Nijat Ayvaz - Merkez İlçe İsmine İtiraz

Nijat Ayvaz

Merkez İlçe İsmine İtiraz

Nijat Ayvaz

Nüfusu 750 bini aşan; Tekirdağ, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Şanlıurfa, Trabzon ve Van Ekim 2013’de yapılması planlanan yerel seçimlere Büyükşehir olarak girecek.

Aylardır hummalı bir çalışmayla hazırlanan Büyükşehir yasası meclis açılır açılmaz yani Ekim ayı içerisinde meclis gündemine taşınacak. Büyükşehir tasarısıyla ilgili İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı çalışma tamamlandı. Genel itibariyle tasarıda Kocaeli modeline bağlı kalındığı öğrenildi.

Tekirdağ’ın Büyükşehir olmasıyla ilgili açıklama yapan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, hazırlanan tasarıda yeni ilçe kurulmadığını Tekirdağ merkez ilçenin isminin Namık Kemal ilçesi olacağını söyledi.

Neden Namık Kemal?

Yıllardır Tekirdağ ismini bir marka yapmak adına verdiğimiz mücadeleyi herkes bilir.

Fakat birileri inatla, Namık Kemal ismini dağa taşa kazımakta ısrar ediyor.

Sürücü kursundan, lokanta tesislerine, ilköğretimden, liseye, üniversiteden, siteye, deniz kıyısı plajdan, internet salonlarına, parklardan, öğrenci servisine, şiir gruplarından derneklere ve daha birçok gereksiz yerde Namık Kemal ismini görebilirsiniz. Halk arasında oldu olacak Tekirdağ ismini Namık Kemal ile değiştirelim gibi espriler havada dolaşıyor.

Namık Kemal, dedesinin Tekirdağ’daki görevi sebebi ile buradayken doğmuş Karslı bir vatandaşımızdır. Namık Kemal burada doğmuş ve ne yazık ki eserlerindeki bir satırda dahi Tekirdağ’a yer vermemiştir. Peki, Tekirdağ neden bu kadar kendisini rencide edecek kadar abartarak değer veriyor?

Bazı sözüm ona hurafe tarihçilerce Namık Kemal öne çıkartılmak istense de, Namık Kemal Tekirdağ’da doğmuştur o kadar. Abartmanın işi sulandırmanın, yeter artık dedirtmenin âlemi var mıdır?

Tekirdağlı, Büyükşehir merkez ilçe adına bir halk oylaması ile pekâlâ karar vermek istiyor. Belirlenecek isimlerden kendi merkez ilçesinin adını kendi belirleyecek demokrasi anlayışına sahiptir Tekirdağlı. “Ben koydum oldu” ile Namık Kemal ismi kabul edilemez.

Bugün Türkiye’nin her yerinden gelen öğrencilere sorun “Namık Kemal Üniversitesi’nin nerede olduğunu biliyor muydunuz?” diye, binlercesinden duyacağınız cevap “Hayır” olacaktır.

Hep en başından beri yazdık, değişene kadar da yazacağız. Tekirdağ ibaresi üniversitenin isminin başına eklenmelidir. “Tekirdağ” Namık Kemal Üniversitesi… Namık Kemal marka değildir ve Tekirdağ’ı da markalaştırmaz. Tekirdağ ismi, başlı başına bir markadır.

Büyük isimler dünyada da büyük olmalıdır. Aristo Hindistan’da da, Avustralya’da da markadır. Ya Namık Kemal… Türkiye’nin dışında Namık Kemal’i tanıyan var mıdır? Eserleri başka dile çevrilecek değerde bulunmuş ya da oynanmış mıdır başka ülkelerde? Yok öyle bir şey… Abartıya kaçtıkça bu kent kaybediyor.

Tekirdağ’ın tarihinde ve yakın geçmişinde çok daha fazla değerleri vardır. Namık Kemal ile övünme işini “Kars” ilimize bırakalım da biz bu coğrafyanın değerleriyle övünmeyi öğrenelim. Bir kaç bunak hurafe tarihçinin takıntı haline getirdiği hikâyelerle avunmayalım.

Önemli Not: Tekirdağ'ın tarihini en gerçekçi ve büyük özverilerle ortaya koyan Mahmut Sümer ve Aydın Oy gibi değerli isimleri bir kez daha rahmetle anıyor, bu kişilerin yazdıkları Tekirdağ üzerine araştırma kitaplarından bilgileri kopyalayarak kendilerininmiş gibi eser ortaya koyanların da farkında olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyorum. Bu iki değerli büyüğümüzün Tekirdağ üzerine verdikleri eserlerin yeniden basımları gerçekleştirilirse, esas hizmetin o zaman yapılacağı kanaatini taşıdığımı dile getirmek istiyorum...

KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu