Bu Sese Kulak Verin: “Çorlu Çöplük Olmasın!”
reklam
12 Ağustos 2020
Bu Sese Kulak Verin: “Çorlu Çöplük Olmasın!”

Bu Sese Kulak Verin: “Çorlu Çöplük Olmasın!”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Süleymanpaşa’nın Demirli Mahallesi’ne yapmayı planladığı katı atık depolama sahasının Çorlu’ya taşınacağı yönündeki iddialar, 300 bin kişinin yaşadığı ve seçimlerde kilit rol oynayan ilçede tepkiyle karşılandı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Süleymanpaşa İlçesi’nin Demirli Mahallesi’ne yapılması planlanan katı atık depolama sahasının Çorlu’ya taşınacağı yönündeki iddialar, 300 bin kişinin yaşadığı ilçeyi adeta ayağa kaldırdı. Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt’tan Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) Başkanı İzzet Volkan’a, meslek oda başkanlarından siyasi partilerin temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarından sokaktaki sade vatandaşa kadar herkesin büyük tepki gösterdiği olay, yerel gündemin en önemli konusu haline geldi. Katı Atık Depolama Sahası konusunda ileri sürülen iddiaların, 300 bin kişinin yaşadığı ve seçimlerde kilit rol oynayan Çorlu halkının hiçe sayılması anlamına geldiğini ifade eden vatandaşlar, ilçenin verimli tarım arazilerinin çöp sahasına dönüştürülmek istenmesi nedeniyle büyük tehlikelerle karşı karşıya kalınacağının altını çizdiler. Tekirdağ’ın 11 ilçesine ait tüm katı atıkların Çorlu’da depolanmasını “teklif bile edilemeyecek” bir husus olarak nitelendiren vatandaşlar, kararın kesinleşmesi halinde çok ciddi siyasi sonuçlar doğuracağını ileri sürdüler.

O ÇÖP SAHASI BURAYA GELMESİN!

Çorlu Belediye Meclisi Haziran Ayı Olağan Toplantısı’nda konuşan ve konuya ilişkin olarak kısa bir açıklamada bulunan Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Süleymanpaşa’ya yapılması planlanan katı atık depolama sahası, Süleymanpaşa Belediye Başkanı’nın memurlar üzerindeki tahakkümü sayesinde, Çorlu’ya getirilmeye çalışılıyor. Bu şehirde Cumhuriyet Halk Partililer olduğu kadar; AK Partililer de var, MHP’liler de var, İYİ Partililer de var. ‘Oraya yaptırmam!’ dedikleri çöp sahasını, şimdi Çorlu’ya getirmeye çalışıyorlar. ‘Ben, Süleymanpaşa’da istemiyorum!’ diyorlar, 11 ilçenin tüm çöpünü Çorlu’ya getirmeye çalışıyorlar. Herkesin bu konuda hassas olması gerekiyor. O çöp sahası, buraya gelmesin!” dedi.

ÇORLU’MUZU CEZALANDIRMAYIN!

Karatepe mevkiine yapılması planlanan evsel atık bertaraf tesisine karşı, Çorlu’da faaliyet gösteren meslek oda başkanları da bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Çorlu TSO’da gerçekleştirilen ortak basın açıklamasını, Çorlu TSO Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Volkan yaptı. Volkan, yaptığı basın açıklamasında, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından, 11 ilçesi ve 1 milyondan fazla nüfusu bulunan Tekirdağ’ın tamamının çöpünün döküleceği alanın, Çorlu ilçemizde yapılmak istenmesini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Bugüne kadar Tekirdağ genelindeki yatırımlardan hak ettiği payı alamayan bölgemizin 11 ilçenin çöplüğü olması, üretime ve ekonomiye değer katan bölgemizin tam anlamıyla cezalandırılması anlamına gelmektedir. Geçmiş dönemlerde yapılan yanlışlara karşı mücadele edilmediği için, zamanın çocukları olan bizler bunun bedelini ödedik. Şimdi bizlere düşen görev çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak ve aynı bedeli onlara ödettirmemektir.” dedi.

BU YANLIŞTAN GERİ DÖNÜN!

Volkan, “Biz, evsel atık bertaraf tesisine kesinlikle karşı değiliz. Şehrin içine yapılmasına karşıyız! Bize göre yapılması gereken; 11 ilçenin çöpü tek bir alana toplanacaksa bu alanın yerleşim merkezlerine uzak, çevreye zarar vermeyecek bir lokasyon olmasıdır. Eğer bu durum mümkün değilse; bu planlanan alanın daha lokal, ilimizin 3 farklı yerinde, her bölgenin kendi çöplerini bertaraf edeceği ‘yerleşim yerlerine uzak’ bir alanda yapılmalıdır. Çorlu’muzun, 11 ilçesi bulunan Tekirdağ’ın tek çöplüğü olmasını kabul etmiyoruz. Buraya Tekirdağ’ın tüm çöpünü getirmek, bölgeye yapılacak en büyük kötülük olacaktır. Talebimiz; bir an evvel bu yanlıştan dönülerek, sorunun çözülmesidir.” diye konuştu.

MESELEMİZ ÇATIŞMAK DEĞİL!

Yaptığı konuşmayı sürdüren Volkan, “Konu; kesinlikle bu çöplüğün Çorlu’da mı, yoksa Süleymanpaşa’da mı yapılması hususu değildir. Yaklaşık 3 yıldır bu çöplerin Süleymanpaşa’ya döküldüğünü öğrendik. Nasıl ki bizler 11 ilçenin evsel atıklarının Çorlu’ya dökülmesini çocuklarımızın geleceği için istemiyorsak, Süleymanpaşa’nın kendi ilçesinde istememesi mücadelesini de haklı buluyor ve ayrıca destekliyoruz. Süleymanpaşa’daki çocuklarımızın geleceğine, bizim çocuklarımızın geleceği kadar değer veriyoruz. Konuyu kimsenin iki ilçe çatışmasına dönüştürmesine müsaade etmeyeceğimizin de bilinmesini isteriz.” dedi.

ÇORLU’MUZU SAHİPSİZ GÖRMEYİN!

Volkan, “Bu projeyi hayata geçirmeye çalışanlar, Çorlu’muzu sahipsiz görmesin. Biz buradayız ve Çorlu’yu çöplük yaptırmamak için mücadele vermeye hazırız. Bu kapsamda Çorlu halkının hakkını koruma ve Çorlu’ya hizmet etme görevi olan Belediye Başkanı’mızı, belediye meclis üyelerimizi, tüm siyasi parti başkanlarımızı ve yönetimlerini, sivil toplum kuruluşlarımızı, bugün bizlerle olan meslek kuruluşlarımızı, sorumlulukları çerçevesinde göreve çağırıyoruz.” diye konuştu.

TEK VÜCUT OLMAYI BİLİYORUZ!

Volkan, yaptığı açıklamanın son bölümünde, “Bugün de gördüğümüz gibi çocuklarımızın geleceği tehdit edildiğinde bir araya gelip, tek vücut oluyoruz. Hep birlikte Çorlu’muzun, 11 ilçesi bulunan Tekirdağ’ın tek çöplüğü olmasını kabul etmiyoruz. Bu mücadelede biz elimizden geleni değil, üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Bugün susanların, geleceğin vebalini üzerlerinde taşıdıklarını bilmelerini istiyor ve çocuklarımızın geleceğine sahip çıkmak için herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Çocuklarımızın istedikleri belli… Bizlere yapılanları affedebilir ve hatta unutabiliriz, fakat çocuklarımızın geleceğine müdahale edenleri asla unutmayacağız!” dedi.

BUNU İSTEMEK HAİNLİKTİR!

Çorlu TSO’da gerçekleştirilen basın toplantısında tek tek söz alan meslek odalarının başkanları da, katı atık depolama sahasının Çorlu’ya getirilmesine karşı çıktılar. Çorlu Ticaret Borsası Başkanı Yüksel Ertan, “Çorlu’da, her şeye duyarlı olmaya çalışıyoruz. Sadece bu konuda değil, Çorlu’da her konuda birlikte hareket etmeye daha önceden söz vermiştik. Burada tarımla ilgili de problem var. Çorlu’nun en verimli arazilerinin olduğu bölge burası! Bizim bir sürü kıraç yerimiz varken gelip de en verimli toprakların olduğu o bölgeye yapılması, bence hainliktir. Biz, bu işin sonuna kadar gideceğiz.” diye konuştu.

ÇORLU TEK YUMRUK OLDU!

Toplantıda söz alan ve bundan sonraki süreçte gerekirse Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile görüşülebileceğini de dile getiren Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Osman Tunca, konuyla ilgili olarak yapılan toplantıların bundan sonra da devam edeceğini söyledi.

Oldukça kısa bir konuşma yapan ve sarf ettiği sözlerle belki de tüm Çorlu halkının hislerine tercüman olan Çorlu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Murat Turna ise, “Söz konusu Çorlu ise, hepimiz tek yumruk olup hareket edebiliyoruz. Bunu, herkesin bilmesi lazım! Bunun devamını getireceğiz, sonuna kadar da devam edeceğiz.” dedi.

Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdullah Baş, “Bizler, kurulmak istenen çöp sahası için hep birlikteyiz. Hiç kimsenin, Çorlu’yu çöplük haline getirmesine izin vermeyiz! Ne yapılması gerekiyorsa hazırız.” derken, Çorlu Berberler ve Kuaförler Oda Başkanı Coşkun Tokgöz ise, “Çorlu, çöplük olmasın! Biz, bütün üyelerimizle birlikte destek veriyoruz.” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Çorlu Ziraat Odası Başkanı Ali Topuz da, “Tarım ve hayvancılık yaptığımız bir bölgenin, çöplük olmasını istemiyoruz. Bizler bu toprakları ekerek buğday üretiyor ve bu üretimi soframıza ekmek olarak getiriyoruz.” dedi.

BAHÇE BEKLERKEN ÇÖPLÜK GELDİ!

Konuya büyük bir ironi ile yaklaşan Çorlu Madeni Eşya ve Elektrikli Aletler Sanatkârları Odası Başkanı Rüstem Duman ise, “Bizler; Çorlu’daki eski Devlet Hastanesi hizmet binasının bulunduğu alana Millet Bahçesi beklerken, çocuklarımızın nefes alacakları yerler yapmaya uğraşırken, 2’nci bir meseleyle yani çöplükle uğraşıyoruz. Evsel atık dahi olsa, bunun bir gazı var. Önerler Mahallesi’nde oturuyorum. O bölgede bir şey yakıldığı zaman, bahçeme çıkamıyorum. Önerler Mahallesi’nin, 3-4 km mesafesi var.” diye konuştu.

BU KARARI VERENLERİ ŞİDDETLE KINIYORUZ!

Katı atık depolama sahasının Çorlu’ya taşınacağı yönündeki iddialara, İYİ Parti Çorlu İlçe Teşkilatı da sessiz kalmadı. Çorlu halkına davet niteliği taşıyan ve İYİ Parti Çorlu İlçe Başkanı Mehmet İlker Atasever’in imzasını taşıyan yazılı açıklamada “Daha önce Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi (TBB)’nin çöp geri dönüşüm tesisinin Süleymanpaşa’ya yapılması planlanırken, bugün Çorlu’ya yapılmasının planlanması, kabul edilebilir bir durum değildir. Günlük ortalama bin 200 tonu bulan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi (TBB)’nin çöpünün yönünü Süleymanpaşa Belediyesi’nin sınırları içerisinden Çorlu Belediyesi’nin sınırları içerisine çevirenleri, bu duruma sessiz kalanları, planın arkasındakileri şiddetle kınıyor, Çorlu halkını ‘Çorlu, Tekirdağ’ın çöplüğü olamaz’ fikrini savunmaya davet ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

ÇÖPLÜK MUAMELESİ YAPMAYIN!

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Süleymanpaşa’nın Demirli Mahallesi’ne yapmayı planladığı katı atık depolama sahasının Çorlu’ya taşınacağı yönündeki iddiaların ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Saadet Partisi (SP) Çorlu İlçe Başkanı Aytuğ Aslan, “Çöp depolama alanının önce Süleymanpaşa olarak belirlenmesine rağmen, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel’in girişimiyle ibre Çorlu’ya döndü. Tekirdağ’ımızın 11 ilçesinin çöplüğü Çorlu’ya getirilmeye çalışılıyor. Şuan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin çöplüğü, Süleymanpaşa’da bulunmaktadır. Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, 10 aydır mücadele ediyor. Ve kendisini tebrik ederim. Bütün partileri bir araya getirerek, tek ses olarak sahip çıktılar. Bakınız çöplük Çorlu’ya geliyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkan Sayın Kadir Albayrak’a sesleniyorum; 300 bin nüfuslu Çorlu’muza, çöplük muamelesi yapmayın! Geleceğimizi karartmayın! Tekirdağ’ın lokomotifi konumundaki Çorlu’ya yapılan bu muameleyi, Çorlu seçmeni unutmaz! Buradan Çorlu’nun akil insanlarına, parti, dernek ve oda başkanlarına rica ediyorum; gelin, birlik olalım. Tek ses olarak, ‘Çorlu çöplük olmasın!’ diyelim.” dedi.

AYRI BİR BOYUT KAZANDIRDI

Çorlu’ya yapılması planlanan katı atık depolama sahasına ilişkin açıklamalarda bulunarak konuyu ayrı bir boyuta taşıyan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Çorlu İlçe Başkanı Yavuz Uylaş ise, “Süleymanpaşa’dan Çorlu’ya çöp sahasının kaydırılma durumu diye bir şey yok! 2011 yılında, Belediyeler Birliği olarak, belediye başkanlarının kendi aralarında yaptığı görüşmeler var. Bu işin temeli o yıllarda atılmış. Demirli tesislerindeki çöp alanı için Süleymanpaşa Belediyesi kendince haklı, ‘Biz, kendi çözümümüzü nasıl üretiriz?’ ona bakmamız lazım! Tekirdağ Çorlu Hatip Mahallesi’nde bulunan; 414 ada 20 parsel 15 bin 509 m², 414 ada 21 parsel 23 bin 513 m², 414 ada 23 parsel 16 bin 509 m², 414 ada 24 parsel 14 bin 507 m², 414 ada 26 parsel 13 bin 508 m² alan katı atık düzenli depolama alanı imarlı; 414 ada 259 parsel 23 bin 643 m² yüzölçümlü akaryakıt istasyonu alanı ve enerji nakil hattı alanı imarlı olmak üzere toplam 107 bin 189 m² yüzölçümlü taşınmazlar, 4 milyon 287 bin 560 lira bedelle, katı atık depolama ve bertaraf tesisleri gereği 26 Mayıs 2016 tarihli karar ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na satışı yapılmış. 2016 yılında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, 107 dönümlük bir araziyi Milli Emlak’tan almış. Çorlu Belediyesi, bunu zamanında görmedi mi?” diye konuştu.
Editör : Tuğberk Erdem
973 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu