Kan Bağışına Destek Olmak İçin Kolları Sıvıyoruz
reklam
06 Ekim 2011
Kan Bağışına Destek Olmak İçin Kolları Sıvıyoruz

Kan Bağışına Destek Olmak İçin Kolları Sıvıyoruz

Türk Kızılayı ve Türk Hava Yolları’nın, “Kan Bağışına Destek İçin Kolları Sıvadık” sloganıyla Temmuz ayında başlattığı kan bağışı kampanyası, 15 Ekim Cumartesi günü, Çorlu Cumhuriyet Meydanı’nda olacak.

Ekim ayından itibaren Türk Hava Yolları’nın Türkiye’deki tüm uçuş noktalarını kapsayacak şekilde genişletilen kampanya kapsamında, 15 Ekim Cumartesi günü, Çorlu Cumhuriyet Meydanı’nda yer alacak Kızılay otobüsü aracılığıyla dileyen herkes kan bağışında bulunabilecek. “İyiliğe Kanat Açıyoruz” mottosuyla, Temmuz 2011’de İstanbul’da başlatılan ve Ağustos ayında Ramazan nedeniyle ara verilen kampanya kapsamında, bugüne kadar sadece Türk Hava Yolları çalışanlarının desteğiyle bin ünitenin üzerinde kan toplandı. Kampanya ile kan bağışı konusundaki toplumsal bilincin daha da güçlendirilmesi, gönüllü ve düzenli kan bağışçısı sayısının artırılması hedefleniyor.

Kimler Kan bağışında bulunabilir?

18- 65 yaş arası, vücut ağırlığı 50 Kg’dan fazla, küçük tansiyonu 60/100 mm Hg ve büyük tansiyonu 100/180 mm Hg arası olan, devamlı ve düzenli ilaç kullanmayan, gönüllü ve bir sağlık problemi olmayan herkes kan bağışlayabilir. Kan bağışı ortalama 25-40 dakika sürer.

Kan bağışından önce…

Bağıştan önce, normal, yağsız besinlerin alınması, mümkün olduğunca fazla sıvı tüketilmesi, 2-3 saat öncesinde sigara içilmemesi, 12 saat öncesine kadar alkol alınmaması tavsiye edilir.

Kan bağışı sırasında…

Kan bağışından önce, deneyimli hekimler, bağışçının muayenesi ve hemoglobin ölçümünü yapar. Hekimlerce uygun görülen bağışçılardan, steril malzemelerle kan alınır. Bağışlanan tüm kanlar, kullanılmadan önce HIV, Hepatit-B, Hepatit-C, Frengi ve Kan Grubu gibi dünya standartlarında tarama testlerine tabi tutulur.  Bir kişiden ortalama 450 ml kan alınır. Bu miktarda kanın alınması herhangi bir risk oluşturmaz.

Kan bağışı sonrasında…

Kan bağışı günlük yaşantıda önemli bir değişikliğe yol açmaz. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kan bağışından sonra en az 30 dakika sigara içilmemesi, kan verilen kolla ilk birkaç saat ağır şeyler taşınmaması, ilk 4 saat boyunca her zaman olduğundan daha çok sıvı tüketilmesi, bir sonraki öğünden önce alkollü içecekler alınmaması ve aşırı sıcak ortamlarda bulunulmaması tavsiye edilir.

Ne kadar sürede bir kan bağışında bulunabilirsiniz?

İki kan bağışı arasındaki önerilen süre, alyuvarların yenilenebilmesi için yaklaşık 3 aydır. Kadınlar, 12 ay içerisinde en fazla 3, erkekler ise en fazla 4 kez tam kan bağışında bulunabilir.

Editör : Tuğberk Erdem
2335 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu