Ergene Cemevi’nin Temeli, Düzenlenen Törenle Atıldı
reklam
14 Kasım 2021
Ergene Cemevi’nin Temeli, Düzenlenen Törenle Atıldı

Ergene Cemevi’nin Temeli, Düzenlenen Törenle Atıldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, il genelindeki projelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Ergene İlçesi Sağlık Mahallesi’nde yapılması planlanan Ergene Sosyo Kültürel Tesis, Cemevi ve Aşevi’nin temeli, düzenlenen törenle atıldı.

Ergene Sosyo Kültürel Tesis, Cemevi ve Aşevi’nin temeli, düzenlenen törenle atıldı. Ergene Sosyo Kültürel Tesis, Cemevi ve Aşevi’nin temel atma törenine; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Ergene Kaymakamı Mehmet Emin Taşçı, CHP Tekirdağ İl Başkanı Zeynel Şener Saygın, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Cem Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Hasan Sezgin, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Alpaslan Kurtoğlu, CHP Çorlu İlçe Başkanı Özgür Ertaş, CHP Ergene İlçe Başkanı Nuh Nuhoğlu, Cem Vakfı’nın Çorlu ve Ergene Şubesi Yöneticileri, siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

İNŞAATIN, 8 AY SÜRMESİ BEKLENİYOR

Sağlık Mahallesi’nde gerçekleştirilen tören, saygı duruşuna müteakiben okunan İstiklal Marşı’mız ile başladı. Törenin açılış konuşmasını, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Alpaslan Kurtoğlu yaptı. Kurtoğlu, yaptığı konuşmada, “Ergene’de yapacağımız Sosyo Kültürel Tesis, Cemevi ve Aşevi’ni, 8 ay gibi kısa bir süre içesinde tamamlamayı planlıyoruz. 650 m² oturum alanı olan inşaatımızın, toplam yapı inşaat alanı bin 778 m²’dir. İçerisinde 80 m²’lik çok amaçlı bir salon, 100 m²’lik bir aşevi, 160 m²’lik etkinlik alanı, 2 adet derslik ve bir adet kütüphane bulunmaktadır.

Ergene Sosyo Kültürel Tesis, Cemevi ve Aşevi; bodrum, zemin ve normal kat olmak üzere 3 kattan oluşuyor. Bodrum katta; cenaze yıkama odası, morg odası, bay-bayan mescit ve teknik hacimler yer alıyor. Zemin katta; aşevi, mutfak, gıda deposu, bay-bayan-engelli wc, çok amaçlı salon (sohbet odası) ve bay-bayan abdesthane bulunuyor. 2’nci katta ise etkinlik alanı (cem alanı), 2 adet idari oda (1 tanesi dede odası), kütüphane ve 2 adet derslik yer alıyor. İnşaatımızın, KDV hariç 4 milyon 730 bin liraya mâl olması planlanmaktadır.” dedi.

BÖLGEDEKİ 3’ÜNCÜ CEMEVİ

Cem Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Hasan Sezgin ise yaptığı konuşmada, “Bugün, bir çocuk kadar heyecanlıyım. Bugün, Tekirdağ bölgesindeki 3’üncü Cemevi’mizin temel atma töreni için buradayız. 2021 yılı, UNESCO tarafından bütün dünyada ‘Hünkâr Hacı Bektaş Veli Sevgi Yılı’ olarak ilan edildi. Özellikle bu yıl içinde böyle bir etkinlikte bulunmak, beni daha fazla mutlu ediyor. Sevgi ve kardeşlik adına bu adımı atan herkese, çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

7 YILLIK ÖZLEM, HAYATA GEÇİYOR

Düzenlenen törende, Ergene Belediye Başkanı Rasim Yüksel de bir konuşma yaptı. 7 yıllık bir özlemi hayata geçirdiklerini kaydeden Yüksel, “Ergene Belediyesi, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ile el ele vererek hizmet etmeye devam ediyor. Bizler; her zaman gelenekleri ve görenekleri ile yaşayan bir toplumuz. Rumeli’den geldik, Balkanlar’dan geldik, Anadolu’dan geldik. Mozaik bir toplum olarak, sevgi şehrini oluşturduk. Türkiye’nin, en huzurlu şehrini oluşturduk. Birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde yaşıyoruz. Bizler de bu memleketi kuran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi saygı ve sevgiyle anıyoruz.” dedi.

DAHA FAZLA CEMEVİ’NE İHTİYAÇ VAR!

Törende konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise, “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak, göreve geldiğimiz günden bu yana, çok önemli projelere imza attık. Halkımıza en iyi hizmeti verme ilkesi ile hizmet yolunda gece gündüz çalışırken dini, kültürel ve sosyal hizmetleri ihmal etmemiz de söz konusu olamazdı. Cemevleri; ‘Alevi’ ve ‘Bektaşi’ canların yaradan ile bir oldukları, bütünleştikleri, Allah’a sığındıkları, dargınların barıştığı, manevi değerleri yüksek yerlerdir. Sevgi, hoşgörü, kardeşlik ve dayanışma anlayışı ile tüm canlarımızla gönül köprüleri kuruyoruz. 2018’de Muratlı Cemevi’mizi, 2019’da ise Şarköy Cemevi’mizi hizmete açtık. Bugün de Ergene Cemevi’nin temelini atıyoruz. Cemevi’mizin yapımı tamamlandığında Ergene İlçemize; çağımızın tüm teknolojik imkânlarının kullanıldığı, özgün ve estetik bir mimari anlayışa sahip Cemevi’ni kazandırmış olacağız. Ergene Cemevi, 3’üncü Cemevi olacak. Fakat Tekirdağ’ımızın, daha fazla Cemevi’ne ihtiyacı var. Bunu yerine getirmek için çalışacağız. Bugün temelini attığımız Ergene Cemevi’mizin Atatürk Devrimleri’nin ve Cumhuriyet değerlerinin yılmaz savunucusu olan ‘Alevi’ ve ‘Bektaşi’ canlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Manevi değeri böylesine büyük olan bir günde sözlerimi, Tasavvuf Şairi Yunus Emre’nin dörtlüğü ile bitirmek istiyorum; Gelin tanış olalım, İşi kolay kılalım, Sevelim sevilelim, Dünya kimseye kalmaz. Saygılar sunuyorum.” diye konuştu.

SEVGİ EVİ, BARIŞ EVİ, ADALET EVİ

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın ardından kürsüye, konuşmasını yapmak üzere CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer davet edildi. Yüccer, “Siyasetçi olunca, çok sayıda açılış programına katılıyoruz. Hepsine mutlulukla katılıyoruz. Ama şunu da itiraf etmeliyim ki; onlarca yıl süren bir haksızlığı, yok sayılmayı, ötekileştirmeyi ortadan kaldıracak ve aynı zamanda bu, belediyelerimiz eliyle yapılacak olan bir temel atma töreni. Bundan dolayı da artı bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Ülkemizin birliği, beraberliği ve kardeşliği, bu temellerin atılmasıyla gerçekleştirilecek. Bu atılımlar sağlayacak, bu atılımlar hayata geçirecek. Cemevleri, evet bir ibadet evi. Ama yalnızca ibadet evi değil; sevgi evi, adalet evi, barış evi…” dedi.

VAATLER, BİR BİR HAYATA GEÇİYOR

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün ise yaptığı konuşmada, “Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı’mız ve Ergene Belediye Başkanı’mız, 2019 yılında yapılan yerel seçimler için bir kitapçık hazırlamışlardı. Orada, projeler yazıyordu. İşte onlardan bir tanesinin gerçekleştirilmesi yolunda, düzenlenen temel atma töreninde, hep beraber bulunuyoruz. Sayın Başkan’dan, Yeniçiftlik ve Süleymanpaşa cemevleri için de söz istiyoruz. İki yerede, en kısa sürede cemevi yapılacağını biliyoruz.” diye konuştu. Akabinde Ergene Sosyo Kültürel Tesis, Cemevi ve Aşevi’nin temel atma töreni, Alevi Dedesi Gazi Karababa tarafından yapılan dualar eşliğinde, protokol üyeleri tarafından gerçekleştirildi.
Editör : Tuğberk Erdem
892 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu