Sağanak Yağmur, Elinden Alınan Toprağını Geri Alıyor!
reklam
12 Ağustos 2020
Sağanak Yağmur, Elinden Alınan Toprağını Geri Alıyor!

Sağanak Yağmur, Elinden Alınan Toprağını Geri Alıyor!

Tüm ülkeyi etkisi altına alan sağanak yağış ve dolu sonrasında yaşanan taşkın ve sel felaketlerinin ardından açıklamalarda bulunan Saadet Partisi (SP) Tekirdağ İl Başkanı Feti Pehlivan, “Toprağı elinden alınan yağmur, toprağını geri alıyor!” dedi.

Tüm ülkeyi etkisi altına alan yoğun sağanak yağış ve dolu, günlük hayatı adeta felç etti. Ülkemizin değişik illerinde yaşanan taşkın ve sel felaketleri yürekleri ağızlara getirirken, yıllardır tartışılmaya devam edilen ‘alt yapı eksikliği’ konusunu da tekrar gündemin ilk sırasına taşıdı. Konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulunan SP Tekirdağ İl Başkanı Feti Pehlivan, “Toprağı elinden alınan yağmur, toprağını geri alıyor!” diye konuştu.

ÇABA SARF EDEN YOK!

SP Tekirdağ İl Başkanı Feti Pehlivan, “Tekirdağ’ın ve Türkiye’nin artık kronikleşen yağmur suyu sorunu ile yine karşı karşıyayız. Yine evleri ve işyerlerini su bastı, şu kadar maddi hasar oldu, şurası göle döndü haberlerini okuyor/izliyoruz. Yıllardır, hatta 10 yıllardır gördüğümüz bir filmi, yeniden ve yeniden seyretmeye devam ediyoruz. Şu ildeki selde bu kanallar, bu ildeki selde diğer kanalların haber yaptığı, alt yapı sorunlarının oya devşirilmeye çalışıldığı sahneleri tekrar tekrar yaşıyoruz. Oysa bu sorun Türkiye’nin birçok noktasında var. Hangi partili olduğu pek de fark etmeden, her belediyede var! Çözüm için esaslı bir çaba sarf eden ise maalesef yok!” dedi.

MEVCUT TABLOYU KABUL EDEMİYORUM

Pehlivan, “Bu konu, bir parti meselesi değil! Bu konu, insanını ve şehrini sevme meselesi. Bir belediyecilik anlayışı meselesi, kaynakları doğru kullanma meselesi. Sel olması kadar yer altı sularının; yani artık akmayan, aksa da şebeke suyuna muhtaç olan tarihi çeşmelerimizin meselesi. Bu meselenin çözümü için, yatırımlar kadar bir zihniyet değişimine de ihtiyaç var! Şehirleri imha etmekle ihya etmek arasındaki farkı bilmeye ihtiyaç var. Beton ve asfalt esaretine son verebilme kararlılığına ihtiyaç var. Ortak akıla, yerel yönetimlerle merkezi idarenin insanlarımız için mutabakatına ihtiyaç var. Saadet Partisi Tekirdağ İl Başkanı olarak, mevcut tabloyu kabul edemiyorum. Yıllar önce halledilmesi gereken problemlerin, bugün hala olumsuzluklara sebep olabilmesine üzülüyorum. Herkes biliyor ki alt yapı olmadan üst yapı olamaz. Tekirdağ’ın ve diğer şehirlerimizin sorunları, herhangi bir bahaneye sarılmadan derhal bitirilmeli.” diye konuştu.

8 MADDELİK ÇÖZÜM LİSTESİ

Yaşanan problemlerin çözümüne yönelik önerilerde de bulunan Pehlivan, 8 maddeden oluşan listesini ise şu şekilde sıraladı:

-Alt yapıda, parçalı yapıya son verilmeli. Alt yapı, tek merkezden inşa edilmeli ve işletilmeli.

-Zaten ayrı olması gereken yağmur suyu hatları ve kanalizasyon hatlarının birlikte kullanıldığı yerler hızlıca tespit edilip ayrıştırılmalı.

-Yeni yağış rejimleri ve mevcut taşkınlar baz alınarak, yeni planlamalar yapılmalı.

-Tüm dereler, ıslah edilmeli.

-Dere koruma bantları genişletilmeli ve bu bantlardaki yapılar istimlâk edilmeli.

-Şehir yüzeyinin yağmur suyu geçirgenliği ve toprak alanlar, uygun asfaltlar vasıtasıyla arttırılmalı. Bu sayede yer altı sularının da beslenebilmesi sağlanmalı.

-Şehrimizde, yağmur suyunun evlerde kullanılmasını sağlayan sistemler teşvik edilmeli.

-Yağmur suyu hasadı yapan sistemler teşvik edilerek yaygınlaştırılmalı.
Editör : Tuğberk Erdem
972 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu