Balkan Coğrafyası, Yerel Yönetimler Çalıştayı’nda Buluştu
reklam
13 Nisan 2021
Balkan Coğrafyası, Yerel Yönetimler Çalıştayı’nda Buluştu

Balkan Coğrafyası, Yerel Yönetimler Çalıştayı’nda Buluştu

Balkan ülkeleri ile dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen ve farklı ülkelerden toplam 200 katılımcının yer aldığı “Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı”, Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile gerçekleştirildi. Sırbistan, Kosova, Moldova, Makedonya, Romanya, Yunanistan ve Karadağ’dan belediye başkanları düzeyinde 17 katılımcı, Türkiye’den Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale il ve ilçe belediye başkanları ile balkan derneklerinin başkan ve temsilcileri dâhil 183 kişi olmak üzere toplam 200 katılımcının yer aldığı Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı’nın açılış konuşmasını, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak gerçekleştirdi.

MERKEZ ÜS OLMAYA ADAYIZ

Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı’na ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Tekirdağ olarak Balkan ülkeleri ile sadece coğrafi değil, kültürel, tarihsel ve ekonomik anlamda da kökleri seneler öncesine dayanan güçlü bağlarımız var. Tekirdağ, Anadolu’dan Balkanlara; Balkanlar’dan Anadolu’ya göçte güzergâh olmuş ve buraya yerleşen herkesi bağrına basmıştır. Bütünü itibari ile Tekirdağ, Balkan kökenli vatandaşlarımızın en yoğun yaşadığı kentlerden bir tanesidir. Balkan kökenli vatandaşlarımızın ve hala Balkanlar’da yaşamakta olan soydaşlarımızın varlığı komşu ülkelerle olan ilişkilerimizin geliştirilmesi konusunda zengin imkânlar sunmaktadır. Ebedi Önder’imiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta Barış, Cihanda Barış’ ilkesi doğrultusunda tüm dünya ülkeleriyle olduğu gibi Balkan ülkeleri ile de kültürel, sosyal ve ekonomik ilişkilerimiz daha da güçlendirilmelidir. Bu alanda yapılacak çalışmalarda Tekirdağ, bir merkez üssü olmaya adaydır. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak bu uğurda tüm imkânlarımızı seferber etmeye hazırız. Aynı zamanda Trakya Belediyeler Birliği’nin de başkanı olarak Yunanistan, Bulgaristan ve diğer ülkelerle ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bünyesinde ‘Balkan Ülkeleri Komşu Ülkeler Daire Başkanlığı’ oluşturacağız. İnanıyorum ki Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak düzenlediğimiz Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı, ikili ilişkilerin ilerletilmesinde katılımcıların yolunu açacak ve işbirliğinin geliştirilmesine de katkı sağlayacaktır. Yüzünü güneşe dönen insanların diyarı Tekirdağ’da düzenlenen çalıştaya, mensubu olmaktan gurur duyduğum Cumhuriyet Halk Partisi’nin üst yönetiminin, Cumhuriyet Halk Partili il ve ilçe belediyelerinin katılması, bu büyük camianın Balkanlar’la olan ilişkilere verdiği önemin büyük bir göstergesidir. Türkiye’nin medeniyetler beşiği olduğu gerçeğinden hareketle halkımızın tüm kesimlerini kocaman yüreği ile kucaklayan Sayın Genel Başkan’ımız Kemal Kılıçdaroğlu, CHP bünyesinde Balkan Masası kurarak kültür mozaiğinin önemli bir parçası olan Balkan kökenli vatandaşlarımıza ve Balkanlar’a verdiği önemi açık bir şekilde ortaya koymuştur. Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı’mıza büyük katkı sunan ve katılımlarıyla onurlandıran Sayın Genel Başkan’ımız Kemal Kılıçdaroğlu’na en samimi duygularımla teşekkür ediyorum. Son derece yararlı olacağına inandığım Balkan Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı’na ülkemizden ve Balkan ülkelerinden katılan yerel yönetim kurumlarının değerli temsilcilerine ve ayrıca bu büyük organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyor. Çalıştayın, hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

TEMEL ARZUMUZ İŞBİRLİĞİNİ ARTIRMAK

Çalıştayda, Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da bir konuşma yaptı. Torun, “Yerel yönetimler; vatandaşa en yakın demokratik hizmet kurumları olup, demokrasilerin de vazgeçilmez, yeri doldurulmaz unsurlarıdır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak; Türkiye’nin dört bir yanındaki belediyelerimizde katılımcı demokrasiyi daha ileriye taşımak, vatandaşlarımızın yönetim süreçlerine etkin bir şekilde katılmalarını sağlamak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Şeffaf belediyecilik anlayışını ilke edinerek vatandaşın vergilerinden oluşan harcamaların hesabını da vatandaşımıza veriyoruz. Balkan Coğrafyası’ndaki kardeşlerimizle dayanışma alanını geliştirmek, işbirliği imkânını artırmak ve gönül bağımızı pekiştirmek için büyük bir kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Genel Başkan Yardımcımız Faik Öztrak başkanlığındaki ‘Balkan Masası’ ile de faaliyetlerimize devam ediyoruz. Yerel yönetimlerimiz arasındaki bağı kuvvetlendirmek, bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmak, Balkan Coğrafyası’ndaki dayanışmayı artırmak bizim temel arzumuzdur. Bu doğrultuda bugün gerçekleştirilen bu çalıştayın oldukça yararlı olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

ÖNEMLİ YANSIMALARI OLUYOR

Çalıştayda bir diğer konuşmayı gerçekleştiren CHP Genel Başkan Yardımcısı, Balkan Masası Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak ise, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyemizin düzenlemiş olduğu Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı’na katılmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Bu çalıştayın Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale bölgesindeki belediyelerimizin Balkanlar’daki belediyeler ile işbirliği faaliyetlerine somut bir zemin oluşturmasını bekliyoruz. Balkanlar; tarihi, coğrafi, kültürel ve insani boyutlarıyla ülkemiz için stratejik bir öneme sahiptir. Balkanlar; geri göçler nedeniyle ulusumuzu şekillendiren tarihi süreçte çok özel bir konumdadır. Bölgeyle ilişkilerin ve birlikteliklerin hem Balkanlar’da hem de ülkemizde önemli kültürel, sosyal, siyasi yansımaları olmaktadır. Bu ilişkiler aynı zamanda Avrupa Birliği üyeliği anlamında da geleceğe dönük büyük bir potansiyel teşkil etmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi’nde, Genel Başkan’ımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatları ile kurulan Balkan Masası bu önemli faaliyetleri destekleyecek, her türlü kolaylaştırıcılığı ve koordinasyon desteğini verecektir. Ben bugün, bu toplantının gerçekleşmesinde büyük emeği geçen Balkan Masası sorumluları arkadaşlarıma teşekkürlerimi iletiyorum. Yine bu toplantı, kardeş belediyecilik faaliyetleri açısından önemli bir zemin teşkil etmektedir. Bu girişimleri de bütün gücümüzle destekliyoruz. Toplantıya komşu ülkelerimizden çeşitli belediye başkanlarımızı davet ettik. Hemen hemen hepsinden olumlu yanıt aldık. Başta Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Kadir Albayrak olmak üzere tüm belediye başkanlarımıza buradan bir kez daha teşekkür ediyoruz. Burada çeşitli çalışma grupları faaliyet gösterecektir. Bu çalışma gruplarının insana dokunan, Balkanlar’daki komşu ve akrabalarımızla, belediyelerimiz ve hemşerilerimizin oluşturduğu sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkileri geliştiren, verimli bir işbirliği sürecinde bir kilometre taşı olacağına, buradan çıkan projelerin hızla hayata geçeceğine inanıyoruz. Başta çalıştayımızı onurlandıran CHP Genel Başkanı’mız Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere çalıştayı düzenleyen Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı’mız Kadir Albayrak’a, destek veren il ve ilçe belediye başkanlarımıza, katkı veren il ve ilçe başkanlarımıza, örgütlerimize, Balkan Masası sorumlularına ve tabi en fazla da toplantıya katılan konuk belediye başkanlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımızın önde gelen yöneticilerine teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.” dedi.

BALKAN COĞRAFYASINDAN KARDEŞ BELEDİYENİZ OLSUN

Çalıştayda son olarak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye geldi. Böyle bir çalıştayın düzenlenmesinden son derece memnun olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, “Bu yıl, İstiklal Marşı’mızın 100’üncü yılını kutluyoruz. Bu vesile ile İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy’un ata, dede yurdu İpek’in kıymetli belediye başkanını da aramızda görmekten son derece mutluyuz. Balkanlar ve Rumeli, Türkiye için uzak diyarlar değil. Balkanlar ve Rumeli ile güçlü tarihsel ve gönül bağlarımız var. Bugün ülkemiz nüfusunun 30 milyonu, Balkan kökenli. Kurduğumuz Balkan Masası bu anlamda önemli çalışmalara imza atmaktadır. Balkanlar’daki yerel yönetimlerle başta kültür, gençlik ve ekonomi olmak üzere pek çok farklı alanda yapılabilecek işbirlikleri ele alınacak. Yerel yönetimlerimiz karşılıklı olarak bilgi ve deneyimlerini paylaşacak. Buradan güzel kararlar çıkacağına eminim. Kısa süre sonra da bu kararların uygulanabilirliğini göreceğiz. Her türlü taassuptan uzak, ahbap çavuş ilişkileri dışında halkın seçtiği yöneticilerimizle beraber bu çalıştayın yapılması, son derece önemli ve değerlidir. Sen ben diyerek değil, demokratik değerlerle çalışacağız. Bu çalıştaydan kaynakları israf etmeyerek, insana dokunan, kültürel ve sosyal ilişkilerimizi kuvvetlendirecek projelerin üretilmesini ve yaşama geçirilmesini bekliyorum. Balkanlar’a yönelik çalışmalarımızın, iç politikaya alet edilmeden milli vasfın muhafazası önemlidir. Burada belediye başkanlarımıza büyük görevler düşüyor. En büyük dileğim, her bir belediyemizin Balkan coğrafyasından kardeş belediyesi olsun. Bunu, özellikle önemsiyorum. Mutlaka Balkanlar’a ulaşmalıyız. Bunu yaparken, Balkanlar’dan gelen en büyük Türk olan Mustafa Kemal Atatürk’ün soydaşlarımızla ilgili söylediği sözler en büyük ilkedir. Şöyle der Mustafa Kemal Atatürk: ‘Onların bize yaklaşmasını bekleyemeyiz. Bizim onlara yaklaşmamız gerekli. Köklerimize inmeli ve olayların böldüğü tarihimizin içinde bütünleşmeliyiz. Tarih bağı kurmalıyız, folklor bağı kurmalıyız, bunları kim yapacak, elbette biz.’ Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği bu vizyon ve anlayış, bizim yol göstericimiz olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle çalıştayın hayırlı olmasını diliyor, katılan herkese şükranlarımızı sunuyor, bütün soydaşlarımıza Tekirdağ’dan selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz.” diye konuştu.

BİLGİ PAYLAŞIMINDA BULUNULDU

Konuşmaların ardından çalıştay kapsamında Gençlik, Eğitim ve Kültür İşbirliği, Ekonomik İşbirliği ve Bilgi ve Tecrübe Paylaşımı grupları oluşturularak, Balkan Ülkeleri ile dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesi adına yapılması planlanan çalışmalar ve projeler ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Ayrıca pandemi dolayısıyla çalıştaya katılamayan yabancı misafirler de tele konferans yöntemi ile çalıştaya bağlanarak görüşlerini katılımcılarla paylaştılar.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Balkan Ülkeleri Yerel Yönetimler İşbirliği Çalıştayı’nda; ev sahibi belediye başkanları adına Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, misafir belediye başkanları adına ise; Kıpçak Belediye Başkanı Oleg Garizan, Romanya Babadağ Belediye Başkanı Georgian Caraman, Mestanlı Belediye Başkanı İlkur Kyazım Mümün, Sfantu Gheorghe Belediye Başkan Vekili Toth Birtan Csaba, İpek Belediye Başkanı Gazmend Muhaxheri, Rojay Belediye Başkanı Rahman Huviç ve Merkez Jupa Belediye Başkanı Aryan İbrahim bir konuşma gerçekleştirerek görüşlerini paylaştılar ve çalıştayın hayırlı olması temennisinde bulundular.
Editör : Tuğberk Erdem
1054 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu