11’inci Kez Düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, Sona Erdi
reklam
15 Kasım 2021
11’inci Kez Düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, Sona Erdi

11’inci Kez Düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, Sona Erdi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde organize edilen ve bu yıl 11’inci kez düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX 2021) sona erdi. 5 gün süren fuarı, yaklaşık 343 bin kişi ziyaret etti.

20 Ekim-24 Ekim 2021 tarihleri arasında yapılan ve Antalya Fuar A.Ş. (ANFAŞ) Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX 2021) sona erdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde bu yıl 11’incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX 2021)’nda, Anadolu’nun 12 bin yıllık kültür ve medeniyet zenginliğini yansıtan yaklaşık 10 bine yakın ürün tanıtıldı. Fuarda; 76 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’nden 113 oda ve borsa, 16 kalkınma ajansı, 83’ü kadın olmak üzere 150 kooperatif ve 650’nin üzerinde firma yer aldı. Açılışı; Antalya Valisi Ersin Yazıcı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından gerçekleştirilen fuara, TRAKYAKA koordinasyonunda Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’dan oda ve borsalarının belirlediği firmalar katıldı.

SİZİN ORALARIN NESİ MEŞHUR?

ANFAŞ Fuar Merkezi’nde “Sizin Oraların Nesi Meşhur?” sloganıyla bu yıl 11’incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı, 20 Ekim 2021 Çarşamba günü kapılarını açtı. Fuarın açılışına; Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) eski Başkanı Cemil Çiçek, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve 76 ilden çok sayıda üst düzey yönetici, oda ve borsa başkanı katıldı.

Adeta ziyaretçi akınına uğrayan fuarın açılışına katılan TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, yöresel ürünlerin coğrafi işaret alması konusuna önem verdiklerini söyledi. Şahin, “YÖREX Fuarı; Türkiye’de yöresel ürünlerin korunması ve katma değerli ürüne dönüştürülmesi yolunda, 11 yıldır coğrafi işaret farkındalığı ile ilgili büyük katkı ortaya koydu. Türkiye’de coğrafi işaretli ürün sayısının 921, başvuru işlemleri devam eden ürün sayısının da 723 olduğu düşünülecek olursa; bunda kurumların çalışmaları kadar, YÖREX gibi organizasyonların da payı var. Biz de Trakya olarak hali hazırda 7 ürüne coğrafi işaret aldık, 13 ürün de başvuru aşamasında bulunuyor. Ayrıca 10 ürüne daha coğrafi işaret almayı planlıyoruz ve bunun ön çalışmaları içerisindeyiz. Şu anda Trakya’nın coğrafi işaretli ürün sayısı ise 20 oldu. YÖREX Fuarı’nda bu ürünlerin tanıtılmasına önem verdik ve coğrafi işaret alan veya alacak ürünleri bu organizasyonda sergiledik. Önümüzdeki yıl coğrafi işaretli ürün sayısını daha da artırmayı planlıyoruz.” dedi.

TRAKYA’DAN NELER TANITILDI?

Trakya Standı’nda; Edirne Badem Ezmesi, Bademli Kurabiye, Edirne Meyve Sabunu, İpsala Pirinci, Meriç Yerfıstığı, Kırklareli Hardaliyesi, Kırklareli Beyaz Peyniri, Kırklareli Meşe Balı, Velimeşe Bozası, Peynir Helvası, Malkara Eski Kaşarı, Hayrabolu Tatlısı, Tekirdağ Peynir Helvası ve diğer yöresel ürün ve lezzetler tanıtılarak satışı yapıldı. Trakya standında; 7 firma, 6 kooperatif ve 1 kamu kurumu yer aldı.

ÖNEMLİ MİSAFİRLERİ AĞIRLADI

5 gün süren fuar süresince Trakya Standı, oldukça önemli misafirleri ağırladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ATB Başkanı Ali Çandır Trakya Kalkınma Ajansı standını birlikte ziyaret ederek, katılımcı ticaret ve sanayi odası başkanları ve borsa başkanları ile bir araya geldi. Edirne TSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, Kırklareli TSO Başkanı Soner Ilık, TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı Osman Sarı, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Keşan Ticaret Odası Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu tarafından Hisarcıklıoğlu ve Çandır’a, Trakya lezzetlerinden oluşan hediye paketleri verildi. YÖREX 2021’in 4’üncü günü TRAKYAKA Standı’nı ziyaret eden Gazeteci Yalçın Bayer, katılımcı firma ve kooperatiflerin ürünlerini inceledi ve bunların bazılarını sosyal medya hesaplarından okuyucuları ile paylaştı.

Fuar süresince YÖREX 2021’e Trakya’dan katılan firma ve kooperatifler yüz yüze görüşmeler ve stant ziyaretleri yoluyla yeni iş ilişkileri kurdu ve siparişler aldı. Ayrıca kimi yeni ürünlerin fikri ve hazırlık aşamaları ile ilgili ilk adımlar atıldı.
Editör : Tuğberk Erdem
1101 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu