Çevreyi Kirletmede Gösterdiğimiz Başarıyı, Korumada Bir Türlü Gösteremiyoruz
reklam
15 Haziran 2012
Çevreyi Kirletmede Gösterdiğimiz Başarıyı, Korumada Bir Türlü Gösteremiyoruz

Çevreyi Kirletmede Gösterdiğimiz Başarıyı, Korumada Bir Türlü Gösteremiyoruz

ÇÇGD Başkanı Atıf Mutlu; “Dünya, yaklaşık 150 yıldır çevre kirliliği ile uğraşıyor. Bir kirlilik sorununu çözülmeden bir diğeri başlıyor. Yaşadığımız çevreyi kirletmede gösterdiğimiz başarıyı(!) korumada bir türlü gösteremiyoruz” dedi.

05 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yapan Çorlu Çevre Gönüllüleri Derneği (ÇÇGD) Başkanı Atıf Mutlu; “Bugün 5 Haziran 2012 Dünya Çevre Günü. Dünya, yaklaşık 150 yıldır çevre kirliliği ile uğraşıyor. Bir kirlilik sorununu çözülmeden bir diğeri başlıyor. Yaşadığımız çevreyi kirletmede gösterdiğimiz başarıyı(!) korumada bir türlü gösteremiyoruz. Toplumun konuya olan ilgisinin sürekli canlı tutulması, yeni yetişen neslin daha bilinçli ve eğitimli olarak konuya yaklaşabilmesi için biz gönüllü kuruluşlara, büyük görevler düştüğünün bilincindeyiz” diye konuştu.

Biz de Çorlu’nun delisiyiz

ÇÇGD olarak, kuruldukları 2007 yılından itibaren Çorlu’nun kirlenmesini yavaşlatmak için ne yapabilirizi sorguladıklarını ve bu uğurda mücadele verdiklerini dile getiren Dernek Başkanı Mutlu; “Bilirsiniz, her köyün bir delisi vardır. Biz de Çorlu’nun delisiyiz. Çünkü Trakya’nın besin deposu olmasını sağlayan ve kollarından birisi de Çorlu’dan geçen Ergene önce kirlendi, sonra zehirlendi şimdi de öldürüyor. Kirlettikçe temizlemek mümkün olamayacağı için kirlenmeyi durduralım diyoruz. ÇED raporlu fabrikaların ürettiği kirlilik sebebi ile 2010 yılında hava kirliliğinde birinci olan bölgemizin Kanser hastalıklarında da şampiyon olmasını istemiyoruz. (Yulaflı Köyü’nde, Sağlık Mahallesi’nde kanser vakaları ile Çorlu genelinde solunum yolları hastalıkları artmıştır.) Vahşice kullanım sonucu azalan yer altı sularının oluşturduğu yer altı boşluklarının (obruk) bir gün çocuklarımızı yutmasını istemiyoruz. Çorluluların sinirlerini harap etmeye başlayan trafik sorununun geri dönülemez noktaya gelmeden çözülmesini istiyoruz. Sokak aralarında, caddelerde rastgele kurulan ilkel pazarlar yerine insana yakışır ‘kapalı pazar yerleri’ istiyoruz. Nüfusu hızla artan ilçemizin, kişisel çıkarlar ve rant yüzünden bedeni büyük beyni küçük bir ucubeye dönüşmesini değil ‘kent’ olmasını istiyoruz. Kimyasallar ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar içeren besinleri yiyerek neslimiz bozulmasın diyoruz” dedi.

Kentini hiçe sayanları, halk da hiçe sayacaktır

Mutlu; “Başta Anayasa olmak üzere Çevre Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, İmar kanununa açıkça aykırı olan ve halkın sağlığını bertaraf edecek olan Karatepe Entegre Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi’nin Çorlu’nun yaşam sahasında kurulmasını istemiyoruz. Bir kümesin bile izinsiz yapılamadığı bir tarım arazisi üzerinde (Ereğli İlçesi Yakuplu Köyü) yasaları hiçe sayarak devasa boyutlarda kurulan ve soluduğumuz havaya yeni bir aroma(!) ekleyen Angus toplama kampını bölgemizde istemiyoruz. Gelin Çorlu’muzu henüz tamamen kaybetmemişken,  Çorlu’da yaşayanların hayatını; beden, zihin ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak için önümüzdeki yılları “ben” değil “biz” diyerek oluşturalım. Çünkü bu kente borcumuz var, çünkü çocuklarımız bizden alacaklı… Çünkü sağlığımız, bu kentin sağlıklı olmasına bağlı. Çünkü ekmeğimiz bu topraktan çıkıyor. Bugüne kadar yaşadığı kent için zaman, para ve emek harcayan herkesi saygı ve minnetle anıyor ve Çorlu Çevre Gönüllüleri olarak yetkilileri, Anayasa’nın 56’ncı maddesinin gereğini yapmaya davet ediyorum. Unutulmamalıdır ki; kentini hiçe sayanları, halk da hiçe sayacaktır” diye konuştu.

Editör : Tuğberk Erdem
2342 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu