları, 2021 yılından itibaren ödenmeye başlanacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır.” dedi.

ŞİMDİ DESTEK ZAMANI

Alkaya, “Yine pandemi sürecinde anladığımız bir husus daha vardır. O da esnafımızın, hayatımızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğudur. Esnafımız, bize aile bireylerimiz kadar yakın insanlardır. Zor zamanımızda, kötü günümüzde hep yanımızda oldular. Cebimizde para olmasa bile, hep işimizi gördüler. Şimdi esnafımız kara günler geçiriyor, sıkıntılı bir süreç içindeler. Sadece kendileri değil, her birinin yanında çalıştırdığı 3,4 kişilik aileleri olduğu düşünüldüğünde, on binlerce Tekirdağlı esnafımız kara günlerden geçiyor. Bizler onların yanında olmalıyız. Gün, küçük esnafımızın yanında olma günüdür!” diye sözlerini tamamladı.
Editör : Tuğberk Erdem
1260 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu