Bilirkişi Raporu, Sarılar’daki Kazada TCDD’yi Kusurlu Buldu
reklam
12 Kasım 2020
Bilirkişi Raporu, Sarılar’daki Kazada TCDD’yi Kusurlu Buldu

Bilirkişi Raporu, Sarılar’daki Kazada TCDD’yi Kusurlu Buldu

2018 yılında Çorlu’da yaşanan ve 7’si çocuk olmak üzere toplam 25 vatandaşımızın hayatını kaybettiği vahim tren kazasına ilişkin yeni bilirkişi raporu, mahkeme dosyasına ulaştı. Hazırlanan 36 sayfalık raporda, TCDD Genel Müdürlüğü kusurlu bulundu.

08 Temmuz 2018 tarihinde, 362 yolcu ve 6 personeli ile Uzunköprü’den Halkalı’ya giderken Çorlu’nun Sarılar Mahallesi yakınlarında raydan çıkarak devrilen ve 7’si çocuk olmak üzere toplam 25 kişinin yaşamını yitirdiği vahim tren kazasına ilişkin yeni bilirkişi raporu, mahkeme dosyasına ulaştı. Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin atadığı bilirkişiler olarak Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım (İstanbul Teknik Üniversitesi), Doç. Dr. Hüseyin Onur Tezcan (İstanbul Teknik Üniversitesi), Dr. İlker Üstoğlu (İstanbul Teknik Üniversitesi), Dr. İbrahim Kocabaş (Eskişehir Teknik Üniversitesi Ulaştırma Meslek Yüksekokulu), Dr. Haluk Yılmaz (Eskişehir Teknik Üniversitesi Ulaştırma Meslek Yüksekokulu), Dr. Mehmet Ufuk Turan (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi) ve Meteoroloji Yüksek Mühendisi Ahmet Şükrü Korman’ın hazırladığı 36 sayfalık raporda, TCDD Genel Müdürlüğü’nün kusurlu olduğu belirtildi. Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada; TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü’nde görevli Demiryolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile Köprüler Şefi Çetin Yıldırım hakkında, ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

BÜROKRATLAR GEREĞİNİ YAPSIN

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ve Çorlu’da meydana gelen tren kazasında mahkeme tarafından yeniden oluşturulan Bilirkişi Heyeti’nin TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı’nın tezlerini çürüttüğünü belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, “Kazanın nedeni yağış değilmiş. Kazanın nedeni menfezin yetersizliği, iklim değişikliğini dikkate alan risk analizinin yapılmaması, altyapının yenilenmemesi, yol bekçi sayısının yetersizliği ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile TCDD arasında yeterli koordinasyonun bulunmamasıdır. Özetle; kaza, göz göre göre gelmiş. Bugüne kadar tüm eleştirilerimizin doğru olduğu kanıtlandı. Kazadan sorumlu üst düzey bürokratlar gereğini yapsın, bekliyoruz.” dedi.

BAKAN NE DEDİYSE YANLIŞ ÇIKTI!

Çorlu’da yaşanan tren kazasına ilişkin Bilirkişi Raporu’nun gerçekleri ve sorumluları ortaya koyduğunu, kazanın olduğu menfezin yağış konusunda yetersiz kaldığı vurgulanan Bilirkişi Raporu’nda küresel iklim değişikliğinin göz önüne alınarak gerekli önlemlerin alınmaması konusunda TCDD ve Ar-Ge Dairesi Başkanlığı’nın sorumlu tutulduğunu aktaran Aygun, “TCDD ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü arasında veri akışı yok. Kaza günü gerçekleşen yağış öngörülebilir nitelikte. Yani eski Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın görülmemiş yağış iddiası da çökmüştür. Dönemin TCDD Genel Müdürü’nün iddiaları çökmüştür. Eski Ulaştırma Bakanı Turhan, soru önergeme verdiği yanıtta ‘yol bekçilerinin işlevini tamamladığını, modern demiryolu sisteminde yol bekçilerine ihtiyaç kalmadığını’ savunmuştu. Oysa Bilirkişi Raporu’nda olağanüstü durumlarda yol denetleme ve kontrol işlemini yapan memurların mutlaka istihdam edilmesi istenmektedir. Yani biz ne dediysek doğru, eski Bakan ne dediyse yanlış çıktı!” diye konuştu.

DAVANIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Bilirkişi Raporu’nda da ifade edildiği üzere trenlerin modernize edilirken sadece üst yapı değil altyapı ve sanat yapılarının da mutlaka modernize edilmesi gerektiğine işaret eden Aygun, Bilirkişi Raporu’nun tüm ihmalleri ortaya koyduğunu söyledi. Aygun, “Eski Bakan Turhan’dan açıklama bekliyoruz. TCDD yönetiminden bu rapor çerçevesinde ilgili bürokratların gereğini yapmasını bekliyoruz. Biz bu davanın ve Bilirkişi Raporu’nun takipçisi olacağız.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
34827 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu