Beğendik'te, Termik Santral İçin Çed Toplantısı
reklam
02 Kasım 2012
Beğendik'te, Termik Santral İçin Çed Toplantısı

Beğendik'te, Termik Santral İçin Çed Toplantısı

Demirköy’e bağlı Beğendik Köyü’ne özel bir şirket tarafından kurulmak istenen Trakya Entegre Termik Santrali’nin ÇED Değerlendirme Toplantısı 31 Ekim 2012 Çarşamba günü saat 13.00’te Beğendik Köy Kahvesi’nde düzenlenecek.

Kırklareli’nin Demirköy İlçesi Beğendik Köyü sınırları içerisinde özel bişr şirket tarafından kurulması planlanan “Trakya Entegre Termik Santrali (1232 MWm/1200 MWe/2665,6 MWt)” Projesi ile ilgili olarak Bakanlık ÇED süreci başlatıldı.

ÇED Yönetmeliğinin 9’uncu maddesi uyarınca halkı faaliyet hakkında bilgilendirmek ve halkın projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere Beğendik Köy Kahvesi’nde 31 Ekim 2012 Çarşamba günü  “ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı” yapılacak. Doğa cenneti İğneada’nın Beğendik Köyü’ne 1200Mwe gücünde ithal kömür ile çalışacak bir termik santral yapmak isteyen özel şirket, termik santral çalışmaları ile ilgili ÇED Raporu’nu İğneada Belediyesi’ne gönderdi. Şirket, 31 Ekim’de Beğendik Köy Kahvesi’nde halka bilgilendirme toplantısı yaparak ilk adımlarını atmaya hazırlanıyor. Enerji Bakanlığı’ndan net bir açıklama gelmemesine rağmen 3’üncü nükleer santral yeri olarak Beğendik, gündemdeki yerini aldı.

Bilindiği üzere söz konusu bölgede, Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Doğal Kaynak Yönetimi Hakkında GEF-2 Projesi Dünya Bankası fonundan hibe alınarak gerçekleştirilmişti. Yine Yıldız Dağları Biyosfer Projesi 2008’de Avrupa Birliği’nden destekle tamamlanmıştı. Milli Park Alanı, Longoz subasar ormanlarının bulunduğu bu bölgede, yüzlerce endemik bitki ve hayvan mevcut. Dünya Bankası’ndan ve Avrupa Birliği’nden alınan ve bu projeler için harcanan desteklerin, kurulacak termik santralle boşa gideceği belirtiliyor.

İğneada’nın; dünyanın sayılı Longoz ormanlarına, birçok endemik bitki türüne ve hayvana ev sahipliği yapan, göç yollarının ve su kaynaklarının bulunduğu, 17 km uzunluğunda kumsala sahip bir bölge olduğunu dile getiren uzmanlar; “Doğa zenginlikleri, ilgili Bakanlıklar, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası gibi birçok kurumdan proje alınarak korunmaya çalışılırken; tonlarca kömürün yakılıp, küllerin ormana, denize savrulacağı, deniz suyunun ısınıp balıkçılığın öldürüleceği, elektriğin aktarılması için 30 km’lik bir orman bölgesinin kesilerek içine elektrik direklerinin dikileceği, temiz havasından kanserin solunacağı bir cehenneme çevrilmek istenmektedir. Bulgaristan’a 2,5 km deniz sınırında, orman ile denizin buluştuğu bu bölgede özel şirket, 500 dönümlük orman arazisini kiralayarak günde tonlarca kömür yakacak. Aldığımız duyumlara göre; ‘köylüleri termik santralde iş vaadiyle ikna etmeye çalışan’ şirket, bayram sonrası köy halkının bir kısmını Dünya Göz Hastanesi’nde ücretsiz olarak muayene ettirecek. Trakyalılar; “Biz İğneada gibi bir dünya harikasının yok edilmesini istemiyoruz” şeklinde şikâyetlerde bulunuyorlar” diye konuştular.

Editör : Tuğberk Erdem
2714 Okunma
KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu