Atıf Mutlu - Vekillere Ulufe

Atıf Mutlu

Vekillere Ulufe

Atıf Mutlu

-Hasan Dayı, elindeki gazeteye bakılırsa gündemi dört gün geriden takip ediyorsun artık.

-Bir okudum takılıp kaldım; dinle bak “AKP, CHP, MHP ve BDP’nin verdiği ortak kanun teklifine göre, milletvekillerinin önceden plakasını bildirecekleri bir araçlarına trafikte ceza kesilmeyecek. Ayrıca geçiş üstünlüğü sağlanacak.”mış.

-Doğaldır Hasan Dayı! Vatandaştan kaçarken trafiğe takılmasınlar diyedir.

-“Kamuya ait sosyal tesislerden, o tesislerin en üst düzey yöneticisinin imkânları dikkate alınarak yararlanacaklar.”mış.

-Eee… Millet için çalışıyorlar ya, paşa muamelesi görmek istiyorlar tabii.

-Bitmedi “Milletvekillerinin maaş dışındaki ödenek ve yolluklarının da, Başbakanlık Müsteşarı’na denkliği düzenlenecek.”miş.

-Seçim yatırımlarını nasıl amorti edecekler Hasan Dayı?

-“Bunun yanı sıra, milletvekilleri, eski milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanlara silah taşıma ve bulundurma ruhsatı ücretsiz verilecek.”miş.

-Seçmenlerini ikna etmeleri daha kolay olsun diyedir Hasan Dayı.

-Ya, söylemeyeyim diyorum ama dayanamıyorum. Bunlar; kendi özlük ve sosyal haklarına ilişkin yasayı 24 Aralık 2011’de, gece yarısı geçirerek milletvekili emekli aylıklarını katlamamışlar mıydı?

-Evet, Hasan Dayı… Hem de o gün tüm ülkenin ‘soykırım yasası’ nedeniyle Fransız Parlamentosu’na öfke duyduğu günün gece yarısıydı. Ve 216 AKP ve 1 CHP’li vicdanlı/cüzdanlı vekilin oylarıyla, emekli vekilin aylığı 8 bin TL olmuştu.

-Eee, bizim gibi emeklilerin maaşı ne?

-Memur ortalama bin 300 TL, memur emeklisi bin 100 TL, işçi emeklisi ise 823 TL maaş alıyor.

-Ne kadar işçi, memur ve emekli var?

-2,5 milyon memur, 5 milyona yakın asgari ücretli, 9,7 milyon da emekli var Hasan Dayı. ( 5,6 milyon SSK emeklisi, 1,8 milyon Emekli Sandığı emeklisi, 2,3 milyon da Bağ-Kur emeklisi.)

-Bunun Türkçesi 17,2 milyon vatandaş açlık sınırında yaşıyor demek. Peki, vekâletini aldıkları millet açken neden böyle bir şey yapıyorlar?

-Hasan Dayı, iktidar kendi milletvekillerine 3 dönem sınırı koymuştu ya. Şimdi bu seçimlerde iktidar partisinin neredeyse 1/3’ü milletvekili olamayacak. Ama devlet hazinesinin tadına bağımlı oldukları için vazgeçemiyorlar. Onun için de iktidara ulufe dağıtmak için kanun lazım, yoksa iktidar partisinde çatlaklar oluşur ve sonu dağılmaya kadar gider. Malum onları meclise getirenin de, gelenin de dini imanı para.

-Bir devlet memuru yani asıl olan; 25 yıl hizmet edecek, emekliliğinde 40 bin TL tazminat alacak ve kırmızı pasaportu olmayacak. Ama seçtiği -daha doğrusu seçtiğini zannettiği- vekil; 2 yıl çalışıp emekli olacak, 5 aylık emekli maaşı 30 yıllık memurun tazminatı kadar olacak öyle mi?

-Maalesef öyle Hasan Dayı…

-Ama “Bu kanun teklifinin maddeleri yeni değil! Dağınık olan ve halen uygulanan konuları bir araya topladık” diyor Meclis Başkanı.

-“Özrü kabahatinden büyük…” Yani; “Size söylemedik, ama sizin sırtınızdan geçinmeyi meslek edindik” demek istiyor.

-En çok da ‘duygusal’ Başbakan Yardımcısı’nın “Daha önce yaptığımız düzenlemelere de karşı çıkmışlardı. Ama şimdi hepsini unuttular, bunu da unuturlar” demesine içerledim. İt ürür, kervan yürür yani.

-Üzülme Hasan Dayı! Hepsi aynı bağın üzümü…

KÖŞE YAZARLARI
Murat Sevgi

Murat Sevgi

Yılmaz Çivici

Yılmaz Çivici

Nijat Ayvaz

Nijat Ayvaz

Mehmet Ali Esmer

Mehmet Ali Esmer

Atıf Mutlu

Atıf Mutlu