Faik Öztrak: “Ekonomi Yerine Şahlanan Zamlar Oldu!”
reklam
12 Temmuz 2021
Faik Öztrak: “Ekonomi Yerine Şahlanan Zamlar Oldu!”

Faik Öztrak: “Ekonomi Yerine Şahlanan Zamlar Oldu!”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen ve ‘zamların milletin üstüne yağmur gibi yağdığını’ söyleyen Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, ‘ülke ekonomisi yerine zamların şahlandığını’ ifade etti.

CHP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan ve iktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) tarafından uygulanan ekonomi politikalarını çok sert bir dille eleştiren Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Pandemi döneminde benzer ekonomiler arasında, yurttaşlarına en az destek veren 3’üncü ekonomi olduk. Buna karşın en çok borç veren 2’nci ekonomi olduk. Zaten borç batağına batmış olan aileleri, esnafı, çiftçiyi, iş âlemini daha da borç batağının içine sürüklediler. Bugün herkes, çok daha fazla borçlu… 2017’de Halkbank’a borçlu esnaf sayımız 448 bindi. Bugün bu sayı üçe katlandı ve 1 milyon 168 bine yükseldi. Artık her iki esnaftan bir tanesi Halkbank’a borçlu… Esnafın başka bankalara olan borçlarını söylemiyorum dahi.” diye konuştu.

128 MİLYAR DOLARI BUHARLAŞTIRDILAR

Öztrak, “Borçlar rekor kırarken, Merkez Bankası’nda kendine ait rezerv bırakmadılar. 2013 Mayıs ayında Merkez Bankası kasasındaki rezerv varlıklarımız, vadesi bir yıl içinde dolacak döviz yükümlülüklerimizden, 47 milyar dolar daha fazlaydı. Yani kasada kendi parası olarak 47 milyar dolar vardı. Dün öğrendik ki 25 Haziran itibariyle; kasadaki döviz rezervi, kısa vadeli döviz borcumuza yetmiyor. 33,5 milyar dolarlık bir açık var. Peki, bunun sorumlusu kim? Elbette, Erdoğan Şahsım Hükümeti. Kayınpeder, damat bir oldular, Merkez Bankası kasasındaki 128 milyar doları, koltukta kalmak uğruna buharlaştırdılar. Şimdi Azerbaycan’dan, Malezya’dan, Kore’den, Rusya’dan emanet döviz bulmanın peşinde koşuyorlar.” dedi.

DEVLET HAZİNESİ’Nİ ÇÖKERTTİLER

Yaptığı açıklamalara devam eden Öztrak, “Türkiye’de; devlet hazinesini, yağmalanacak ganimet olarak gören bir siyasi zihniyet iş başında. Atadan, deden kalan gümüşleri, ‘özelleştirme’ diyerek 62 milyar dolara sattılar. Sakarya Tank Palet Fabrikası’nı Katarlılara peşkeş çektiler. Ne diyor büyüklerimiz; ‘Tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkânıdır.’ diyor. Bugün de Erdoğan, tank palet fabrikasındaydı. Çıktı, ‘Tankı paleti sattılar diyenler yalan söylüyor.’ dedi. Ne satması, biz satmaktan hiç bahsetmedik! Biz “peşkeş çektiniz” dedik, peşkeş… Milletin elde kalan son gümüşlerini de Saray’ın Hazine-i Hassası olan, Türkiye Varlık Fonu’na devrettiler. Milletin Meclisi’nin denetiminden kaçırdılar. Geçmişimizi sattıkları yetmedi, çocuklarımızın geleceğine de ipotek koydular! Geçilmeyen köprü ve otoyollar, uçulmayan havalimanları için yandaşlarına dolarla, avroyla 15-20 yıllık garantiler verdiler. Sonra da, kıblelerini şaşırdılar. Milleti unutup, yandaşlarını korumanın telaşına düştüler.” diye konuştu.

İSRAFIN MERKEZİ SARAY’IN KENDİSİ

Öztrak, “Erdoğan’ın imzasıyla, bu hafta bir tasarruf genelgesi çıkarıldı. Bu genelge, Devlet Hazinesi’nin sıkıntıda olduğunu ortaya koyuyor. Elbette tasarruf geçimin yarısıdır. Ama tasarruf genelgesi çıkaran Erdoğan, her ne hikmetse kendisini tasarruftan muaf tutmuş. ‘İtibardan, tasarruf olmaz.’ demiş. Devlette israfın merkezi, bizzat Saray’ın kendisi… Saray kendisine tasarruf uygulamıyor, ama millete ‘Porsiyonları küçültün!’ tavsiyesinde bulunuyor.” dedi.

ZAM OLUP MİLLETİN ÜSTÜNE YAĞDILAR

Öztrak, yaptığı açıklamada, “Saray’dakiler yediğinden, içtiğinden, şatafatından, israfından geri kalmasın diye, bir de zamlar, milletin üstüne yağmur gibi yağıyor. Atama İçişleri Bakanı, ‘Temmuzla beraber, ekonomi şahlanacak!’ diyordu. Temmuz’da şahlanan zamlar oldu. Elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 12 ile yüzde 20, üniversite harçlarına yüzde 10 zam geldi. LPG’ye de 39 kuruş zam yapıldı. Ama zamların zamanlamasında, her zaman olduğu gibi, bu sefer de ince işçilik unutulmadı. Elektriğe, doğalgaza yapılan zamlar, ay sonuna getirildi. Böylece Temmuz’da verilecek ücret ve aylık zamları, enflasyon farkı nedeniyle memurun, emeklinin cebine girmeden eriyip gitsin. Türkiye böyle bir hinliği, böyle bir zulmü, ne gördü ne de duydu. Ne güzel söylüyor Nizamü’l Mülk: ‘Küfr ile belki amma zulm ile paydâr kalmaz memleket.’” dedi.

Editör : Tuğberk Erdem
1033 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu