TBB, Manda Yetiştiriciliğini Yeniden Canlandırdı
reklam
15 Kasım 2021
TBB, Manda Yetiştiriciliğini Yeniden Canlandırdı

TBB, Manda Yetiştiriciliğini Yeniden Canlandırdı

Kentsel vizyonları arasında yer bulan “Tarım ve Hayvancılık” alanında örnek çalışmalara imza atan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi (TBB), “Mandacılığı Geliştirme Projesi” ile yok olmaya yüz tutmuş olan manda yetiştiriciliğini yeniden canlandırdı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, kurulduğu 2014 yılından bu yana kentsel vizyonları arasında yer alan “Tarım ve Hayvancılık” alanında örnek çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmaların en önemlileri arasında yer alan “Mandacılığı Geliştirme Projesi” ile yok olmaya yüz tutmuş olan manda yetiştiriciliği yeniden canlandırıldı.

61 YETİŞTİRİCİYE 168 GEBE MANDA

Büyükşehir Belediyesi tarafından Tekirdağ Manda Yetiştiricileri Birliği ile 2015 yılından bu yana sürdürülmekte olan “Mandacılığı Geliştirme Projesi”, Saray İlçesi’nin Güngörmez, Safaalan ve Bahçeköy mahallelerini kapsıyor. Manda yetiştiricilerinin sayısını çoğaltmak amacı taşıyan proje kapsamında, söz konusu mahalledeki 61 manda yetiştiricisine toplam 168 gebe manda verildi.

MANDA SAYISI 561’DEN BİN 622’YE ÇIKTI

Mandacılığı Geliştirme Projesi’nin başladığı 2015 yılından bugüne kadar, 500 tonun üzerinde manda sütü elde edildi. 2014 yılında proje başlarken Saray İlçesi’nde 411 baş olan manda sayısı, 2020 yılı itibariyle bin 353 baş oldu. Aynı yıllar için il genelindeki manda sayısı 561 baştan bin 622 başa çıktı. Proje öncesinde Bahçeköy Mahallesi’nde mandacılıkla uğraşan hiç kimse yokken, projeyle birlikte 8 işletme açıldı ve 48 baş manda varlığına ulaşıldı. 6 yılı kapsayan projeksiyona göre toplam malak sayısı 600 başa ulaştı. Yine bu proje kapsamında mandaların refahı için Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Güngörmez Mahallesi’nde 6 adet, Safaalan Mahallesi’nde ise 2 adet olmak üzere toplam 8 adet gölet yapıldı. Mandaların daha yoğun olduğu Güngörmez Mahallesi’ne 1 tonluk süt soğutma tankı alındı. Ayrıca bir bölgesel kültür unsuru olarak geliştirilmeye çalışılan kırsal turizmin çok önemli bir aracı haline getirildi. Gelir düzeyi ve eğitim seviyesine bağlı olarak hızla değişmekte olan beslenme alışkanlıklarında aranan ürün haline gelen manda sütü ve eti, bölge üreticileri açısından daha cazip bir hale getirildi.

UNUTULAN BİR KÜLTÜRÜ YENİDEN CANLANDIRDIK

Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Tekirdağ, tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin önemli şehirleri arasında yer alıyor. Biz de bu gerçekten hareketle tarım ve hayvancılığı 5 vizyonumuz arasına alarak, önemli projeleri hayata geçirdik. Bu projeler arasında yer alan ‘Mandacılığı Geliştirme Projesi’ de bizim ve manda yetiştiriciliği yapan vatandaşlarımızın büyük ve olumlu geri dönüşler aldığı projelerimizin başında geliyor. Proje kapsamına aldığımız Saray İlçemizin Güngörmez, Safaalan ve Bahçeköy mahalleleri, iklim ve ekoloji bakımından manda yetiştiriciliğine oldukça uygun olan bir bölge. Bu mahallelerde öteden beri manda yetiştiriciliği yapılmaktaydı. Fakat son yıllarda ciddi bir azalma söz konusuydu. Biz de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak hem kaybolmaya yüz tutmuş bir genetik kaynak korunup geliştirilirken onun getirdiği bir kültürü de yaşatmış olduk hem de bölge halkının gelir kaynaklarının çeşitlendirilip arttırılmasına katkı sağladık. Tekirdağ için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
Editör : Tuğberk Erdem
905 Okunma
TBB, Manda Yetiştiriciliğini Yeniden Canlandırdı
TBB, Manda Yetiştiriciliğini Yeniden Canlandırdı
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu