10 Bin Yıllık Hitit Buğdayı, Yeniden Hayat Buldu
reklam
14 Ağustos 2020
10 Bin Yıllık Hitit Buğdayı, Yeniden Hayat Buldu

10 Bin Yıllık Hitit Buğdayı, Yeniden Hayat Buldu

10 bin yıllık geçmişiyle buğday türlerinin atası olarak kabul edilen Hitit (siyez) buğdayı, Trakya topraklarında yeniden hayat buldu. Demonstrasyon amaçlı olarak 3 ayrı mahalledeki 4 farklı tarlaya ekilen buğday tohumlarının hasadı gerçekleştirildi.

Tekirdağ’ın tarım ve hayvancılık alanındaki potansiyelini göz önünde bulundurarak bu alandaki birçok örnek projeyi hayata geçiren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Kastamonu’dan temin edilen ve Muratlı Ziraat Odası Başkanlığı kontrolünde demonstrasyon (gösteri) amaçlı olarak 3 ayrı mahalledeki 4 çiftçinin tarlasında ekilen siyez buğdayı tohumlarının hasadı gerçekleştirildi. Hasatta, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu da yer aldı.

YAYGINLAŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Siyez buğdayı tohumlarının hasadı dolayısıyla düzenlenen programda açıklamalarda bulunan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Kaan Gaytancıoğlu, “Günümüz sertifikalı buğday çeşitlerine göre verim olarak çok daha düşük olsa bile son tüketiciye ulaşacak ürünlere dönüştürüldüğü zaman çok daha yüksek getiriler elde edilmektedir. Siyez buğdayının ekimi hususunda bölgemizdeki yaygınlaştırılma çalışmalarına devam edilecektir. İlimize ve bölgemize hayırlı olmasını, bu vesileyle bol bereketli bir hasat yılı geçirilmesini diliyorum.” dedi.

10 BİN YILLIK ÖNEMLİ BİR MİRAS

Sağlıklı ve doğal bir besin kaynağı olan siyez buğdayı, Türkiye’de yetiştirilen yabani buğday türlerinden biridir. Bununla birlikte, 10 bin yıllık uzun geçmişiyle de buğday türlerinin atası olarak kabul ediliyor. Bugüne kadar korunan genetik yapısı, besin değeri, canlı ve cansız etmenlere karşı dayanıklılığı, siyez buğdayını birçok araştırmanın odak noktası haline getiriyor. İnsanoğlunun beslenmesinde oldukça büyük bir öneme sahip olan buğday, dünyanın değişik ülkelerinde en önemli temel gıda maddesi olarak kullanılıyor.

Editör : Tuğberk Erdem
9809 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu