Kılıçdaroğlu: “Buyurun Beyler, İçebiliyorsanız İçin!”
reklam
18 Haziran 2021
Kılıçdaroğlu: “Buyurun Beyler, İçebiliyorsanız İçin!”

Kılıçdaroğlu: “Buyurun Beyler, İçebiliyorsanız İçin!”

Ergene Nehri’nde yaşanan ve giderek büyüyen sıkıntıya dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’de Ergene Nehri için kurulan Araştırma Komisyonu Raporu’nda yer alan önerilere uyulmadığını söyledi.

CHP, Ergene Nehri ve Marmara Denizi’nde yaşanan kirlilik sorununu, en önemli gündem maddesi yaptı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında yaptığı konuşmada, Ergene Nehri’nde yaşanan ve giderek büyüyen sıkıntıya dikkat çekti.

ERDOĞAN’A TEPKİ GÖSTERDİ

2003 yılındaki TBMM’de Ergene Nehri için kurulan Araştırma Komisyonu Raporu’nda yer alan önerilere uyulmadığını dile getiren Kılıçdaroğlu, ‘caydırıcı cezalar’ verilmediğini, ‘biyolojik ve kimyasal arıtmanın’ kurulmadığını ve ‘Trakya Su Kanalizasyon ve Katı Atık Genel Müdürlüğü’ oluşturulmadığını söyledi. Ergene Havzası’ndan alınan su numunesini gösteren Kılıçdaroğlu, “Nasıl olur da bu su, bu hale gelir? Bu suyu kimler bu hale getirdi? Bunun sorumlusu kim? Kim bu ülkeyi yönetiyor?” diye sordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ergene’nin suyu içilecek hale geldi.” sözlerine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Buyurun beyler, için! Buyurun içebiliyorsanız. Hiçbir canlının yaşamadığı bir su parçası bu.” dedi.

YÜRÜTME ORGANI, TBMM’Yİ DİNLEMİYOR

Kılıçdaroğlu, 2002 yılında Ergene Nehri’ndeki kirliliğin araştırılması için CHP’li vekillerin önerisi ve AK Partili vekillerin desteği sonucunda TBMM’de oybirliği ile Araştırma Komisyonu kurulduğunu anımsattı. Araştırma Komisyonu Raporu’nun 2003’te bitirildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Şimdi hangi yıldayız? 2021... 2003’te bu kadar kirli değildi, şimdi daha kirli. Bakın 53 belediyenin alanını kapsıyor. Fotoğraflar acı. ‘Caydırıcı cezalar getirilmelidir.’ diye TBMM, Yürütme Organı’na öneride bulunuyor. Cezalar yetersiz, ağır cezalar getirin ki nehir kirlenmesin. Geldi mi? Gelmedi. Niçin? Yürütme Organı, TBMM’yi dinlemiyor ki!” diye konuştu.

KİMYASAL ARITMA ÜNİTESİ YOK!

O tarihte kurulan komisyonda atık su arıtma tesislerine kimyasal arıtma ünitesi eklenmesinin önerildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Evsel atıklar için biyolojik arıtma, güzel. Sanayi için kimyasal arıtma yapılması lazım, yapılıyor mu? Yapılmıyor. Yapılmasını kim istiyor? TBMM istiyor. Yapacak olan kim? Yürütme Organı, yani Erdoğan Hükümeti. Yapıyor mu? Yapmıyor. Yapmıyor ama Tekirdağ’a gittiği zaman da Tekirdağlılar’a tarihin en büyük yalanını söylüyor. Bu su ‘İçilecek hale geldi.’ diyor. Devlet Su İşleri’ne bağlı, ‘Trakya Su Kanalizasyon ve Katı Atık Genel Müdürlüğü kurulsun.’ deniyor. Ne zaman? 2003’te. Hangi yıldayız? 2021... Kuruldu mu? Kurulmadı. Niye kurulmadı? Hangi gerekçeyle kurulmadı? Her yere para buluyorsunuz, şatafata para buluyorsunuz. Bir eliniz yağda, bir eliniz balda! Doğaya yapılan en büyük adaletsizlik, en büyük adaletsizlik... Bu suda yüzen balıkların hakkı var. Bu sudan içen kuşların hakkı var, kuşların... Bunun etrafındaki yeşilliklerin hakkı var, o çayır çimenin hakkı var.” dedi.

MARMARA’YA DEŞARJI DURDURUN!

Marmara Denizi’nde yaşanan müsilaj sorununa da işaret eden Kılıçdaroğlu, geçmiş dönemlerde Marmara Denizi’nde 124 balık türü yaşarken şimdi çoğunun tükendiğini kaydetti. Marmara Denizi’nin çökertme havuzu gibi kullanıldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Doğayı seviyorlarsa deşarjın süratle, ivedilikle durdurulması lazım. CHP’nin 2’nci Yüzyıla Çağrı Beyannamemizin 10’uncu Maddesi’nde bu vardır. Gelecek nesillere güzel bir Türkiye, güzel bir dünya bırakmak zorundayız.  Bize oy versin veya vermesin, hangi kimlikten, hangi inançtan olursa olsun, ama bu topraklarda ve şanlı bayrağımızın altında yaşıyorsak, çocuklarımız güzel bir doğada yaşamalı. Kentlere ihanet edildi, üç büyük imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul’a ihanet edildi. Yeşillikler yok edildi. Devasa bir kent, beton ormanına döndü.” eleştirisinde bulundu.
Editör : Tuğberk Erdem
1046 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu