Tekirdağ, Bireysel Borçlanmada 5’inci Sırada
reklam
14 Kasım 2021
Tekirdağ, Bireysel Borçlanmada 5’inci Sırada

Tekirdağ, Bireysel Borçlanmada 5’inci Sırada

Çorlu’daki muhtarlar ve parti üyeleri ile bir araya gelen CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Bunlar, Türkiye’yi olduğu gibi Tekirdağlıları da borca batırmışlar. Bireysel borçlanmada Tekirdağ, en borçlu iller arasında 5’inci sırada yer alıyor.” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Çorlu’daki muhtarlar ve parti üyeleri ile bir araya geldi. Öztrak’ın gündeminde orman yangınları, ekonomik kriz ve Tekirdağ’daki önemli gelişmeler vardı. Düzenlenen toplantıya; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP Tekirdağ İl Başkanı Şener Zeynel Saygın, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, CHP Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş, Çorlu’da görev yapan muhtarlar ve çok sayıda parti üyesi katıldı.

TEKİRDAĞ’IN BORCU 14 MİLYAR TL

Düzenlenen toplantıda konuşan ve Tekirdağ’ın ekonomik verilerini paylaşan Öztrak, “Mevcut Hükümet, Türkiye’yi olduğu gibi Tekirdağlılar’ı da borca batırmış. 2014 yılında Tekirdağlılar’ın bireysel kredi kartı ve bireysel kredi mevduat hesabı borcu 4 milyar 800 milyon liraymış. 2020 yılında bu borç, 12 milyar 900 milyona çıkmış. Neredeyse 3’e katlanmış. Geçtiğimiz Haziran ayında, 14 milyar lira olmuş. Kişi başına düşen borç miktarı açısından Tekirdağlılar’ın durumuna baktığımız zaman, en borçlu 5’inci iliz. Ama borcumuzu ödüyoruz, orada işimiz iyiye gitmiyor. Tekirdağ’da ödenmeyen ve takibe düşen borç tutarı, 2014’te 317 milyon liraymış. 2021 yılı Haziran ayında bu tutar, 1 milyar 20 milyon lira olmuş.” dedi.

VERGİDE 7’NCİ, YATIRIMDA 72’NCİ

Tekirdağ’ın, Merkezi Yönetim’den yatırım alamadığını ifade eden Öztrak, “Hep şunu söyleriz; Tekirdağ ne kadar vergi öder, Tekirdağ’a ne kadar yatırım yapılır diye. Tekirdağ; 2017 yılında, 4 milyar 14 milyon lira vergi ödemiş. 2020’de, Tekirdağ’ın ödediği vergi miktarı 8 milyar 500 milyon olmuş ve ikiye katlanmış. Buna karşılık Merkezi Yönetim Bütçesi’nden; 2014 yılında 153 milyon yatırım alıyormuş, 2020 yılında da bu rakam 173 milyon olmuş. Buna göre sıralamalarda Tekirdağ; Türkiye genelinde 32’nci sıradaymış, 2020 yılında 40’ıncı sıraya gerilemiş. Tekirdağ çok ciddi göç alan bir ilimiz, toplam bakmak çok doğru değil! Peki, nasıl bakacağız? Kişi başına diye bakacağız. Kişi başına ödenen vergide Tekirdağ Türkiye 7’ncisi, kişi başına Ankara’nın yaptığı yatırımda ise 2014’te 66’ncı sıradaymış, 2020’de ise 72’nci sıraya düşmüş. Tekirdağ’ın, Ankara’dan yardım alma konusunda sıkıntıları var. Tekirdağ’da belediyeler ne yapmak istese, bir şekilde elleri tutuluyor. ‘Hazine arazisi boş duruyor, verin.’ diyorlar, ‘Olmaz!’ diyorlar. ‘Peki, sen gel. Kendin yatırım yap.’, ‘O da olmaz!’ diyorlar.” diye konuştu. 

ÇORLU’DA 3 BİN 771 MÜLTECİ VAR

Sorulan bir soru üzerine mülteci sorununa da değinen Öztrak, “Bu toplantıda, mülteci sorunuyla ilgili konu şu anda gündeme geldi. Burada da önemli şikâyetler olduğunu ifade ettiler. Dolayısıyla bu sorunun, önemli bir sosyal problem olarak ortada durduğunu görüyoruz. Biran önce önlem alınmasını istiyoruz.” dedi. Öztrak’a yöneltilen soruyu cevaplayan Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, “Katıldığımız bir toplantıda; Tekirdağ genelinde 18 bin 203, Çorlu’da da 3 bin 771 mülteci olduğu ifade edilmişti.” diye konuştu.

BÖYLE OLACAĞI BELLİYDİ!

Türkiye’de son dönemde çıkan orman yangınlarına da değinen Öztrak, “Son dönemde şunu söylüyorlar: ‘20 yılda çıkan yangın, 10 günde çıktı.’ Ama bunun olacağı belliydi. Çeşitli uluslararası kuruluşlar, değişen iklim koşulları nedeniyle Türkiye’nin de içinde bulunduğu İtalya, Yunanistan, İspanya ve Kuzey Akdeniz kuşağındaki ülkelerin bu tür ciddi yangınlarla karşı karşıya kalacaklarını söylediler. Biz ne yapmışız? Biz elimizdeki uçağı bir yana atmışız, demişiz ki; ‘yangında yıllık ihalelerle uçak buluruz, yıllık ihalelerle helikopter buluruz.’ Her yerde birden yangın çıkınca da o helikopterleri, o uçakları bulamaz hale gelmişiz. Doğru düzgün uçak kaldıramamışız. Hâlbuki ne diyorlardı; ‘Uçacağız!’ diyorlardı. O ormanlar hepimizin! O ormanlara otel dikilmesinin önüne geçmek için, elimizden gelen her şeyi yapmalıyız.” dedi.

128 MİLYAR DOLAR BUHARLAŞTI

Öztrak, “Ülkede bir önemli mesele de yönetim krizidir. Sahte istikrar algısı yaratabilmek için, milletin Merkez Bankası’nda duran 128 milyar dolarını, Merkez Bankası’nın arka kapısından kime sattıkları belli olmayan bir şekilde buharlaştırdılar. Güya faizi düşürecek, güya enflasyonu düşürecek! Ne oldu bugün, Türkiye dünyanın en yüksek 7’nci faizini veren ülke oldu. Enflasyon itibariyle dünyada ilk 20 ülke arasındayız, daha da yükselmeye devam edeceğiz. Ama buna rağmen Cumhurbaşkanı koltuğunda oturan AK Parti Genel Başkanı diyor ki: ‘Ben sinyali verdim. Faiz düşmeli, enflasyon düşmeli!’ En son bunu yaptığında, ülkenin 128 milyar doları gitti. Ben söyleyeyim, 12 Ağustos’ta Türkiye’nin Para Politikası Kurulu Toplantısı var. Ben Çorlu’dan soruyorum; getirdiğiniz Merkez Bankası Başkanı, eğer faizleri düşürmez ise görevden alacak mısınız? Açıkça söyleyeyim; Türkiye yönetilmiyor, Türkiye savruluyor…” diye konuştu.

MAYIS AYI BAŞINA GERİ DÖNDÜK

Pandemi gündemine de değinen Öztrak, “Pandemi, yeniden hızlanmaya başladı. Vaka olarak, Mayıs ayı başına geri döndük. Vefat olarak da Haziran ayı başına geri döndük. Şimdi okullar açılacak. Hepimiz endişe ediyoruz ‘Ne olacak bu çocukların hali!’ diye. Okullarda aşılama bitti mi? Öğretmenler aşılandı mı? Görevliler aşılandı mı? Bu Milli Eğitim Bakanı, neden istifa edip gitti? Yenisi şimdi çıkıp açıklama yapması lazım, ‘Şu şu eksikti, onun için istifa etti. Bunları yapamadığı için istifa etti. Ben hemen bunları yapacağım. Okulları açacağım.’ demesi lazım. Ama böyle bir açıklama da yok! Yangınla mücadele stratejisi yok, plan yapan, kimse yok… Ülkenin kurallara ihtiyacı var, güçlü parlamentoya ihtiyacı var, yeni kurumlara ihtiyacı var, yeni planlama teşkilatına ihtiyacı var. Yeni kadrolara ihtiyaç var. Biz Millet İttifakı olarak, bunları yerine getireceğimizi taahhüt ediyoruz.” dedi.

KALE DİREĞİ ÜSTÜNE ÇÖKTÜ

Öztrak, “Süleymanpaşa’da belediye AK Parti’ye geçince, okulların önüne 13 tane futbol sahası yapmaya karar verdiler. 13 tane halı saha yaptılar. Yetmedi; etrafına Cumhurbaşkanı’nın, Meclis Başkanı’nın dev posterlerini astılar. Ama geçtiğimiz hafta, son derece üzücü bir olay yaşandı. O kale direklerinden bir tanesi, 6 yaşındaki bir yavrumuzun üstüne çöktü. Maalesef, evladımızı kaybettik. Bu açıkça ihmaldir. Bakın; ‘İtibardan tasarruf olmaz!’ diyorlar, posterleri dikmeyi biliyorlar, ama çocukları doğru düzgün koruyacak bir kale direğini maalesef dikemiyorlar. O kale direklerinin hepsinin, biran önce kontrol edilmesi lazım. Kimse sorumlusu, gerekli cezaların verilmesi lazım.” diye konuştu.

Editör : Tuğberk Erdem
717 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu