Kadına Yönelik Şiddet, Çalıştayda Masaya Yatırıldı
reklam
15 Kasım 2021
Kadına Yönelik Şiddet, Çalıştayda Masaya Yatırıldı

Kadına Yönelik Şiddet, Çalıştayda Masaya Yatırıldı

Barolar’ın “Kadın ve Çocuk Hakları Merkezleri” Temsilcileri, 22-24 Ekim 2021 tarihleri arasında düzenlenen, Türkiye’de Kadına Şiddetin Önlenmesine İlişkin Savunuculuk, Politika Üretimi ve İyi Örnekler Çalıştayı’nda bir araya geldiler.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştay, TKDF Başkanı Canan Güllü tarafından yapılan açılış konuşması ile başladı. İstanbul, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Isparta, Konya, Şanlıurfa, Denizli, Antalya, Adana Barosu Temsilcileri ve bireysel katılımcıların da yer aldığı toplantı hakkında açıklama yapan TKDF Başkanı Canan Güllü, TKDF’nin 2017 yılından itibaren illerde Barolar’ın “Kadın ve Çocuk Hakları Merkezleri” ile “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi” olan İstanbul Sözleşmesi’nin sahada uygulanması konusunda çalışmalar yaptığını aktardı. Güllü, yapılan çalışmaların, ‘mekanizmaların uygulanması konusunda kadın ve çocukların hayatlarını korumanın yolları ve yargılamada faillerin ceza almasında uygulanacak sözleşme ve yasa maddelerinin farkındalığının arttırılması’ yönünde olduğunu söyledi. TKDF Başkanı Canan Güllü tarafından yapılan açılış konuşması ile başlayan çalıştay, İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel tarafından yapılan konuşma ve “COVID-19 Döneminde Kadın ve Çocuk” analizinin yer aldığı Av. Süreyya Kardelen sunumu ile devam etti.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ!

20 Mart 2021 tarihinde ‘hukuksuzca yürürlükten kaldırıldığı’ ifade edilen İstanbul Sözleşmesi sonrasında sahada neler olduğuna ve bu süreçten sonra yapılması gerekenlere ilişkin konuların konuşulması ve yeniden bir yol haritası çizilebilmesi için düzenlenen çalıştayda mağdurların yaşadıkları ve yargılamada karşılaşılan sorunlar dile getirildi. Sözleşmenin kaldırılmasından bu yana 199 kadının katledildiği; Kolluk Güçleri’ne müracaat eden mağdurların ihtiyaç duyduğu desteğin, acil ve gerektiği gibi yapılmadığı; bununla birlikte faillerin tedbir kararları ihlallerinde ceza almadıkları için mağdur karşısında güçlendikleri konusunun altı özenle çizildi. COVID-19 döneminde artan kadın yoksulluğu konusuna dikkat çekilerek, artan çocuk istismarı konusunun vahim tablosu katılımcıların ortak tespiti olarak paylaşıldı. Toplantının katılımcılarına yeni bir motivasyon kazandırdığı ifade edilirken, “İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz!” mottosuyla mücadeleye devam etme kararı alındı.

Sonuç Bildirisi’nin 03 Kasım 2021 tarihinde açıklanacağı çalıştaya, Tekirdağ Barosu’nu temsilen Genel Sekreter ve Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Av. Merve İşbilen ile Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Işılay Nil katıldı.
Editör : Tuğberk Erdem
896 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu