SSPE Hastaları ve Yakınları Çare Arıyor!
reklam
04 Haziran 2022
SSPE Hastaları ve Yakınları Çare Arıyor!

SSPE Hastaları ve Yakınları Çare Arıyor!

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Kâtip Üyesi Enez Kaplan, SSPE (Subakut Sklorezon Panensefalit) hasta ve yakınlarının sorunları ile ilgili olarak Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Kusurlu kızamık virüsünün neden olduğu beyin hastalığı olan SSPE’den mustarip olan hastalar için ailelerin çareler aradığını belirten İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kâtip Üyesi Enez Kaplan, “SSPE hastalarının çoğu bakıma muhtaç hastalar olup, tüple beslenmektedirler ve ilerleyen zamanlarda tamamen yatağa bağımlı hale gelmektedirler.” dedi.

Hasta yakınları ve SSPE Hastaları Yardımlaşma, Dayanışma ve Yaşatma Derneği tarafından hastalık ile ilgili olarak Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB)’na “Hastalığın, tedaviye yönelik bilimsel araştırma projesi başlatılması” ile ilgili müracaatta bulunulduğunu kaydeden Kaplan, “Ülkemize stratejik ve milli olarak bir katkısının olmaması” gerekçe gösterilerek kabul edilmediğini belirtti.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Kaplan, şu soruları yöneltti:

01-Spesifik T Hücre çalışmalarının başlatılması ve desteklenmesi hususunda herhangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

02-SSPE hastaları ilaca ulaşmada sıkıntılar yaşamaktalar. Konuyla ilgili Bakanlığınız bünyesinde ayrı bir bölüm var mıdır? Yoksa ilacı kısa sürede temin edebilmek amacıyla bir birim kurmayı düşünüyor musunuz?

03-Vatandaşlarımız, İstanbul genelinde Çocuk Nöroloji doktoruna ulaşmakta güçlük çekiyor. Bu sıkıntının ortadan kaldırılmasıyla ilgili bir çalışma yapacak mısınız?

04-Güney Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki birçok ilde Çocuk Nöroloji Bölümü olmadığı için, aileler çocuklarını Nöroloji Bölümü olan hastanelere götürüp getirmekte zorluk çekmekteler. Çocuk Nöroloji Bölümü olmayan yerlere, bölüm açmayı ve doktor göndermeyi düşünüyor musunuz?

05-Solunum cihazına bağlı hastaların raporlarının bitmesi halinde rapor çıkartmak için hastaneye gitmeleri gerekiyor. Bu hastaların raporlarının yenilenmesi, ilaçlarının ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla hastaneye gitmeden sorunlarının çözülmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

06-SSPE hastalığı kızamık virüsü ile oluşan ilerleyici, ölümcül bir virüs enfeksiyonudur. Türkiye genelinde yüzde 90 üzerinde kızamık aşılanması görülmektedir. Kızamık aşılarının soğuk zincirden korunması noktasında ne kadar yeterliyiz? Soğuk zincir kızamık aşılarının korunması noktasında sağlık ocaklarının yeterliliği var mıdır? Elektrik kesintilerinde aşılar nasıl muhafaza edilmektedir? Vurulan aşıların takibi yapılmakta mıdır?

Editör : Tuğberk Erdem
964 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu