Bölgesel Kalkınma Adına, Oldukça Önemli Bir Adım
reklam
14 Kasım 2021
Bölgesel Kalkınma Adına, Oldukça Önemli Bir Adım

Bölgesel Kalkınma Adına, Oldukça Önemli Bir Adım

Bulgaristan Ram Trakya Belediyeler Birliği üyesi Chirpan (Çırpan) Belediyesi, Trakya Belediyeler Birliği’ne iki günlük bir ziyaret gerçekleştirdi. Toplantıda, “Kardeş Şehir” çalışmaları ve “Bulgaristan Uluslararası Forumu” ön görüşmeleri yapıldı.

Bulgaristan Ram Trakya Belediyeler Birliği üyesi Chirpan Belediyesi, Trakya Belediyeler Birliği’ne iki günlük bir ziyaret programı gerçekleştirdi. Toplantının ilk günü, Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var’ın katılımlarıyla kardeş şehir eşleşmeleri görüşüldü. İkinci gün, Bulgaristan Ekonomi Forumu’nun görüşüldüğü toplantılar Tekirdağ Belediye Başkanlığı ziyareti ile başlayıp Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) ve Asyaport Limanı ziyaretleriyle devam etti.

İLK TOPLANTI, ŞARKÖY’DE YAPILDI

Toplantının ilk günü Bulgaristan Çırpan Belediyesi’ni ağırlamaktan mutluluk duyduğunu belirten Şarköy Belediye Başkanı Alpay Var, “Bugün burada, Şarköy Belediyesi ile Çırpan Belediyesi arasında kardeş şehir ilişkilerinin ilk adımını atmak için bir araya geldik. Uzun vadeli ve ortak amaca dayanan projeler yapmayı planlıyoruz. Hepimizin kültürü ortak, coğrafyalarımız benzer. Ürettiğimiz şeyler birbirinden farklı değil! Sürdürülebilir kalkınma, iklim değişikliği, sosyal gelişme gibi ortak konularda farklı bakış açılarından faydalanmak, belediye hizmet sunumumuzun kalitesini arttıracaktır.” dedi.

KARDEŞ ŞEHİR EŞLEŞMELERİ SÜRECEK

Kardeş şehir ilişkileri ile yerel yönetimlerin bir araya gelip deneyimlerini paylaşma fırsatı bulduğu toplantıda konuşan Trakya Belediyeler Birliği Müdürü Ogün Kürümoğlu ise, “Kardeş şehir çalışmalarımız kapsamında bugün; Bulgaristan Çırpan Belediye Başkan Yardımcısı, eski Bakan Yardımcısı ve önceki dönem başsavcılık ve diplomatlık görevlerini üstlenmiş olan Dr. Yanko Topolov’u, Şarköy’de misafir ettik. Aynı zamanda Bulgaristan’da gerçekleşecek Uluslararası İş ve Ekonomi Forumu ile ilgili fikir alışverişlerinde bulunduk. Özellikle kardeş şehir eşleşmelerini gündemimize aldık. Bu vesileyle bölgemizdeki ticari ve ekonomik kalkınmaya ve turizme önemli katlı sağlamayı hedefliyoruz. Bu noktada bölgemizdeki yerel yönetimler adına Birliğimiz önemli bir rol üstlenecektir. Birlik Başkanı’mız Sayın Kadir Albayrak’ın önemli bir dış ilişkiler vizonu var, vermiş olduğu katkılardan ve bizlere sağladığı imkânlardan dolayı kendisine teşekkürlerimi iletiyorum. Birliğimize üye tüm belediyelerimizle, yurtdışındaki belediyelerin kardeş şehir eşleşmelerine devam edeceğiz.” dedi.

YAYGINLAŞMASINA VESİLE OLACAK

Trakya Belediyeler Birliği’nin “Kardeş Şehir İlişkileri” ile karşılıklı bilgi ve tecrübelerden yararlanma olanağı sunduğu çalışma; kültürel etkileşimin ve gelişimin önemli ayaklarından birini oluşturarak, belediyecilik alanında iyi uygulamaların yaygınlaşmasına imkân sunacak. Dahası, kentsel markalaşma konusunda yerel yönetimlerin daha iyi bir yeri olması konusunda farkındalık yaratacak. Trakya Belediyeler Birliği; ticari ilişkiler, tarihi, demografik bağlantılar, coğrafi/sektörel benzerlikler, kişisel deneyimler gibi kaynaklardan gelişen kardeş şehir ilişkilerini, tüm üye belediyelerinin tabanına yaymayı hedefliyor.

TEKİRDAĞ, STRATEJİK BİR KENT

Şarköy ev sahipliğinde gerçekleşen kardeş şehir toplantısının “Bulgaristan İşadamları Forumu” konulu ikinci ayağı, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı ve Trakya Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Albayrak’ın katılımıyla gerçekleşti. Konuya ilişkin açıklamalarda Albayrak, “Çırpan Belediyesi’ni burada ağırlamaktan büyük bir mutluluk duydum. Tekirdağ, konum olarak çok stratejik bir öneme sahip. Büyükşehirler içinde en hızlı nüfus artışının olduğu bir kent. Bunun en önemli nedeni sanayidir. Tarım ve hayvancılık, sanayi, turizm, üniversite, lojistik konularında 5 önemli vizyonumuz var ve bunları gerçekleştirmek için çalışıyoruz. Bu bağlamda bizleri davet ettiğiniz Bulgaristan Uluslararası Forumu’nu oldukça önemsiyoruz.” dedi.

Toplantıda söz alan Çırpan Belediye Başkan Yardımcısı Yanko Topolov ise, “Sizleri ziyaret etmekten şeref duyuyoruz. 05-06 Eylül tarihlerinde Bulgaristan’da gerçekleşecek olan toplantıya, 4 farklı ülke katılım sağlayacak. Oldukça verimli geçeceğini düşünüyoruz ve sizlerin de katılımlarını bekliyoruz.” diye konuştu.

İŞBİRLİĞİMİZ, SÜREKLİ DEVAM EDİYOR

Toplantının öğleden sonraki kısmında Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)’da görüşmelere devam edildi. Heyeti makamında ağırlayan TTSO Başkanı Cengiz Günay, “Bulgaristan ile görüşmelerimiz ve işbirliklerimiz, sürekli olarak devam ediyor. Karşılıklı kardeş Oda protokolü yapmayı planlıyoruz. Avrupa Birliği projeleri de yapıyoruz. Trakya Belediyeler Birliği’nin kardeş şehir çalışmaları bizleri son derece mutlu ediyor ve bölgemiz adına oldukça önemli. Tarihsel geçmişimiz var. İşbirliklerini önemsiyoruz. Foruma davetinize katılmaktan mutluluk duyarız.” dedi.

Gerçekleşen toplantıda söz alan Çırpan Belediye Başkan Yardımcısı Yanko Topolov ise, “04-06 Eylül tarihlerinde Bulgaristan’da önemli bir forum düzenliyoruz. Foruma; Sırbistan, Belarus, Rusya ve Türkiye katılıyor. İşbirliğimiz bu açıdan çok önemli ve sizleri de görmek isteriz.” diye konuştu.

Bulgaristan’dan gelen heyetin detaylarını görüştüğü Bulgaristan Uluslararası Ekonomi Forumu 04-05-06 Eylül 2021 tarihinde Bulgaristan’ın Stara Zagora şehrinde gerçekleşecek. Forum, 05 Eylül’de; Ukrayna, Belarus ve Moldova gibi ülkelerin katılımıyla uluslararası bir kimliğe bürünecek.
Editör : Tuğberk Erdem
731 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu