Geliştirilen Yöntemle Zirai Atıklar Sorun Olmaktan Çıktı
reklam
12 Ağustos 2020
Geliştirilen Yöntemle Zirai Atıklar Sorun Olmaktan Çıktı

Geliştirilen Yöntemle Zirai Atıklar Sorun Olmaktan Çıktı

Kırsal mahallelerdeki tarım alanlarında kullanılan zirai ilaçların ambalajlarının gelişi güzel çevreye atılarak kirliliğe yol açmasını önlemek amacıyla geçtiğimiz aylarda kurulumuna başlanan zirai atık toplama kafesleri, etkisini göstermeye başladı.

Süleymanpaşa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, ağır kimyasal maddeler içeren ve doğada kirliliğe yol açma riski yüksek olan zirai ilaçların ambalajlarının bertaraf edilmesi ile ilgili bir proje hazırladı. Proje kapsamında üretimi yapılan zirai atık toplama kafesleri, mahalle muhtarları ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucunda belirlenen yerlere yerleştirildi.

Projenin bir diğer adımında Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından çiftçilere, zirai atıkların kaynağında ayrıştırılması konusunda bilgilendirmelerde bulunuldu. Toplama kafeslerinde ayrı olarak toplanan zirai ilaç ambalajları, özel araçlar ile alınarak imha edildi. Böylece zirai atıklar nedeniyle yerüstü ve yeraltı su kaynakları ile toprağın kirlenmesinin de önüne geçildi.

Konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, “Tarımsal ürün kayıplarına neden olan ve verimliliği düşüren zararlılar, hastalıklar ve yabancı otlar ile yapılan mücadelede en yaygın ve en pratik yöntem, zirai ilaç (pestisit) kullanımıdır. Uygulama sonrası pestisit ambalajlarında kalan pestisitler veya pestisit bulaşıklı kaplar ciddi çevresel sorunlara neden olmaktadır. Özellikle boş pestisit kaplarının/ambalajlarının yeniden bilinçsiz kullanımı ya da gıda ve su kabı olarak kullanımı çeşitli pestisit zehirlenmelerine neden olmaktadır. Ayrıca çevreye rastgele bırakılmış pestisit kapları toprakta ve su kaynaklarında kirlenmeye neden olabilir. Projemiz ile bu oluşan atıkların ayrı ve doğru şekilde biriktirilmesi için vatandaşlara gerekli bilgilendirme yapılarak atıkların ayrı toplanması için uygun imkânlar sunulmuştur. Çiftçilerimiz de kısa sürede projemize sahip çıkarak zirai ambalaj atıklarını ilgili noktalara bırakmaya başlamışlardır. Bu sayede çok kısa sürede çevre koruma ve geri dönüşüm anlamında çok önemli gelişme kaydedilmiştir. Projemizi sahiplenerek verimli topraklarımızı ve su kaynaklarımızı koruma konusunda duyarlı davranan tüm çiftçilerimize teşekkür ediyor, işbirliğimizin devamını diliyoruz.” ifadelerine yer verildi.

İlk etapta 7 kırsal mahallede 11 noktaya yerleştirilen zirai ilaç ambalajı toplama kafesleri ile başlatılan projenin diğer kırsal mahalleleri de kapsayacak şekilde genişletileceği ve böylece Süleymanpaşa genelinde zirai ambalajların yaratmış olduğu kirliliğin tamamen ortadan kaldırılması hedefinin kısa sürede gerçekleştirileceği belirtildi.
Editör : Tuğberk Erdem
1007 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu