Uzm. Dr. Cankut Yüksel'den, Alternatif Tıp Semineri
reklam
01 Ekim 2012
Uzm. Dr. Cankut Yüksel'den, Alternatif Tıp Semineri

Uzm. Dr. Cankut Yüksel'den, Alternatif Tıp Semineri

ÇÇGD, “Alternatif Tıp’ta Bilmediklerimiz, Anti-Ageing, Güzellik, Obezite ve Şeker Hastalığı” konulu bir bilgilendirme semineri düzenledi. Çorlu TSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere, Uzm. Dr. Cankut Yüksel konuşmacı olarak katıldı.

Çorlu Çevre Gönüllüleri Derneği (ÇÇGD) tarafından organize edilen ve Uzm. Dr. Cankut Yüksel’in konuşmacı olarak katıldığı “Alternatif Tıp’ta Bilmediklerimiz, Anti-Ageing, Güzellik, Obezite ve Şeker Hastalığı” konulu bilgilendirme semineri, 01 Ekim Pazartesi günü gerçekleştirildi. Saat 18.30’da başlayan ve Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) Konferans Salonu’nda yapılan seminere; sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, davetliler, basın mensupları ve Çorlu halkı katıldı.

“Alternatif tıp konusunda, bir rant var”

Bilgilendirme seminerinin açılış konuşmasını yapan Çorlu Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Çakır, derneğin; tarihi, kuruluş amacı ve bugüne kadar yapmış olduğu çalışmaları slayt gösterisi eşliğinde anlattı. Yönetim Kurulu Üyesi Çakır’ın ardından kürsüye gelen ve daha önce de Çorlu’da seminer verdiğini dile getiren Uzm. Dr. Cankut Yüksel; “Düzenlemiş olduğumuz bilgilendirme seminerimizin amacı; alternatif tıp konusundaki bilgileri doğrudan doğruya bir hekimden almanızı sağlamak, farklı konularda derinlemesine bir inceleme yaparak bilgi eksikliğinizi kapatmanız ve aklınızdaki birçok soruya detaylı bir şekilde açıklama getirerek cevap bulabilmenizi sağlamaktır. Bildiğiniz üzere günümüzde, hekim olmayan birçok insan sağlık konusuyla uğraşmaya çalışıyor. Neden, çünkü bu işte bir rant var. Ve bu rantın kavgasını; tıp fakültesine gitmeden önce yıllarını ders çalışarak geçirmiş, 7 yıl tıp fakültesine gitmiş, ihtisasını yapmış ve bu konudaki tüm riski üzerine alarak görevini yerine getirmeye çalışan hekimlerle paylaşmak istiyor. Bu tanımlamanın içerisine siz, kimi isterseniz onu koyun!” dedi.

“Koruyucu hekimlik, oldukça önemli”

Sağlık konusuyla ilgili en büyük sorumluluğun, en büyük riski üzerine alan vatandaşlara düştüğünü ifade eden Uzm. Dr. Cankut Yüksel; “Sağlık -Koç’un tanımlamasıyla-, dünyanızdaki tüm büyük değerlerin başında bulunan “1” rakamı. O “1” rakamı gittiği zaman, onun peşinden gelen sıfırların hiçbir anlamı kalmıyor. Dolayısıyla da sağlık konusu, oldukça önemli bir konu… Sağlığınız konusunda atacağınız her adım kendinizi, pozitif veya negatif yönde etkileyecektir. Bu bağlamda da koruyucu hekimlik, oldukça büyük bir önem kazanıyor. Çünkü sağlığımızı hasta olmadan koruyabilirsek, bu konuda uğrayabileceğimiz hem maddi hem de manevi zararın önüne geçmiş oluruz. Ben kliniğimde, yüzde 80 oranında koruyucu hekimlik yapıyorum. Günde 6 ile 8 arasında hastaya bakıyorum ve onlara da aynı şeyi söylüyorum. Koruyucu hekimlik, tedavi edici hekimlikten en az 5 kat daha önemli ve gerek maddi gerek zamansal gerekse sağlık açısından en az 5 kat daha fazla tasarruf sağlayan bir faktördür” diye konuştu.

“Alternatif Tıp, tamamlayıcı tıp olarak tanımlanıyor”

“Alternatif Tıp” kavramını provokatif manada özellikle kullandığını ve amacının konuya dikkat çekmek olduğunu ifade eden Yüksel; “Ben modern tıptan gelen birisi olarak, ‘alternatif tıp’ kavramının tam karşılığını bilmek ve bunu anlatmakla kendimi yükümlü hissediyorum. ‘Yıllarca farklı yerlerde çalıştıktan sonra, neden alternatif tıpa dönüş yaptınız’ şeklinde bir soru gelebilir aklınıza. Biz hekimler, en çok nerede işe yarayacaksak orada çalışma sorumluluğunu üzerimize alırız. Bu yer; yeri geldiğinde sağlık taramaları olabilir, yeri geldiğinde aşı kontrolleri olabilir, yeri geldiğinde sağlık ocağı olabilir, yeri geldiğinde üniversite olabilir, yeri geldiğinde ise sağlık kürsüsü olabilir. Ben belirli bir seviyeye geldikten sonra bu konudaki çok büyük açığın farkına vardım ve konuya yöneliş gösterdim. Ben kendimi ve hastalarımı, mümkün olduğu kadar kimyasal ilaçlarla tedavi etmemeye çalışıyorum. Bunun da yolunun, alternatif bir yoldan geçtiğini gördüm. Alternatif Tıp’ın Avrupa’daki tanımı, ağırlıklı olarak tamamlayıcı tıp anlamına gelen “Complementary Medicine” dedikleri bir tanımlama. Bugün bu konuyu hep birlikte inceleyeceğiz” dedi.

Yaklaşık 3 saat süren bilgilendirme seminerinin sonunda Uzm. Dr. Cankut Yüksel, organizasyona katılanların konuya ilişkin sorularını da yanıtladı.

Editör : Tuğberk Erdem
3608 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu