1'inci Sınıf Tarımsal Sit Alanına, Plastik Hançer Saplanıyor!
reklam
14 Kasım 2021
1'inci Sınıf Tarımsal Sit Alanına, Plastik Hançer Saplanıyor!

1'inci Sınıf Tarımsal Sit Alanına, Plastik Hançer Saplanıyor!

Tüm gelişmiş ülkelerde tarım sektörünün geliştirilmesi için adımlar atıldığını, Türkiye’de ise tarım alanlarının heba edildiğini söyleyen Milletvekili Aygun, Anayasa’nın 45’inci Maddesi’ne rağmen 1’inci sınıf tarım alanlarının korunmadığını kaydetti.

Tekirdağ’ın Ergene İlçesi Marmaracık Mevkii’ndeki tarımsal sit arazisine PAKOP Plastik Sanayi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından “Plastikçiler OSB Yatırım Bölgesi” yapılmasına izin verilmesine sessiz kalamayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çattı. Plastikçiler OSB Yatırım Projesi olarak düşünülen alanın ‘tarımsal sit alanı’ niteliğinde olduğuna işaret eden Milletvekili Aygun, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mutlaka koruması gereken 1’inci sınıf tarım arazisinin tarım dışına çıkarılmasına göz yumacak mısınız?” sorusunu yöneltti. Konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada, ‘Plastik OSB’nin atık su çıkarmayacağını’ ileri süren Bakan Pakdemirli, ‘1’inci sınıf tarım arazisinde organize sanayi bölgesi açılmasına ilişkin yetkinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunu’ savundu. Danıştay 10’uncu Dairesi’nin kararını hatırlatan Pakdemirli, söz konusu alanı sanayiye açmanın ‘kamu yararı’ olduğunu söyledi.

TOPU ÇEVRE BAKANLIĞINA ATTI

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, söz konusu OSB’ye yönelik ÇED Başvuru Dosyası’nı referans gösterdi. Bu tesiste kullanılacak suyun ‘devamlı devir daim ettirilerek kapalı bir sistemde kullanılacağını, bu yüzden atık su oluşturmayacağını’ söyleyen Bakan Pakdemirli, ‘Ergene Havzası’ndaki kirlenme kontrolüne ilişkin yetkilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda olduğunu’ ifade etti.

DANIŞTAY KARARI UYGULANMIYOR!

Danıştay 6’ncı Dairesi’nin 2010/3829 esas nolu kararında; gündemdeki OSB girişime konu alanın “Mutlak tarım alanlarında” yer alması ve “Aşırı yer altı suyu çekim alanında” kalıyor olması nedeni ile yürütmeyi durdurma kararı aldığına işaret eden Aygun, Bakan Pakdemirli’ye “Neden bu kararı uygulamıyorsunuz?” diye sordu. Pakdemirli, Danıştay 6’ncı Dairesi yerine Danıştay 10’uncu Dairesi’nin 2018/2156 nolu esas kararında yer alan “Kamu yararı kararının alınmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yetkili olduğu ve bunun gözetilmesi gerektiği” yönündeki mütalaasının dikkate alındığını ifade etti.

VERİLEN YANIT, İBRET VERİCİ

Aygun, “Bakan Pakdemirli’nin yanıtı, ibret vericidir. Danıştay 6’ncı Dairesi’nin tarım alanlarının korunması gerektiği yönündeki kararını dikkate almadıklarını ortaya koymuştur. Bakan Pakdemirli, sanayide kamu yararı olduğu görüşünün yer aldığı Danıştay 10’uncu Dairesi’nin kararındaki sadece bir bölümü cımbızlayarak, bunu esas aldıklarını belirtmiştir. Bu anlayış, tarımı önemsemediklerinin, tarımda kamu yararını gözetmediklerinin itirafıdır. Bakan, tarım arazilerini koruyamayacaksa, sanayi için tarımı feda edecekse; o Bakanlığı bıraksın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na transfer olsun.” diyerek tepki gösterdi.

ÇED OLUMLU KARARINA İTİRAZ

Aygun, Plastik OSB için Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından “ÇED Olumlu” kararı verilmesine karşı Tekirdağ Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası, TMMOB Mimarlar Odası ve STK’larla itirazda bulunduklarını söyledi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, ÇED Olumlu Raporu’nun iptali için itiraz yazısı verdiklerini kaydeden Aygun, nitelikli tarım topraklarının geri dönüşümü olmayan doğal kaynaklar olduğuna işaret etti. Tekirdağ’da mevcut OSB’lerde yer varken ısrarla yeni alanların sanayiye açılmasının doğru olmadığını vurgulayan Aygun, ÇED Raporu’nun mevzuata aykırı olduğunu ve kamu yararı ile hiçbir şekilde bağdaşmadığını söyledi.
Editör : Tuğberk Erdem
929 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu