Grevdeki Indomie AdkoTurk İşçilerine, Yüceer’den Destek
reklam
14 Kasım 2021
Grevdeki Indomie AdkoTurk İşçilerine, Yüceer’den Destek

Grevdeki Indomie AdkoTurk İşçilerine, Yüceer’den Destek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Çerkezköy’de bulunan Indomie AdkoTurk Fabrikası’nın toplu iş sözleşmesi sürecindeki uzlaşmaz tutumu nedeniyle greve çıkan işçileri, fabrika önünde ziyaret etti.

Çerkezköy’de sebze, tavuk ve köri çeşnili hazır makarnalar üretimi yapan Indomie Adkoturk fabrikasında Tekgıda-İş Sendikası’yla örgütlenen işçiler, yetki almalarına rağmen patronun sözleşme masasına oturmaması nedeniyle 23 Ağustos’ta greve çıktı. Grevdeki emekçileri ziyaret eden CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “Sözleşme masasına oturana kadar, mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi. Ziyareti sırasında Yüceer’e, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Erdinç Yılmaz ve Kapaklı Belediye Meclis Üyeleri eşlik etti.

HER TÜRLÜ HUKUKSUZLUK VAR!

Grev alanına giden Yüceer ve beraberindeki heyeti, Tekgıda-İş Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu ve grevdeki emekçiler karşıladı. Greve verdiği destek nedeniyle Yüceer’e, Indomie AdkoTurk işçileri ve Tekgıda-İş Sendikası adına teşekkür eden Durdu, “Biz buradaki örgütlenme çalışmalarımıza, 4 yıl önce başladık. 4 yıldır burada, bir hukuk mücadelesi verdik. Neticesinde Yargı ve Bakanlık kararlarıyla, toplu iş sözleşmesi belgemizi aldık. Ama bu şirket; Yargı kararlarını, Bakanlık kararlarını tanımıyor. Bu fabrika, sendikalı oldukları için 21 işçi arkadaşımızı Kod-29’dan işten attı. Bizlerin, iyi niyetli olarak çağırdığı toplu iş sözleşmesi masasına oturmadı. Grevimizi başlattığımız 23 Ağustos tarihinde, gece yarısı işçileri fabrikaya zorla getirerek grev kırıcılığı yaptı. Bu fabrika; sendikaya karşı, işçilere karşı her türlü hukuksuzluğu yapmaktadır. Bu hukuksuzlukları Meclis’te de dile getirmenizi rica ediyoruz. İşçi kardeşlerim ve Tekgıda-İş Sendikamız adına, grevimize verdiğiniz destek için teşekkür ederim.” dedi.

GÖRMEZDEN GELMEK, İNSAFSIZLIKTIR!

Fabrika önünde grev yapan işçilere hitaben bir konuşma yapan Yüceer, “Sizler; elleriyle, emekleriyle dünyayı yaratan insanlarsınız. Sizler olmazsanız üretim olmaz, bu fabrikalar olmaz. Bu ülkede ne birlik olur ne beraberlik olur. Bu emek kentinde, 131 gündür haklarınız için, alın teriniz için, onurunuz için mücadelenize devam ediyorsunuz. Eğer işveren ‘Anayasal olarak yetki almış bir sendikayı kabul etmiyorum, ben yargı kararını tanımıyorum!’ diyebiliyorsa; sendikalı oldu diye işçiyi işten çıkarıyorsa ya da ülkeyi yönetenler sözde milli güvenliği tehdit, onu tehdit, bunu tehdit diyerek grevleri yasaklıyorsa; işveren grev kırıcılığına soyunmuşsa; asgari ücret açlık sınırının altında kalmışsa; işveren emekçisini uygun olmayan zor koşullarda çalıştırıyorsa; kıdem tazminatından örgütlenmeye, toplu sözleşmeden sosyal haklara artık bütün haklar yok sayılmaya başlanmışsa bu grev, bu direniş haktır arkadaşlar. Bunu görmezden gelmek, bu sese kulak vermemek de haksızlıktır, insafsızlıktır. Bu, gerçek anlamıyla zulümdür. Çağımızda zulüm, böyle oluyor. İşçinin, emekçinin hakkını sömürmek zulümdür. İşçiyi, açlık sınırının altında bir yaşama muhtaç etmek zulümdür. ‘Bak, dışarda işsizler var!’ demek, zulümdür. Örgütlenme hakkının elinden alınması, zulümdür.” diye konuştu.

EŞİT BİR DÜZENİ SAVUNUYORUZ

İşçilerin haklı bir mücadele içinde olduklarını ve mutlaka kazanacaklarını söyleyen Yüceer, “Bugün, sadece Tekirdağ’da değil, Türkiye’nin dört bir yanında işi için, hakları için, ekmek ve hürriyet mücadelesi verenler var. Onlara buradan da selam olsun diyorum! Sizler kazanacaksınız, çünkü bir aradasınız, çünkü haklısınız, çünkü kurtuluşun tek başınıza olmayacağını biliyorsunuz, çünkü ‘Ya hep beraber ya hiçbirimiz!’ diyorsunuz. Haklısınız görüyoruz; Anayasa ortada, yasalar çok açık. Peki, bu emek düşmanları gücü nereden alıyorlar? Size bunları nasıl yapabiliyorlar? Değerli işçi kardeşlerim, emeğe ve alın terine karşı OHAL ilan eden ve bundan istifade edip grevleri yasaklayan bir zihniyet var. Pandemide gördünüz, yaşadınız. İşçiler, günlük 39 lirayla geçinmeye zorlandı. Maalesef bütün politikalar, sayıları bir elin parmaklarını geçmeyecek sermayedarları güçlendirmeye yönelik. Patronların rahatı için çalışılıyor. Devletin imkânları, patronlar için kullanılıyor. Ama biz, bu düzene karşıyız. Biz; emeğin sömürülmediği, hakça, eşit bir düzeni, dayanışmanın ve birliğin inşa edildiği bir düzeni savunuyoruz. Varsın onlar sizi işsizliğe, yoksulluğa ve iş cinayetlerine mahkûm etmeye çalışsınlar. Varsın onlar sizi yarınsız, geleceksiz bırakmaya çalışsınlar. Varsın onlar sizlerin tüm kazanımlarını ortadan kaldırarak, kendilerine elverişli köleler yaratmaya çalışsınlar. Biz buna geçit vermeyeceğiz! Ne olursa olsun, bu dayatılan ve insanca olmayan yaşama, çalışma koşullarına karşı ekmeğimiz için, demokrasi için mücadele edeceğiz.” dedi.

ALIN TERİNİN, HAKKINI VERİN!

Yüceer, “Burada da her yerde olduğu gibi işvereni, yaptığı yanlıştan dönmeye davet ediyorum. İşçinin alın terinin hakkını vermeye ve insan onurunu yaraşır bir yaşamı sağlamaya davet ediyorum. Nerede barış varsa, nerede huzur varsa; orada verimlilik var, orada iş ahlakı var, orada kazanç var, orada üretim var. O yüzden buraya barış gelmeden, ülkemize barış gelmeden; bu ülkeye huzur gelmeyecek, bu ülkeye refah gelmeyecek. Bu bilinçle emin olun ki umutlu yarınları hep beraber inşa edeceğiz. Bundan, hiç şüpheniz olmasın!” diye konuştu.

YILMAYIN! BİRBİRİNİZDEN KOPMAYIN!

Konuşmasının son bölümünde, emekçileri uyarmayı da ihmal etmeyen Yüceer, “Örgütlenmek, özgürlüktür! Sizi, örgütsüz hale getirmeye çalışıyorlar. Sizi, tek tek güçsüzleştirmeye çalışıyorlar. Böl, parçala, yönet taktiğini uygulamaya çalışıyorlar. Buradan bir kez daha onurlu mücadelenizi selamlıyorum. Selam olsun demokrasi için, özgürlük için, adalet için, barış için, emeği için, alın teri için mücadele edenlere! Selam olsun sizlere… Elbet kazanacağız, ama yılmayın, umutsuzluğa kapılmayın, birbirinizden kopmayın. Birleşe birleşe kazanacaksınız, birleşe birleşe kazanacağız.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
708 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu